
STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
450 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
PO BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA 94279-0082 
TELEPHONE (916) 324-3828  
FAX (916) 323-3387 
www.boe.ca.gov  

245.1093 
BETTY T. YEE  
Acting Member  

First District, San Francisco 
 
 

BILL LEONARD  
Second District, Sacramento/Ontari o 

 
CLAUDE PARRISH  

Third District, L ong Beach  
 

JOHN CHIANG 
Fourth District, Los Angeles 

 
STEVE WESTLY  

State Controller , Sacramento 

                            
 

RAMON J. HIRSIG 
  Executive Director 

January 21, 2005 

[X] 
ABC 

--- ---, -----

Re: [No Permit Number] 
Juices and Thickened Juice Cups 

Dear [X] 

I am responding to your letter to Janice L. Thurston, Assistant Chief Counsel of the State 
Board of Equalization’s Legal Department, dated September 9, 2004.  You indicate that your 
company manufactures and sells in 4 fluid-ounce shelf-stable plastic cups a variety of juices and 
thickened juices for people with swallowing defects. You asked if sales of these products are subject 
to tax. 

You included with your letter flyers showing various products your company sells.  The 
flyers come from two companies, yours and one other.   

In your letter, when you asked about the “CRV tax,” I had assumed you were asking about 
whether or not sales of these products were subject to sales tax.  In our telephone conversation on 
October 26, 2004, you confirmed you were also asking if ABC was required to make the California 
Redemption Value (CRV)1 payment when buying these products. As we discussed over the phone, 
the State Board of Equalization does not administer the CRV program, and so we cannot answer that 
question. I did, though, refer you to the Department of Conservation for an answer.   

1 Pub. Resources Code, § 14560.5(c)(2). 
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OPINION 

A. Sales and Use Tax Generally. 

In California, except where specifically exempted by statute, Revenue and Taxation Code 
section 6051 imposes a sales tax, computed as a percentage of gross receipts, upon all retailers for 
the privilege of selling tangible personal property at retail in this state.  (Unless otherwise stated, all 
statutory references are to the Revenue and Taxation Code.)2 

B. Food Products Exemption. 

Section 6359, as interpreted and implemented by Regulation 1602, provides an exemption 
from sales and use taxes for sales of food products for human consumption under certain 
circumstances.  Subdivisions (1) & (2) of Regulation 1602(a) contain lists of products which, either 
singly or in combination, are considered “food products.”  (Sales and Use Tax Regulations are Board 
promulgations which have the force and effect of law.)  Subdivision (a)(2) lists fruit juices, “including 
all beverages composed in part of fruit or vegetable juice and concentrates,” as food products.   

Items specifically compounded for the purpose of providing a high nutritional source are 
excluded from the definition of “food products.”  On the other hand, the mixing of nutritional 
elements in items traditionally accepted as food products does not cause their sales to be subject to 
tax. (Reg. 1602(a)(5).) 

C. Tax Consequences. 

1. Shelf Stable Portion Juices and Juice Cups. The products are called “juices” or “juice 
cups,” depending on who makes them, but they appear to be identical products.  The products are 
listed as 100% apple, orange, grape, grapefruit, pineapple, and prune juice, and cranberry cocktail. 
The flyers state that the products “feature a proprietary processing method that flash pasteurizes and 
cools to ensure the freshest flavor and brilliant color.  Each cup includes ‘Use By’ date coding with 
easy open peel off lids.” The flyers show that the products are shipped in individually sealed cups 
that may be stored on the shelf at moderate temperatures for up to six months.  The juices are 
described as “100% juice” and the cranberry cocktail is described as “27% juice.”  All are described 
as “fortified with 100% Daily Value of Vitamin C.”   

To be considered a “fruit juice” under Regulation 1602, a product does not have to contain 
100% fruit juice as long as the juice is not carbonated.  (Reg. 1602(a)(2); Annot. 245.0285 (3/5/87). 
Sales and Use Tax Annotations are excerpts from previous opinions of the Legal Department.)  As 
noted above, under Regulation 1602 (a)(5), sales of the juices are not made subject to tax just because 
the juices are fortified with Vitamin C.  As a result, the juices and cranberry cocktail qualify under the 
regulation as food products the sales of which are not subject to tax. 

2 As we discussed over the phone, the CRV payment is included in gross receipts.  (§ 6012(a)(2).) 
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2. Thickened Juices & Beverages. Again, these products come from two different 
manufacturers, your company and one other, and are called something slightly different, but the 
flyers attached to your letter describe them the same way: “[S]pecially formulated to assist health 
care operators with the dietary management of residents with dysphagia.  The smooth consistency 
ensures a safe swallow.” These products also come in pre-packaged containers that do not require 
refrigeration until opened for serving. They come in 46-ounce bulk packages and 4-ounce individual 
sealed cups. The pictures of the products indicate that they contain 100% fruit juice, and the flyers 
state that the juices provide 100% of the minimum daily RDA of Vitamin C.   

Though the products are given to persons with a medical problem, they are given to deal 
with the patients’ nutritional needs. Foods and medicines are mutually exclusive categories with 
different requirements for exemption from tax. (Reg. 1602(a)(4).) For that reason, we apply the 
rules regarding the taxation of sales of food products rather than the sales of medicines to the sales of 
these products. Thus, under the criteria set forth in Regulation 1602(a)(2) and (a)(5), the thickened 
juices and beverages qualify as food products the sales of which are not subject to tax. 

3. Containers. Regulation 1589(b)(1)(D), interpreting and implementing section 6364(b), 
provides that tax does not apply to the sales of containers “sold or leased with the contents, if the sales 
price of the contents is not required to be included in the measure of the sales tax or the use tax.”  As 
noted above, the flyers show that the products come pre-packaged and are sold in their containers. 
Thus, we conclude that tax also does not apply to the portion of the gross receipts represented by the 
cost of the containers. As a result, the gross receipts from the retail sales of these products are not 
subject to tax. 

I hope the above discussion has answered your question. If you need anything further, please 
do not hesitate to write again. 

Sincerely, 

John L. Waid 
Senior Tax Counsel 

JLW:ef 

cc: Ventura District Administrator (AR) 


	--- ---, -----



