
 
 
 

 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 

 
 

 
 
  

 

 
 

 

 

 

245.1263STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
1020 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0001) 
(916) 324-3828 

March 16, 1992 

Mr. [C] 
Controller 
[W] 
--- --- --- District 
XXXX --- ---
---, California XXXXX-XXXX 

RE: S- --- XX-XXXXXX 
 Optifast Program 

Dear Mr. [C]: 

I am responding to your letter to the Legal Division dated February 6, 1992. You have 
requested a judgment concerning the tax status of the products sold under the above program. 
We note that the Board Staff does not make judgments.  It also may not issue tax rulings; only 
the Board itself may do that.  We can, however, give you our opinion regarding the correct 
application of tax to a given set of facts.   

You attached to your letter a statement from Dr. [S], Medical Director of (presumably) 
the Optifast Program, as to its operation, and nutritional information on the Optifast 70 and 800 
products. Dr. [S] states as follows: 

“The [W] Weight Management Program currently utilizes Optifast 70 and 
Optifast 800 food replacement formula which is manufactured by [S].   

“Patients participating in this program are medically supervised by a physician 
during their weight loss phase and consume Optifast formula exclusively. 

“This product is available by prescription only and is not available to the general 
public. It is not used as a nutritional supplement but for total meal replacement.” 
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I. OPINION 

A. Sales and Use Tax Generally 

In California, except where specifically exempted by statute, Revenue and Taxation Code 
Section 6051 imposes an excise tax, computed as a percentage of gross receipts, upon all 
retailers for the privilege of selling tangible personal property at retail in this state.  (Unless 
otherwise stated, all statutory references are to the Revenue and Taxation Code.) 

B. Food Products Exemption 

Revenue and Taxation Code Section 6359, interpreted and implemented by 
Regulations 1602 and 1603, provides an exemption from sales and use taxes for the sales of food 
products for human consumption under certain circumstances.  Subdivisions (1) & (2) of 
Regulation 1602(a) contain a list of products which, either singly or in combination, are 
considered “food products.” Regulation 1602(a)(5), however, excludes certain items from the 
definition of “food products” as follows: 

“(5) ‘Food products’ do not include any product for human consumption in liquid, 
powdered, granular, tablet, capsule, lozenge, or pill form (A) which is described 
on its package or label as a food supplement, or dietary adjunct, and to any such 
product (B) which is prescribed or designed to remedy specific dietary 
deficiencies or to increase or decrease generally one or more of the following 
areas of human nutrition: 

1. Vitamins 
2. Proteins 
3. Minerals 
4. Caloric intake” 

Regulation 1602(a)(5), subsequently, however, restricts the limitation on the definition of “food 
products” as follows: 

“Tax, however, does not apply to any such products which either are exempted by 
Section 6369, respecting prescription medicines, or are complete dietary foods 
providing the user in the recommended daily dosage with substantial amounts of 
vitamins, proteins, minerals and foods providing adequate caloric intake. An 
example of the latter is a food daily requirement providing the user with the 
following: 

1. 70 grams of high quality protein 
2. 900 calories 
3. Minimum daily requirements as established by the regulations 

of the Federal Food and Drug Administration of the following 
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vitamins: A, B1, C, D, Riboflavin, and Niacin or Niacinamide; 
the following minerals: Calcium, Phosphorus, Iron and Iodine.” 

C. Prescription Medicines 

Section 6369 interpreted and implemented by Title 28, California Code of Regulations, 
Regulation 1591 provides that sales of medicines, when prescribed and sold or furnished under 
certain conditions for the treatment of a human being, are exempt from sales or use tax. 
(Reg. 1591(a).)  Subdivision (b)(1) of Regulation 1591 defines “medicines” to “mean and 
include any substances or preparation intended for use by external or internal application to the 
human body in the diagnosis, cure, mitigation, treatment, or prevention of disease and which is 
commonly recognized as a substance or preparation intended for such use.”   

D. Tax Consequences to [W] 

Our previous research has revealed that “Optifast” supplies all of the vitamins and 
minerals for which an RDA has been established as well as many trace elements for which 
RDA’s have not yet bee defined.  Unfortunately, the product does not supply the daily caloric 
count set forth in the regulation. When used as the sole source of nutrition, Optifast 70 supplies 
420 calories and Optifast 800 supplies 800. Therefore, these products do not qualify as 
“complete dietary foods” under Regulation 1602(a)(5). 

However, we note that Dr. [S]’s letter states that these products are available only by 
prescription and cannot be sold over the counter.  We have previously determined that obesity is 
a disease and substances or preparations intended for internal application to the human body to 
treat obesity qualify as medicines under Regulation 1591(b)(1).  Accordingly, we have thus 
concluded that sales of Optifast 70 and Optifast 800, because a physician must furnish them to 
his patients pursuant to a medically-supervised program for the treatment of obesity, are not 
subject to tax pursuant to Regulation 1591(a)(2).   

For your information, I have enclosed copies of Regulations 1591 and 1602.  I hope the 
above discussion has answered your question.  If you need anything further, please do not 
hesitate to write again. 

Sincerely, 

John L. Waid 
Tax Counsel 

JLW:es 

Enclosure: Regulations 1591 & 1602 
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