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        January 29, 1975 
 
 
 
 
Mr. R--- S--- 
Chief Accountant 
B--- Hospital 
XXXX --- Road 
--- ---, California  XXXXX 
 
 
Dear Mr. S---: 
 
      Re: SR --- XX XXXXXX 
 
 

Your letter of December 17, 1974, addressed to Mr. Verne Ferriera 
office has been referred to this office for consideration in accordance with your reque

 
You have raised a question as to the proper application of the

purchased for use in your dietary department.  You are of the opinion that the 
purchased without payment of tax on the grounds that the menus are placed on pat
the meal is served and are disposed of when the tray is picked up, when the patient 
his or her meal.  You state that it is your understanding that such use qualifies menus
under Regulation 1503 of the State Board of Equalization as a non-reusable item wh
component part of a meal. 

 
We are of the opinion that the menus in question do not “become 

meals or food products…furnished or served to patients or inmates” within the m
language as it is used in Regulation 1503.  The menu is used by the hospital to com
patient the next day’s planned meals.  The patient selects the items which he or she
following day’s meals.  We are of the opinion that the institution itself is the consum
which are the means by which the patient indicates his or her choice of meals to the 
the following day. 
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Very truly yours, 
 
 
 
Gary J. Jugum 
Tax Counsel 
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