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March 31, 1995

Re:   Sales and Use Tax Liability 
 of T--- R--- Tribe Contractors     

 
Dear Mr. S---: 
 
 This is in response to the request for a legal opinion set forth in your letter dated 
January 12, 1995.   
 
 In your letter, you state that the T--- R--- Indian Tribe (the Tribe) has federal grants to 
construct low-income houses on the T--- R--- Indian Reservation and that, pursuant to those 
grants, the Tribe has hired a non-Indian general contractor to carry out the construction project.  
You further state that the non-Indian general contractor has contracted with various sub-
contractors to "perform certain construction services and procure construction materials and 
fixtures." 
 
 Finally, you state that the Board's Visalia office has denied seller's permits to the Tribe's 
construction contractors, whom you contend "should not be liable for State sales taxes." 
 
 Contrary to this contention, however, subdivision (d)(4)(C)(2) of section 1616 of the 
Board's Sales and Use Tax Regulations provides as follows: 
 

"2. Non-Indian contractors.  Sales tax applies to sales of materials to 
non-Indian contractors notwithstanding the delivery of the 
materials on the reservation and the permanent attachment of the 
materials to realty.  Sales tax does not apply to sales of fixtures 
furnished and installed by non-Indian contractors on Indian 
reservations."  [Emphasis added.]    
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 Under the sales and use tax law as it applies to construction contracts, it is necessary to 
determine whether or not a contractor is utilizing "materials" in performing its contract, or, on 
the other hand, is a retailer of a "fixture" within the meaning of Regulation 1521(b)(2).  A 
"fixture," as set forth in Regulation 1521(a)(5), is an "accessory" to a building which, upon 
installation, does not lose its identity as an accessory; such as, an air conditioning unit, an 
awning, etc.   
 
 While you assert in your letter that the imposition of sales tax on the sale of materials to 
non-Indian contractors "is not permitted by California or Federal law," you fail to cite any 
authority substantiating this assertion.  Thus, we are unable to agree with your position.   
 
 
 

As a result, our conclusions in this matter are set forth below: 

1. The Board should issue seller's permits only to those contractors who are 
going to be engaged in the sale of fixtures; and those contractors will only 
be authorized to utilize their seller's permits with respect to the purchase 
for resale of fixtures (as that term is defined in the Board's Sales and Use 
Tax Regulations).  These contractors will not be authorized to utilize their 
seller's permits with respect to the purchase for resale of materials. 

2. The Board should not issue seller's permits to those contractors who are 
merely going to consume materials in the course of carrying out their 
construction contracts. 

Please call if you have any questions or comments with regard to this letter. 

 

 
 

 

 
Very truly yours, 
 
 

Unless they qualify as retailers of the materials under
Reg. 1521. 
 DHL 7/6/01 
Robert W. Lambert 
Senior Staff Counsel 
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