
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 

 
 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 
 
 

 

STATE OF CALIFORNIA 
225.0080 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 

December 23, 1965 

Gentlemen: 

Your letter of November 19 addressed to our subdistrict office, has been referred to this office 
for reply. 

As provided in Section 6018 of the Sales and Use Tax Law, a licensed optometrist is the 
consumer and not the retailer “with respect to the ophthalmic materials used or furnished by him 
in the performance of his professional services in the diagnosis, treatment or correction of 
conditions of the human eye, including the adaptation of lenses or frames for the aid thereof.” 
(Emphasis added.)  This means that as to this tangible personal property, tax applies to its sale to 
the optometrist.  If the optometrist has acquired such property outside the state or under a resale 
certificate, he must pay the tax on his cost of such property.   

In our opinion an optometrist is the retailer and must pay tax on his gross receipts from sales of 
goggles, sun glasses, colored glasses or occupational eye-protective devices, frames, and any 
other tangible personal property of which he is not the consumer under Section 6018.   

We have also taken the position that when an optometrist fills a prescription written by an oculist 
or other optometrist, he is the retailer of the glasses, frames, and other property, in the same 
manner and to the same extent as is a dispensing optician when filling the prescription of an 
oculist or optometrist.  This position, however, is currently the subject of litigation in the 
Los Angeles Superior Court in an action for refund of sales tax, entitled [X] v. State Board of 
Equalization, Los Angeles Superior Court No. [X]. In this action, Dr. [X] contends that he is the 
consumer of glasses, frames, etc., even though he did not write the prescription, the prescription 
having been furnished by another optometrist or by an oculist.   

Enclosed is a copy of Ruling 20, Oculists, Optometrists and Dispensing Opticians.  

Very truly yours 

E. H. Stetson 
Tax Counsel 
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