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January 2, 1998 

Ms. T--- G. S---
A--- A--- L---
XXX East --- Boulevard, Suite XXX 
---, --- XXXXX-XXXXX 

Re: Sales and Leases of Pallets and Produce Containers 
C--- U---
SS --- XX-XXXXXX 

Dear Ms. S---: 

This is in response to your letter of October 23, 1997 in which you inquire about the 
application of California’s Sales and Use Taxes on sales and leases of pallets and containers. 

You explain that your client, C--- U--- (C---), a New York general partnership authorized 
to do business in California, leases and sells pallets and containers to manufacturers for use in 
shipping products to their respective customers.  You describe a typical scenario of C---’s 
customer’s usage as follows: 

“In a typical scenario, C---’s customer, the manufacturer, uses the 
pallet/containers in the same way whether the pallet/containers are leased or 
purchased. In the scenario of pallets, the manufactured items are placed on the 
pallet and generally secured through the use of load formers, cornerposts and 
stretch wrap. The assembled pieces are then sold to customers as one unit load. 
The manufacturer charges its customers by the unit price. It does not charge 
separately for any of the other items used to ship the items (i.e. cornerposts, 
stretch wrap or the pallets/containers). In the scenario of the produce containers, 
the agricultural commodity is placed in the produce container and then sold to 
customers as one unit load.” 

You further explain that: 

“C---’s customer buys purchased pallet/containers and pays a ‘per pallet/container 
day’ rental for the leased pallet/containers. The pallet/ containers leased by and 
used in the delivery of products to customers may or may not be used again by C-
--’s customers.  They are ‘recycled’ by C--- and used again.  The same leased 
pallet/containers may be returned to the same customer.  Likewise, the 
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pallet/containers purchased are recycled by the ‘secondary market’ and used 
again. Some of the purchased pallet/containers may also be returned to the same 
customer.  In neither situation are the pallet/containers returned to C---’s 
customers from its [respective] customers. 

“C---’s customers do not pay sales tax on the pallet/containers it purchases, nor do 
they pay sales tax on any of the other parts of the unit load delivered to its 
customers, i.e. cornerposts or stretch wrap, regardless of whether the 
pallet/containers involved are leased or purchased. 

“C---’s customers do, however, pay sales tax to C--- on the leased pallet 
containers . . . [measured by the rental price].” 

You inquire whether the sales and leases of the pallets and containers should be subject 
to California’s Sales and Use Taxes. 

Retail sales of tangible personal property in California are subject to sales tax, measured 
by the gross receipts, unless the sale is specifically exempt from taxation by statute.  (Rev. & 
Tax. Code § 6051.) When sales tax does not apply, use tax, measured by the sales price, applies 
to the use of tangible personal property purchased from a retailer for the storage, use, or other 
consumption in California, unless the use is exempt from taxation by statute.  (Rev. & Tax. Code 
§§ 6201, 6401.) The exemption relevant to the pallets/containers described in your letter is 
found in Revenue and Taxation Code Section 6364, which states in relevant part: 

“Containers.  There are exempted from the taxes imposed by this part, the gross 
receipts from sales of and the storage, use, or other consumption in this State of: 

“(a) Nonreturnable containers when sold without the contents to persons who 
place the contents in the container and sell the contents together with the 
container. 

“... 

“(c) Returnable containers when sold with the contents in connection with a retail 
sale of the contents or when resold for refilling. 

“As used herein the term ‘returnable containers’ means containers of a kind 
customarily returned by the buyer of the contents for reuse.  All other containers 
are ‘nonreturnable containers’.” 
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This statute is interpreted in Sales and Use Tax Regulation 1589, copy enclosed, which 
provides that the term “containers” means the articles in or on which tangible personal property 
is placed for shipment and delivery.  Subdivision (a) of Regulation 1589 defines the term 
“returnable containers” as containers of a kind customarily returned or resold by the buyers of 
the contents for re-use by the packers, bottlers, or sellers of the commodities contained therein. 
In addition, this subdivision provides that if title to the container is retained by the seller of the 
contents or the seller takes a deposit to insure return of the container, it is a returnable container.  

Regulation 1589(b)(1)(A) explains that sales of “nonreturnable” containers “when sold 
without the contents to persons who place the contents in the container and sell the contents 
together with the container” are not subject to sales tax.  Based upon your explanation of the 
facts, while the subject pallet/containers may be reacquired by C---, it appears that the containers 
sold by C--- to its customers, the manufacturers, are sold as “nonreturnable” containers. 
However, you have not provided us with copies of the contracts for the purchases of the 
pallet/containers to the manufacturers nor have you indicated whether either the manufacturers 
or the manufacturers’ customers are required to pay a deposit or whether a “credit” or other 
compensation is received for the pallet/ containers which are returned to C---.  In addition, you 
have not indicated whether more than 50% of these pallet/containers are retrieved or repurchased 
by C---. Without this information we are unable to conclude that the pallet/containers purchased 
by C---’s customers, the manufacturers, qualify as “nonreturnable” for purposes of Regulation 
1589(b)(1)(A). 

