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October 30, 1989 

Ms. J--- G---

R--- S--- L---

U--- L--- L---

XXX --- ---

--- ---, CA XXXXX-XXXX 


Dear Ms. G---: 

This is in reply to your September 18, 1989 letter regarding the application of sales tax to 
charges by the U--- L--- L--- for photocopies.   

You explained that the library is preparing to start a document delivery service, primarily for 
local law firms.  You will charge a standard fee of $7.50 for each item requested and $.25 for each 
page of the item photocopied.  You will charge $1.00 for postage and handling.  If you fax the 
photocopies, you will charge $.75 for each page of each item faxed.  If you have rush and off-hours 
requests, you will have a special additional charge. 

The sales tax is imposed on retailers for the privilege of selling tangible personal property at 
retail in California. The tax is measured by the gross receipts of the sale.  (Rev. & Tax. 
Code §6051.)  Revenue and Taxation Code section 6012 defines “gross receipts” to mean the total 
amount of the sale, valued in money, whether received in money or otherwise, without any 
deduction on account of, inter alia, the cost of the property sold, the cost of the materials used, labor 
or service cost, interest paid, losses or any other expense.   

When you transmit the printed material over telephone lines by fax to your customer, and 
you do not provide any photocopies or other tangible personal property to your customer, tax does 
not apply to your charge.  In such cases, you do not make a “sale” for purposes of the Sales and Use 
Tax Law.  Rather, you perform a nontaxable service.  (Rev. & Tax. Code § 6006; BTLG Annot. 
515.0010.) 

When you provide photocopies to your customer, sales tax applies to your charge.  Sales and 
Use Tax Regulation 1528 provides the application of sales tax to charges for photocopies at 
subdivision (a)(1): 
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“Tax applies to sales of photostat copies, whether or not produced to the special order of the 
customer, and to charges for the making of photostats or photostat copies out of materials furnished 
by the customer or others.  No deduction is allowable on account of expenses such as travel time, 
telephone calls, rental of equipment or salaries or wages paid to assistants or models, whether or not 
such expenses are itemized in billings to customers.”   

When you sell photocopies to a customer, tax applies to your standard fee of $7.50, and tax 
applies to your $.25 per page charge for the photocopies.  Tax also applies to your special additional 
charge for rush and off-hours requests.   

Tax does not apply to separately stated charges for transportation of property from the 
retailer'’ place of business or other point from which shipment is made directly to the purchaser, 
provided the transportation is by other than facilities of the retailer, such as by United States mail, 
independent carrier, or common carrier.  The amount of transportation charges excluded from the 
measure of tax cannot exceed the cost of the transportation to the retailer.  (Rev. & Tax. 
Code § 6012, subd. (c)(7).)  Transportation charges are regarded as “separately stated” only if they 
are separately set forth in the contract for sale or in a document reflecting that contract, issued 
contemporaneously with the sale, such as the retailer’s invoice.  The fact that the transportation 
charges can be computed from the information contained on the face of the invoice or other 
document will not suffice as a separate statement. 

If a separately stated charge is made designated “postage and handling”, only that portion of 
the charge which represents actually postage may be excluded from the measure of tax.  (Sales and 
Use Tax Reg. 1628, Transportation Charges, subd. (a).)  We consider the designation “postage and 
handling” coupled with the actual amount of postage placed on the package mailed to a customer to 
constitute a separate statement of transportation charges excludable from the measure of tax. 
(BTLG Annot. 557.0450.)  Therefore, where you designate a charge as “postage and handling” and 
the amount of the shipping charges paid to the carrier are clearly set forth on the package received 
by the customer, the amount of those shipping charges paid to the carrier are excludable from 
taxation. If the amount of shipping charges is not clearly set forth on the package received by the 
customer, the measure of tax is your total selling price including the $1.00 postage and handling 
charge.   

We hope this answers your questions; however, if you need further information, feel free to 
write again.   

Very truly yours, 

Ronald L. Dick 
Tax Counsel 

RLD:sr 


