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This is in reply to your memorandum of October 7, 1969, in which you inquire as to the 
treatment to be accorded certain payments (FAP – assistance program) received by --- service 
station dealers from the company. 
 
We understand that the --- has embarked on an aggressive program to enlarge the number of 
dealers selling their product. Since theirs is not a well known brand, they have found that they 
must provide more than normal incentive to get service station operators. Apparently the 
company guarantees a profit each month to a new operator. The amount of this guaranteed profit 
will vary vary according to the size and type of the station being operated. At the end of each 
month an accounting firm prepares a profit-and-loss statement and sends copies to the company. 
If this profit-and-loss statement shows a profit less than that guaranteed by the company, the 
difference is paid to the service station operator. 
 
You ask, “should this income from the --- be considered as additional sales and taxable to the 
same degree as regular sales? That is, should the same percentage of the revenue from the oil 
company be considered taxable as is self-declared on regular sale by the station operator?” 
 
In our opinion the payments in question are not includable in the station’s gross receipts. “’Gross 
receipts’ means the total amount of the sale… price… of the retail sales of retailers…” [Rev. & 
Tax. Code, §6014.] While the gross receipts from the sale to a particular individual of an item of 
tangible personal property may include a payment made to the retailer by a third party, this rule 
applies where the payment is, in effect, a part of the “sale price” of the property, i.e., when the 
payment is a part of the amount which must be paid before the retailer will transfer title to the 
goods. Here the payments made by the company to the dealer have no direct relationship to the 
sale of any individual item of tangible personal property. 
 



We have also said that, “Payments to retailers in the nature of subsidy payments for the operation 
of a business constitute additional gross receipts from the sale of tangible personal property and 
are subject to tax.” [CTS Anno. 1474.60] 
 
In my opinion the case at hand is distinguishable from the case annotated even though these 
payments could possibly be described as being “in the nature of subsidy payments.” In the prior 
case, taxpayer was the operator of a hotel and restaurant at a crew-changing point on a railroad 
line. There was not enough business there to warrant a 24-hour a day operation. In order to have 
eating and sleeping facilities for its employees, the railroad agreed to reimburse taxpayer for his 
losses and to guarantee to him a fixed profit. In return the taxpayer agreed to keep the restaurant 
and hotel open for the 24-hour period. The distinction which we find between this case and the 
case under consideration is that in the former situation the person making the subsidy payments 
was in a real sense the purchaser of the tangible personal property; while in the latter situation 
the person making the payment has no connection with any of the persons who ultimately 
consume the tangible personal property. Since the company making the payments is the principal 
vendor of the retailer, it would seem more appropriate to characterize the payments as being in 
the nature of rebate payments. [See CTS Anno. 1478.35.] It is for this reason that we think that 
the company’s dealers may exclude from their gross receipts payments received by them under 
the company’s (FAP) assistance program. 
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