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     February 1, 1994 
 
 
 
 
 
Mr. M--- K---, Principal 
M--- K--- and Associates 
XXX --- Street, Suite XXX 
--- ---, CA  XXXXX 
 
 Re:  SR - - XX-XXXXXX 
 
Dear Mr. K---: 
 
 This is in response to your letter of December 14, 1993 in which you request advice as to 
the application of tax to charges made in connection with the production of marketing materials. 
 Your company provides consulting services and produces marketing materials such as brochures 
for its clients.  Your charges for producing the brochures are itemized. 
 
 You ask whether the following itemized charges are subject to sales tax: 
 

"Marketing strategy; i.e., assessing a client's marketing needs and objectives and 
recommending how to achieve them.  This service results in a written report 
prepared solely for the purpose of recommending a corporate positioning and/or 
thematic direction for acceptance by a client before approval is given to 
commence creative services." 

 
 Revenue and Taxation Code section 6051 imposes a sales tax on all retailers measured by 
their gross receipts from retail sales of tangible personal property.  If all you provide is the 
report1, we would regard that as the providing of a service with the transfer of any tangible 
personal property (i.e., paper) as being merely incidental to the service.  (Regulation 1501 (copy 
                     
    1  We assume that the report consists of text only and contains no photographs or artworks.  
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enclosed).)  Charges and expenses incurred in the rendering of such nontaxable services, such as 
supervision, consultation, research, telephone and travel expenses, are likewise nontaxable.   
 
 However, if you are providing tangible personal property (such as brochures) in addition 
to the report, then sales tax applies to the sale of that tangible personal property.  As stated 
above, the sales tax is measured by the gross receipts from a sale of tangible personal property.  
Section 6012 of the Revenue and Taxation Code defines "gross receipts" to include the cost of 
any services that are a part of the sale of the tangible personal property.  "Services that are a part 
of the sale" are defined in Sales and Use Tax Annotation 295.1690 (8/16/78) which states: 
 

"'Services that are a part of the sale' include any the seller must perform in order to 
produce and sell the property, or for which the purchaser must pay as a condition 
of the purchase and/or functional use of the property, even where such services 
might not appear to directly relate to production or sale costs.  Thus, charges 
described by a seller of catalogs as for preproduction research and consultation 
services and for postproduction merchandising consultation services are part of 
the taxable sales price of the catalogs, whether separately stated or not.  The first 
'service' is a necessary prelude to catalog production; and the second is furnished 
only to catalog purchasers who are required to pay for the service when they 
purchase the catalogs, whether or not it is desired or used." 

 
 In order to determine your taxable gross receipts from the sale of the brochures, it is first 
necessary to determine whether the written report you provide is a "service that is a part of the 
sale" or not.  Your letter states that this report is used by the client to decide whether or not to 
contract with your firm for creative services as well as for the production of marketing items 
such as brochures.  Given the fact that the client may reject the recommendations made in the 
report, there may not be a transfer of any tangible personal property other than the report itself.  
This fact situation appears to be analogous to preliminary art.  "Preliminary art" is defined in 
Regulation 1540(b)(4) (copy enclosed) which states: 
 

"'Preliminary art' means roughs, visualizations, layouts and comprehensives, title 
to which does not pass to the client, but which are prepared by an advertising 
agency, commercial artist or designer solely for the purpose of demonstrating an 
idea or message for acceptance by the client before a contract is entered into or 
before approval is given for preparation of finished art to be furnished by the 
agency, commercial artist or designer to its client.  Tax does not apply to separate 
charges for preliminary art except where the preliminary art becomes physically 
incorporated into the finished art ...." 

 
 As noted above, if you contract to provide only the report, your charges would be 
regarded as nontaxable service charges.  Similarly, charges for preliminary art are regarded as 
nontaxable service charges when the customer does not purchase any tangible personal property. 
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 Further, charges for preliminary art are regarded as nontaxable service charges when meeting 
the requirements quoted above.  By analogy, we believe the same rules apply here.  That is, the 
charges for the written report will not be subject to tax if it was produced prior to any contract or 
before approval by the client for the production of the final product.  The charge for the report 
must be billed separately to the client, either on a separate billing or separately charged for on 
the billing.   
 
 You also ask whether the following charges are subject to tax: 
 

"Out-of-pocket expenses incurred - 
 
  a) during the marketing strategy phase; 
 
  b) during the preliminary art phase; or 
 
  c) during the copywriting and mechanical art phase: 
   
     - interview transcripts 
     - photocopy costs 
     - courier services 
     - proofreading services 
     - design materials 
     - automobile parking charges 
     - long-distance telephone charges." 
 
 Revenue and Taxation Code section 6012 states that "gross receipts" include "the cost of 
the materials used, labor or service cost, interest paid, losses or any other expense."   
 
 During the "marketing strategy" phase, if all you are providing is a non-taxable report, 
then your charges to your customer for expenses incurred in rendering that service are likewise 
nontaxable.  Your question is unclear as to whether you are providing "preliminary art", as 
defined above.  The application of tax to preliminary art is as discussed above.  When you charge 
your customer for your expenses related to nontaxable preliminary art, your charges are not 
taxable.  If, however, the preliminary art does not qualify as nontaxable as discussed above, all 
charges related to the preliminary art are likewise subject to tax.  Similarly, your charges for 
expenses related to production of the final marketing product, which is subject to tax, are also 
included in the measure of tax.  If you are making a taxable sale together with providing services 
which qualify as nontaxable, you should retain documentation to support your treatment of costs 
passed on to your customer as related to the nontaxable services rather than the taxable sale.   
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 If you have any further questions, please do not hesitate to write again.  
 
Sincerely,  
 
 
 
Sukhwinder K. Dhanda 
Staff Counsel 
 

SKD:plh 
 
 
Enclosures - Regulations 1501 and 1540 
 
bc: --- --- District Administrator - -- 