We will next analyze the tax consequences of the pallets/containers leased to C---’s 
customers.  In your analysis, you state that C---’s customers, the manufacturers consider both the 
purchased and the leased pallet/containers as “nonreturnable” containers.  We disagree with your 
analysis as to the leased pallet/containers.  You explain that C---’s customers lease the 
pallets/containers and pay rent on a “per pallet/container day” basis.  Under these circumstances, 
it is in C---’s customers’ best interest that the pallets/containers be returned as soon as possible 
in order to terminate the rental obligations under the terms of the lease.  The fact that C---
retrieves the pallet/ containers on behalf of its customers does not support a conclusion that C---
’s customers consider the leased pallets/containers to constitute “nonreturnable” containers. 
Accordingly, we conclude that under these circumstances, the pallet/containers leased to C---’s 
customers constitute “returnable” containers rather than “nonreturnable” containers. 

A lease of tangible personal property in California is a continuing sale and purchase 
unless the lessor leases the property in substantially the same form as acquired and timely pays 
sales tax reimbursement or use tax measured by the purchase price of the property.  (Rev. & Tax. 
Code §§ 6006(g)(5), 6006.1, 6010(e)(5), 6010.1; Reg. 1660, subds. (b)(1) and (c)(2).) When a 
lease is a continuing sale and purchase because either or both of the foregoing conditions have 
not been satisfied, the lease is subject to use tax measured by rentals payable.  (Reg. 1660(c)(1).) 
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The lessee owes the tax, which the lessor is required to collect from the lessee and pay to this 
board. (Rev. & Tax. Code §§ 6202, 6203, 6204; Reg. 1660(c)(1).) 

Since C--- has been charging sales tax on its lease receipts, we assume that C--- has 
either not elected to pay sales tax on the acquisition of the pallet/containers or that these products 
are not being leased in the same form as acquired.  Accordingly, under these circumstances C---
’s initial lease of the new returnable pallet/containers for the first filling would constitute a 
continuing taxable sale and purchase for the entire term of the lease.  However, with respect to 
C---’s leases for refilling, under Revenue and Taxation Code section 6364(c), the lease of 
returnable pallet/containers when “resold for refilling” are exempt from tax.  Thus, the lease of a 
new returnable pallet/container for the first filling is taxable.  Once the returnable 
pallet/container has been sold for filling, any subsequent lease for refilling is exempt from tax. 

If C--- has collected use tax from lessees on its subsequent leases for refilling and has 
paid that amount to the Board, the lessees may receive a refund of their overpayment by timely 
filing a claim for refund with the Board.  (Reg. 1684(d).)  Revenue and Taxation Code section 
6901 requires that any overpayment of use tax be credited or refunded only to the purchaser who 
made the overpayment.  No refund of the overpayment may be made to C--- even though C---
paid the amounts collected from the lessees to the Board.  (Reg. 1684(d).) 

If you have any further questions, please feel free to write again. 

Sincerely, 

Patricia Hart Jorgensen 
Senior Tax Counsel 

PHJ:cl 

Enclosure (Regulation 1589) 

cc: --- District Administrator 
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May 14, 1998 

Ms. T--- G. S---
A--- A--- L---
XXX East --- Boulevard, Suite XXXX 
---, --- XXXXX-XXXX 

Re: Sales and Leases of Pallets and Produce Containers 
C--- U---
Account No. SS --- XX-XXXXXX 

Dear Ms. S---: 

This is in response to your letter of April 14, 199X, which is a follow-up to your original 
inquiry of October 23, 199X. Both of your inquiries seek guidance on the application of 
California’s Sales and Use Taxes to leases of pallets and produce containers. 

In your original letter of October 23, 199X, you explained that your client, C---, U--- (C---) 
“is engaged in the business of leasing pallets and produce containers to manufacturers who use 
the containers and pallets to ship produce to their customers.”  You further explained: 

“In a typical scenario, C---’s customer, the manufacturer, uses the 
pallet/containers in the same way whether the pallet/containers are leased or 
purchased. In the scenario of pallets, the manufactured items are placed on the 
pallet and generally secured through the use of load formers, cornerposts and 
stretch wrap. The assembled pieces are then sold to customers as one unit load. 
The manufacturer charges its customers by the unit price. It does not charge 
separately for any of the other items used to ship the items (i.e. cornerposts, 
stretch wrap or the pallets/containers). In the scenario of the produce containers, 
the agricultural commodity is placed in the produce container and then sold to 
customers as one unit load. 

