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June 27, 1995 

[X] 
 

Re:  [Z] 
 
Dear [X], 
 
 This is in response to your letter dated April 24, 1995, in which you inquired whether  
your product qualify as food products for human consumption pursuant to Regulation 1620.   
 
 Your company, [Z] manufactures and distributes two products, one is described as a 
powdered drink mix and the other as a bar product.  You describe the powdered drink mix as  
follows:  
 

“The powdered drink mix is listed as a food supplement on the package but it is a 
meal substitute nutritional product, which is a total nutrient. It was scientifically  
engineered to enable users of the product to benefit from  all of the positive 
bio-chemical effects of food on a regular basis for improved health, fitness and 
vitality.”   

 
The bar product is described as “similar in looks to a candy bar [and] loaded with nutrients to 
improve health, fitness and vitality.”   
 
 The label on the Met-Rx powdered drink mix describes the product as a total nutrition 
food and contains the following language on the back of the package “NOTICE: Use this product 
as a food supplement only.”  The label on the Met -Rx bar product does not make any nutritional 
claims, nor does it state that the product is a food supplement.  A comparison of the labels  
reveals that each product contains different ingredients and that the caloric and nutrient 
compositions are also different.   
 
 Retail sales of tangible personal property in California are subject to sales tax, measured  
by gross receipts, unless specifically exempted by statute.  (Rev. & Tax. Code § 6051.) A retail 
sale is a sale for any purpose other than resale in the regular course of business.  (Rev. & Tax. 
Code § 6007.) Retailers may collect sales tax reimbursement from the purchaser if the contract 
of sale provides for the reimbursement.  (Civ. Code § 1656.1.) 
 
 Generally sales of food products for human consumption are exempt from sales tax 
pursuant to Revenue and Taxation Code section 6359. However, this section specifically 
provides that certain items are specifically excluded from the definition of food products for 
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human consumption. These exclusions are explained in subdivision (a) of Regulation 1602 as 
follows:  

“(5) ‘Food products’ do not include any product for human consumption in liquid, 
powdered, granular, tablet, capsule, lozenge, or pill form (A) which is described 
on its package or label as a food supplement, food adjunct, dietary supplement, or 
dietary adjunct, and to any such product (B) which is prescribed or described to 
remedy specific dietary deficiencies or to increase or decrease generally one or 
more of the following areas of human nutrition:  

1. Vitamins 
2. Proteins 
3. Minerals 
4. Caloric intake…” 

The last paragraph of Regulation 1602 (a) (5) then provides the following limitation to 
the above quoted exclusion from the definition of “food products”:  

“Tax, however, does not apply to any such products which either are exempted by 
Revenue and Taxation Code Section 6369, respecting prescription medicines, or 
are complete dietary foods providing the user in the recommended daily dosage 
with substantial amounts of vitamins, proteins, minerals and foods providing 
adequate caloric intake. An example of the latter is a food daily requirement 
providing the user with the following:  

1. 70 grams of high quality protein  
2. 900 calories 
3. Minimum daily requirements as established by the regulations 

of the Federal Food and Drug Administration of the following 
vitamins: A, 81, C, D, Riboflavin, and Niacin or Niacinamide; 
and the following minerals: Calcium, Phosphorus, Iron and 
Iodine.” 

In other words, an item will not qualify as a food product, unless it is considered a 
complete dietary food, and its sale will be taxable if: 1) it is liquid, powdered, granular, tablet, 
capsule, lozenge, or pill; and 2) (A) its label or package describes it as a food supplement, food 
adjunct, dietary supplement, or dietary adjunct; or (B) it is prescribed or designed to remedy 
specific dietary deficiencies or to increase or decrease generally the intake of vitamins, protein, 
minerals, or calories.   

Since the Met-Rx drink is sold in powdered form, and is described as a food supplement, 
it does not meet the definition of a “food product” found in the first paragraph of 
Regulation 1602 (a)(5).  An examination of the nutritional components of this product reveals 
that this drink mix does not contain the requisite caloric, protein, and vitamin values to qualify as 
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a “complete dietary food” per the last paragraph of Regulation 1602 (a)(5).  Therefore, pursuant 
to the provisions of Regulation 1602 (a) (5) tax applies to sales of this product.   

We have previously determined that food bars are not products sold in one of the seven 
forms excluded from the definition of “food products” per Regulation 1602 (a) (5) and are 
considered to be comparable to candy and are, therefore food products pursuant to 
Regulation 1602 (a)(1).  This conclusion is illustrated in California Business Taxes Law Guide 
(BTLG) Annotation 245.1205.5 (3/11/91) which discusses the classification of fiber bars.   

“Fiber bars are not taxable dietary supplements since they are not preparations in 
liquid, powdered, granular, tablet, capsule, lozenge and pill form. 
(Regulation 1602 (a)(5)).  Fiber bars are food bars, comparable to candy, which is 
one of the products defined as ‘food products’ by Regulation 1602(a) (1), the 
sales of which are exempt from tax.”  

Thus, based on the foregoing, the sales of the Met-Rx bars are exempt from tax.   

I have enclosed a copy of Regulation 1602 for your review.  If you have any further 
questions, please feel free to contact this office again.   

Sincerely, 

Patricia Hart Jorgensen 
Senior Tax Counsel 

PHJ:cl 

Enclosure 


