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June 28, 1991 
 
 
Re: Ozone-Depleting Chemicals Taxes 
 
Dear: 
 
 I am writing in response to your letter of April 11, 1990, concerning Ozone-
Depleting Chemical Taxes imposed in Sections 4681 and 4682 of the Internal Revenue 
Code. You question whether such federal taxes are excluded from the taxable measure for 
purposes of California’s Sales and Use Tax. 
 
 In California, except where sales are specifically exempted or excluded, sales tax 
applies to the gross receipts of retailers from all retail sales of tangible personal property. 
(Rev. & Tax. Code § 6051). A use tax is imposed on the storage, use, or other 
consumption in the state of tangible personal property. (Rev. & Tax. Code § 6201).  
 
 Business Taxes Regulation 1617 specifies that the gross receipts subject to sales 
tax and the sales price subject to use tax do not include the amount of any federal tax 
imposed upon or with respect to retail sales, whether imposed upon the retailer or upon 
the customer, and regardless of whether the amount of federal tax is stated to the 
consumer as a separate charge. However, gross receipts subject to the sales tax and the 
sales price subject to use tax include the amount of any manufacturers’ or importers’ 
excise tax included in the price of the property sold, even though the manufacturer or 
importer is also the retailer thereof. Again, it is immaterial whether or not the amount of 
such tax is stated as a separate charge. 
 
 The Ozone-Depleting Chemicals Tax is imposed in Sections 4681 and 4682 of the 
Internal Revenue Code. Section 4681 imposed a tax on any ozone-depleting chemicals 
sold or used by the manufacturer, producer, or importer thereof, and on any imported 
taxable product sold or used by the importer thereof. Section 4682 (b) imposes a tax on 
any ozone-depleting chemical which is held by any person, on January 1, 1990, for sale 
or for use in further manufacture.  
 
 The federal excise tax imposed by Section 4681 is a manufactures’ tax and, 
pursuant Business Taxes Regulation 1617, it is included in gross receipts subject to sales 
tax, whether or not the manufacturer or importer is also the retailer thereof, and whether 
or not the amount of such tax is stated as a separate charge.  
 



 The federal excise tax imposed by Section 4682 on any ozone-depleting 
chemicals held on January 1, 1990, by other than a manufacturer, producer or importer 
thereof is not subject to California use tax. The use tax is measured by the purchase price 
(Rev. & Tax. Code §6201), and the federal excise tax imposed after the sale, self declared 
and paid directly to the United States on tangible personal property is not subject to the 
use tax. 
 
 Section 4681 also imposes the Ozone-Depleting Chemicals Tax on any imported 
taxable product sold or used by the importer thereof. The amount of the tax is the 
estimated value deemed to represent the cost of any ozone-depleting chemical used as 
material in the manufacture of the product and is paid directly to the United States. This 
self-declared federal excise tax is not to be included in the purchase price subject to 
California use tax if the product is used by the importer, as the consumer. However, if the 
product is sold and the federal excise tax is recovered as an expense, tax will apply 
whether the excise tax is recovered as an expense, tax will apply whether the excise tax is 
separately stated or included in the selling price. 
 
 I hope that this letter has answered your questions. If I can be of further service, 
please do not hesitate to call. 
 
 
 

Very truly yours,  
 
 
 
Janet Vining 
Tax Counsel 

 
JV:wk 
 
bc: San Diego District Administrator 
 Ms. Lani Arena – Please Annotate per Gary Jugum 
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