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        October 30, 1991 
 
 
P--- C--- 
G---, Incorporated 
XXXX E. --- Street 
---, CA  XXXXX-XXXX 
 
   Re: G---, Inc. 
    SR – XX-XXXXXX 
    Services That are a Part of the Sale 
 
Dear Mr. C---: 
 

This is in response to your correspondence of September 6, 1991, requesting our opinion as 
to whether expedite charges are taxable. 
 
Facts 
  

You described the facts in this matter as follows: 
 
“We are a manufacturer of close tolerance dimensional measurement equipment 
with a standard delivery on manufactured items of three to four weeks.  We offer 
an expedited delivery of five working days on manufactured items of an 
additional 25% above the listed catalog price. 
 
“Certain of our customers contend that this 25% expedite charge is non-taxable 
and, therefore, refuse to pay the tax.  I’m told by your department that since the 
expedite charge is separate from shipping charges (items are shipped the same 
way regardless of delivery time) it constitutes “material overhead” and is 
therefore taxable.”   
 

Sales Tax - General Discussion
 
Except to the extent specifically excluded or exempted by statute, the Sales and Use Tax 

Law, California Revenue and Taxation Code (Section 6001 et seq.) imposes an excise tax in 
connection with the retail sale of all tangible personal property sold or purchased for use in this 
state.  (All statutory citations are to the California Revenue and Taxation Code, unless otherwise 
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noted herein.)  Section 6051 imposes sales tax on the gross receipts from the retail sale of all 
tangible personal property sold in this state.  The sales tax is imposed upon the retailer.  California 
Civil Code Section 1656.1 allows the retailer to collect sales tax reimbursement from the consumer. 
 
Gross Receipts Include Services That are a Part of the Sale 
 

“Gross Receipts” is an all encompassing concept.  As noted above, except to the extent 
specifically excluded or exempted by statute, all gross receipts from the retail sale of tangible 
personal property sold or purchased for use in this state are subject to sales or use tax. 

 
Section 6012(b)(1) provides that “gross receipts” include “[a]ny services that are a part of 

the sale.”  The Board of Equalization has long-taken the position that any services rendered in 
connection with a sale of tangible personal property are taxable as “services that are a part of the 
sale” within the meaning of Section 6012(b)(1).  In our opinion, the fact that such services are 
related to, and are rendered contemporaneously with, the sale of tangible personal property is 
generally sufficient to render the charges for such services taxable.  It is irrelevant whether or not 
such charges are separately stated or are provided at the option of the purchaser.  It is also irrelevant 
whether title passes to the purchaser before or after the services are rendered.   

 
The concept of “services that are a part of the sale” is illustrated in the following Business 

Taxes Law Guide annotation” 
 
“295.1680 ‘Services That Are a Part of the Sale’ include uncrating, trucking to 
building site and placing in rooms, where agreement obligates seller to perform 
these services.  10/19/50.” 
 

The Board of Equalization has taken the position that where the sale agreement obligates the seller 
to provide certain services, such services are considered to be part of the sale.  Business Taxes Law 
Guide annotation 295.1690 provides in relevant part: 

 
“Services that are a Part of the Sale.  ‘Services that are a part of the sale’ include 
any the seller must perform in order to produce and sell the property, or for which 
the purchaser must pay as a condition of the purchase and/or functional use of the 
property even where such services might not appear to directly relate to 
production or sale costs….8/16/78.” 
 
In our opinion, the expedite charges are taxable as a part of gross receipts because there is 

no applicable exclusion or exemption from tax liability.  Such charges are subject to tax as “services 
that are a part of the sale” pursuant to Section 6012(b)(1) because they are required pursuant to 
contracts of sale where the customers wish the equipment to be delivered within five working days.  
Additionally, the services rendered to expedite delivery are related to, and are rendered 
contemporaneously with, the sale of the equipment.  Finally, the expedite charges are in the nature 
of administrative fees which are generally included within the measure of gross receipts.  [See e.g., 
Bus. Tax. Law Guide Annotation 295.1480 which provides: 
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“Administrative” Fee.  A cooperative type store, housing numerous 
concessionaires will sell to members merchandise at prices below average retail.  
To all prices will be added a 6% administrative fee.  This fee, even though 
separately stated, is a part of the selling price and includible in taxable gross 
receipts.  11/23/54.] 
 
If you have any further questions, please do not hesitate to write to us again. 

 
Cordially, 
 
 
 
Victoria Lani Arena 
Tax Counsel 
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