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August 18, 1995

A--- M---
Senior Tax Analyst 

K--- P--- M--- C--- Program 
 
Financial Administration 

P.O. Box XXXXX 

---, CA XXXXX-XXXX 


  Re: Sales and Use Tax Regulation 1541.5  
 
Dear Mr. M---: 
 
 This is in response to your letter of March 30, 1995.  You ask for a second opinion in 
regard to the application of the printed sales message exemption to K--- P---'s (K---) distribution 
of the "K--- P--- H--- Handbook". 
 
 You made a similar inquiry in October, 1994, and an answer was mailed to you on 
November 18, 1994.  That answer states that the sale or use of the handbook does not qualify for 
the exemption provided in Sales and Use Tax Regulation 1541.5 for the sale and use of certain 
printed sales messages.   The handbook does not meet the requirement that its principal purpose 
was to advertise or promote the sale of goods and services.  In your latest letter, you ask us to 
consider the following additional facts: 

 
"The handbooks were printed out of state, and the printer shipped the handbooks 
from the printer's out-of-state location by common carrier to Postal centers in 
Northern California. The Postal Service delivered the handbooks directly to the 
members in Northern California.  There was no charge to the member for the 
handbooks. 
 
"Also, separately, the out-of-state printer shipped copies of the handbook from the 
printer's out-of-state location directly to K--- locations in Northern California. 

 
"It is K--- F--- H--- Plan, Inc's opinion that handbooks that were shipped directly 
from the out-of-state printer via common carrier and Postal Service directly to the 
members without any charge whatsoever to the members are exempt from  
California use tax, and the handbooks that were shipped from the out-of-state 
printer directly to K--- locations in Northern California are subject to use tax." 
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California imposes the use tax on the storage, use or other consumption in this state of 
tangible personal property purchased from a retailer for use in this state.  (Rev. and Tax. 
Code § 6201.)  Persons who make gifts of property to others are the consumers of the property, 
and sales or use tax applies to the sale of the property to or the use of the property by such 
persons. (Sales and Use Tax Regulation 1670(a).)  A gift that is deposited in the mail out-of-
state is completed at that time, and the donor is not obligated for California use tax.  (Sales and 
Use Tax Annotation 280.0360, 7/18/50.) Use tax does not apply with respect to the use of 
catalogues which are addressed and mailed to persons outside of California when the catalogues 
are forwarded to an agent in California for forwarding to the pre-addressed destination provided 
the catalogues remain in the stream of interstate commerce and their delivery is not interrupted 
for any purpose unrelated to the journey. (Sales and Use tax Annotation 570.1110, 11/28/66.) 

The question here is whether or not K--- makes a taxable use in this state of the 
handbooks it sends to its members in California free of charge.  I assume that the handbooks are 
pre-addressed and postage paid when they come to the Northern California Postal facility.  The 
gift of the handbooks takes place outside the state when the printer delivers them to the common 
carrier for shipment directly to the recipient in view of the fact that their journey is not 
interrupted for any purpose unrelated to their delivery to K---'s members.  Thus, there is no use 
of the handbooks made by K--- in California to which tax applies.   

We agree with your conclusion that use tax applies to the sales price to K--- of the 
handbooks the printer ships to K--- locations in this state. 

We hope this answers your questions; however, if you need further information, please 
do not hesitate to write again. 

Sincerely, 

Anthony I. Picciano 
Staff Counsel 

AIP:es 

cc: Oakland District Administrator (CH)   




