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 December 31, 1991 
 
 
 
Ms. [A]  
Manager, [C] 
XXXXX --- ---., Suite XXX 
--- ---, California  XXXXX 
 
 RE: S- -- XX-XXXXXX 
 
Dear Ms. [A]: 
 
 Ms. Jean McNeill of the Return Review Section has asked the Legal Division to respond 
to your letter to her of October 19, 1991, which response has been delegated to me.  You wrote 
in response to her letter of October 19, 1991, requesting additional information regarding your 
line 5 deductions on your Sales and Use Tax Return for March 1991.  You indicate that you sell 
vitamins and food supplements.  You enclosed several sample labels and one sample bottle of 
product. 
 
OPINION 
 
A. Sales and Use Tax Generally 
 

In California, except where specifically exempted by statute, Revenue and Taxation Code 
Section 6051 imposes an excise tax, computed as a percentage of gross receipts, upon all 
retailers for the privilege of selling tangible personal property at retail in this state.  (Unless 
otherwise stated, all statutory references are to the Revenue and Taxation Code.)  “[I]t shall be 
presumed that all gross receipts are subject to tax until the contrary is established.  The burden of 
proving that a sale of tangible personal property is not a sale at retail is upon the person who 
makes the sale…”  (§ 6091.)  “Exemptions from taxation must be found in the statute.”  
(Market St. Ry. Co. v. Cal. St. Bd. of Equal. (1953) 137 Cal.Ap.2d 87, 96 (290 P.2d 201.)  “The 
taxpayer has the burden of showing that he clearly comes within the exemption.”  Standard Oil 
Co. v. State Bd. of Equalization (1974) 39 Cal.App.3d 765, 769 [114 Cal.Rprt. 571].) 
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B. Food Products Exemption 
 

Revenue and Taxation Code Section 6359, interpreted and implemented by 
Regulations 1602 and 1603, provides an exemption from sales and use taxes for the sales of food 
products for human consumption under certain circumstances.  Subdivisions (1) & (2) of 
Regulation 1602(a) contain a list of products which, either singly or in combination, are 
considered “food products.”  Regulation 1602(a)(5), however, excludes certain items from the 
definition of “food products” as follows: 

 
“(5) ‘Food products’ do not include any product for human consumption in 
liquid, powdered, granular, tablet, capsule, lozenge, or pill form (A) which is 
described on its package or label as a food supplement, food adjunct, dietary 
supplement, or dietary adjunct, and to any such product (B) which is prescribed or 
designed to remedy specific dietary deficiencies or to increase or decrease 
generally one or more of the following areas of human nutrition: 

 
1. Vitamins 
2. Proteins 
3. Minerals 
4. Caloric intake” 
 

Food products also do not include products for which medicinal qualities are claimed.  
(Reg. 1602(a)(4).)  Unlike as with food supplements, the medicinal claims need not appear on 
the product label.  The marketing claim on the packaging is the determining factor as to whether 
or not sales tax is due.  Sales of a medicine are exempt from tax if they are sold or furnished in 
the manner required by Regulation 1591(a). 

 
C. Tax Consequences to [C] 
 

Unfortunately, the materials which you sent are very confusing.  You sent several 
xeroxes that look like copies of product labels.  Each xerox has an “X” through it in green ink, 
and some carry the additional notation that the product claim on the xerox do not appear on the 
label.  The problem is especially acute with the only product for which an actual container is 
included – the Aller-Comp No. 824 P.S.E.  The xeroxed description makes specific medicinal 
claims for the product, saying it may provide temporary relief from arthritis, simple allergies, 
inflammation, and minor aches and pains.  However, the description of the product on the jar 
label makes no such claims.  For the purpose of this letter, then, we assume that the xeroxes are 
copies of items included in the packaging materials.  

 
You supplied xeroxed materials for each of the following products: Aller-Comp No 824 

P.S.E.; Herbal Flavonoids No. 829; DGL NO. 840; Kan-Kleer No. 809; Fem-Care No. 819; 
Arbutin Complex No. 802A; Silymarin Complex No. 801A; Silymarin-7x No. 801; Adren-Ade 
No. 827; Powdered Extract Ginko Bilboa, Folia (8:1); and Escalation No. 821.  These materials 
make specific medicinal claims for each one of the products involved.  A typical example is the 
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claims noted above made for the Aller-Comp No. 824 P.S.E.  You are apparently not a doctor 
nor is your shop a medical facility.  Thus, tax applies to sales of these items.   

 
For your information, I have enclosed copies of Regulations 1591 and 1602.  I hope the 

above discussion has answered your question.  If you need anything further, please do not 
hesitate to write again.   

 
Sincerely, 
 
 
 
John L. Waid 
Tax Counsel 
 

JLW:es 
Encs.: Regs. 1591 & 1602 
 
cc: Ms. Jean McNeill, Return Review 
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