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November 2, 1995 
 
 
 
Ms. L--- A. S--- 
C--- S---, LLC 
XXXX --- West Drive, Suite XXX 
---, IN  XXXXX-XXXX 
 
 Re: Unidentified Taxpayer 
 
Dear Ms. S---: 
 
 This is in response to your letter dated July 20, 1995 regarding the application of tax to 
the activities of your client.  You state: 
 

“1) Client is based in midwest with no offices or property within the state of 
California. 
 
“2) Client does not travel into the state of California to conduct business. 
 
“3) All work client performs is done in the midwest.  Purchase orders are sent 
to our client in the midwest from an independent representative.  Upon 
completion of the work, the product is shipped via common carrier fob shipping 
point, (midwest), to the California customer. 
 
“4) Client contracts with an independent representative to solicit sales.  This 
contractor reps for various companies and is not an employee of our client.  Per 
the contract between our client and the independent rep, the following duties have 
been agreed upon: 

 
A) Representative will hold sales meetings with customers on 

a regular basis. 
 
B) Call on customers a minimum of once a month. 
 
C) Maintain an up-to-date supply of client catalogs, price 

sheets, etc. 
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D) Representative shall forward all orders to client. 

 
“Upon review of the above facts, we respectfully request the state to issue a 
written opinion as to whether or not the above facts constitute our client having 
authority over the independent representative.  If so, what section [of] the 
California code is that opinion based upon?” 

 
DISCUSSION 
 
 Retail sales of tangible personal property in California are subject to sales tax, measured 
by gross receipts, unless specifically exempt by statute.  (Rev. & Tax. Code § 6051.)  When sales 
tax does not apply, such as when sales take place outside of California, the use tax, measured by 
the sales price of the property sold, applies to the use of property purchased from a retailer for 
storage, use, or other consumption in California, unless the use is specifically exempt from tax 
by statute.  (Rev. & Tax. Code §§ 6201, 6401, Reg. 1620.)  Although the purchaser owes the use 
tax, a retailer engaged in business in this state is required to collect the use tax from the 
purchaser and pay that tax to this state.  (Rev. & Tax. Code § 6203.) 
 
 “Retailer engaged in business in this state” includes any retailer having any 
representative, agent, salesperson, canvasser, independent contractor, or solicitor operating in 
this state under the authority of the retailer or its subsidiary for the purpose of selling, delivering, 
installing, assembling, or the taking of orders for any tangible personal property.  (Rev. & Tax. 
Code § 6203(b).) 
 
 You state that your client contracts with an independent representative to solicit sales.  
You explain that this representative is not an employee of your client, and that the representative 
also “reps” for other companies.  Please note that a retailer is engaged in business in this state if 
that retailer has any representative or agent in this state for an activity related to sales of tangible 
personal property.  This rule is consistent with the decision in Quill Corp. v. North Dakota 
(1992) 504 U.S. 298, in which the Supreme Court held that a retailer must have some physical 
presence in the taxing state in order for that state to impose a use tax collection duty on that 
retailer.   
 
 In a case in which the retailer’s only physical presence in a state was through the use of 
jobbers rather than employees to sell tangible personal property, the Supreme Court held that it 
was without constitutional significance that the retailer’s salespeople were not employees of that 
retailer.   (Scripto, Inc. v. Carson (1960) 362 U.S. 207.)  In Tyler Pipe Industries, Inc. v. 
Washington Department of Revenue (1987) 483 U.S. 232, the Supreme Court held that the 
showing of a retailer’s physical presence in a state cannot be defeated by the argument that the 
representative was properly characterized as an independent contractor.  Therefore, it is not 
necessary for an individual to be your client’s employee, or to solicit sales exclusively for your 
client, in order for that individual to operate as your client’s representative within the meaning of 
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section 6203(b).  (See Business Taxes Law Guide Annotations 220.0100 (11/30/64), 220.0230 
(4/10/70).)  
 
 You ask whether your client’s activities constitute your client’s having authority over its  
independent representative.  The phrase “under the authority of” in section 6203(b) refers to any 
relationship pursuant to which any power whatsoever is delegated by the out-of-state retailer to 
its California representative.  (See Scholastic Book Clubs, Inc. v. State Board of Equalization 
(1989) 207 Cal.App.3d 734,  BTLG Ann. 220.0020 (8/29/58.)  Your client is a retailer with a 
sales representative who is physically located in California when that person solicits sales of 
tangible personal property under power delegated to that person by your client; therefore, your 
client is a retailer engaged in business in this state under Revenue and Taxation Code section 
6203(b).  As such, your client must collect the applicable use tax from all of its California 
purchasers and pay that tax to this state, without regard to whether the purchases are made 
through your client’s California solicitor, or entirely by mail or telephone. 
 
 As a retailer engaged in business in this state, your client must immediately register with 
this Board.  (Rev. & Tax. Code §§ 6066, 6226.)  For information regarding registering with this 
Board, please contact our Out-of-State District Office at 450 N. Street, P.O. Box 188268, 
Sacramento, CA  95818-0268, (916) 322-2010.   
 
 If you have further questions, please feel free to write again. 

 
Sincerely, 
 
 
 
Kelly W. Ching 
Staff Counsel 
 

KWC: cl 
 
 
 
cc: Out-of-State District Administrator 