“C---’s customer buys purchased pallet/containers and pays a ‘per pallet/container 
day’ rental for the leased pallet/containers.  The pallet/containers leased by and 
used in the delivery of products to customers may or may not be used again by 
C---’s customers.  They are ‘recycled’ by C--- and used again. The same leased 
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pallet/containers may be returned to the same customer.  Likewise, the 
pallet/containers purchased are recycled by the ‘secondary market’ and used 
again. Some of the purchased pallet/containers may also be returned to the same 
customer.  In neither situation are the pallet/containers returned to C---’s 
customers from its [respective] customers. 

“C---’s customers do not pay sales tax on the pallet/containers it purchases, nor do 
they pay sales tax on any of the other parts of the unit load delivered to its 
customers, i.e. cornerposts or stretch wrap, regardless of whether the 
pallet/containers involved are leased or purchased.” 

As can be seen above, in your original letter you referred to C---’s customers as “leasing” 
as well as “purchasing” the pallets and containers at issue.  In your letter of April 14, 1998 you 
now explain that C--- does not sell pallets and containers, but rather leases these items to its 
customers.  In your April 14, 1998 letter you also provide additional details regarding C---’s 
method of billing its customers.  You explain that C--- has a “three prong” billing system 
whereby the manufacturers are charged an “issue fee” for pallets sent to a manufacturer 
customer.  In addition, the manufacturer is charged a per day rental fee, which ceases when the 
manufacturer sends the pallet/container, filled with the manufacturer’s merchandise, to the 
distributor. The third fee is another flat fee referred to as a “transfer fee” which is charged when 
the manufacturer delivers the filled pallet/container to the distributor. 

After the distributor receives the manufacturer’s merchandise, arrangements are made for a 
“third party depot,” hired by C---, to recover the pallet/containers.  You state that in some 
circumstances the distributor bears the cost of returning the pallet/container to the third party 
depot, whereas in others C--- bears the cost of retrieval. You stress that except for the cost 
which may be borne by the distributor in returning the pallets, there are no rental fees imposed 
upon the distributors. You add that since the distributor is generally barred from returning the 
pallet/containers to any one other than the third party depots, it is unlikely that the 
pallet/containers received by the distributor will be returned to the manufacturer that delivered 
the pallet to the distributor. Thus, you conclude, based upon your interpretation of Business 
Taxes Law Guide (BTLG) Annotation 195.07281, that the transactions between the 
manufacturers and the distributors involve non-returnable containers.  You then appear to take 
the position that the nature of the transactions between the manufacturer and the distributor 
should be controlling in determining whether the lease between C--- and the manufacturers 
constitutes a lease of non-returnable containers. 

Your position is without merit.  Each transaction must be considered independently to 
determine whether that use of the pallet/container is returnable or non-returnable.  Thus, the 
character of the pallet/container in the transactions between the manufacturer and its distributors 
is irrelevant in determining the character of the pallet/containers leased by C--- to the 
manufacturers.  

1The validity of this annotation is currently under review. 
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You have not provided any information which would cause us to reverse our original 
conclusion that the pallet/containers leased to the manufacturers should be considered non-
returnable. In fact, the sample “Rental Agreement” you provided serves to bolster our original 
conclusion that these containers are returnable.  Of note are Paragraphs 5-7 of this agreement. 
Paragraph 5 explains there will be no charges for reasonable wear and tear; however, for 
damages which exceed reasonable wear and tear, “C--- shall be entitled to bill Lessee a 
reasonable charge for repair or replacement.”  Paragraph 6, entitled “Lost Equipment,” provides 
that lost or destroyed pallet/containers continue to be included as equipment leased to the lessee 
until (1) written notification of the loss or destruction has been made and (2) C--- has been 
reimbursed for the “cost of recovering such equipment and/or lost rental revenues.”  Paragraph 7 
of the agreement, entitled “Marking of Equipment,” explains that the pallet/containers leased by 
C--- have been marked to reflect C---’s ownership.  In addition, Paragraph 7 explains that the 
lessee “shall not interfere with, remove, deface, duplicate or cover up” the identification placed 
on the pallets/containers leased by C---. These provisions reflect an understanding that the 
pallet/containers are returnable and that, in the event the pallet/containers are not returned or are 
damaged, the lessees are to be held accountable .  

Accordingly, based upon the foregoing, our original analysis and conclusions remain the 
same, the pallet/containers leased by C--- to the manufacturers constitute returnable containers. 
We apologize for any confusion caused by our original analysis of the pallet/containers had they 
been purchased rather than leased from C---.  

Sincerely, 

Patricia Hart Jorgensen 
Senior Tax Counsel 

PHJ:rz 

cc: --- District Administrator  (--) 
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