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May 22, 1986 
 
 
 
 
Ms. [M] 
XXXX --- --- 
--- ---, CA  XXXXX 
 
Dear Ms. [M]: 
 

Your letter requesting an opinion concerning the correct application of tax to the sale of 
FIBERMED biscuits has been referred to me for a response.   

 
Enclosed with your letter is an empty FIBERMED container which describes the product 

as a “High-Fiber Supplement”.  The list of ingredients on the side panel indicates the product is 
made with corn bran, brown sugar, wheat flour, corn starch, wheat bran, oat flakes, corn germ 
meal, vegetable shortening (partially hydrogenated soybean oil), sodium bicarbonate, vanilla 
flavor, peanut butter flavor, ammonium bicarbonate, baking acid, sodium proprionite, salt and 
citric acid.  These ingredients are blended and baked into biscuits for consumption.  You request 
our opinion as to whether FIBERMED biscuits are a food product the sale of which is exempt 
from tax or a “taxable food supplement”.   

 
Revenue and Taxation Code section 6051 imposes tax on the sale of tangible personal 

property in this state unless such sale is specifically exempted from taxation by statute.  
Section 6359 of the Code exempts the sale of food products for human consumption from tax.  
Section 6359(b)(1) defines “food products” to include “cereals and cereal products, … vegetables 
and vegetable products, fruit and fruit products, spices and salt, sugar and sugar products ….”  
Section 6359(c) provides that “food products” do not include “medicines and preparations in 
liquid, powdered, granular, tablet, capsule, lozenge, and pill form sold as dietary supplements or 
adjuncts” (emphasis added).   

 
Applying the above criteria, we are of the opinion that FIBERMED biscuits, as described, 

are a cereal product and therefore a food product pursuant to section 6359(b)(1).  Accordingly, 
sales of FIBERMED biscuits are exempt from tax.  FIBERMED biscuits are not “food 
supplements” pursuant to section 6359(c) since they are not prepared in a liquid, powdered, 
granular, tablet, capsule, lozenge or pill form.   
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We hope the above information is helpful.  Enclosed for your review and reference is a 
copy of Sales and Use Tax Regulation 1602 (Food Products) which interprets and applies the 
Code.  If you have any further questions on this topic, please do not hesitate to write this office.   
 

 
Very truly yours, 
 
 
 
Robert J. Stipe 
Tax Counsel 
 

RJS:sr 
 
Enc 
 
cc: J. Fisher – Culver City Auditing 
 M. M Laxer – Culver City Auditing 
 Director, [K] 
 XXXX --- --- 
 --- ---, CA XXXXX 
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