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        April 18, 1991 
 
 
Mr. R--- W. O--- 
Certified Public Accountant 
XXX --- Court 
--- ---, California  XXXXX 
 
 
Dear Mr. O---: 
 

This is in response to your letter dated March 4, 1991. Your client is a California retailer of 
computers and software. You ask for a written ruling or interpretation regarding application of sales 
tax. As I believe you understand, this response is not one upon which your client may rely within 
the provisions of Revenue and Taxation Code section 6596 because your client is not identified. 
Rather, this is an opinion regarding a set of hypothetical facts. 

 
Your client will offer certain maintenance contracts, all of which you describe as optional 

and not mandatory. 
 

“Contract A is composed of two features which are separately stated and separately 
priced specific line items. Feature 1 is for ‘Right to Use Software’ the list price of 
which is $300. Feature 1, right to use, is a license which allows the customer to copy 
software updates into his computer. The right to use feature is one per contract (for 
every system the customer has installed he would need to purchase one right to use if 
he wanted each of the systems to be updated). A typical large customer with 100 of 
the Company’s computers would have to purchase 100 contract A’s in order to put 
updates into each of their 100 computers. The company believes that Right to Use is 
taxable. Feature 2 in the contract is for media and manuals on how to install/apply 
software updates etc., the list price of this separately stated feature is $240. The 
company believes that Feature 2, the media and materials on which software s 
provided, is taxable. The customer can purchase just Feature 1 if he so desires. 
 
“Accordingly, a large customer with 100 computers could purchase one Contract A 
with Features 1 and 2, and then purchase 99 Contract A’s with Feature 1 only and 
would thereby be able to have the right to install update software on all 100 of his 
computers but utilizing only 1 set of media and manuals in order to do it 
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“Contract B incorporates Contract A but adds a new line item, Feature 3 “Hardware 
Parts Replacement, On Site Support, Telephone Support and Hotline’, the list price 
of this separately priced and stated feature is $700. The company believes Feature 3 
is nontaxable for sales tax purposes and plans to accrue and pay use tax on the value 
of the parts used in fulfilling the contract. 
 
“In the price book, a customer can see he has various choices, he can purchase 
Contract A with just Feature 1, buy Contract A with Feature 1 and 2, or buy Contract 
B with Features 1, 2, and 3, or just 1 and 3.”  

 
You ask three  questions each of which is quoted below followed by our response. 

 
“(A) In Contract B, assuming all three features are separately priced and stated, 
which Features are subject to tax? Just Features 1 and 2?” 

 
We assume that at least one copy of the software is provided to the customer in tangible 

form, such as on floppy disk. We therefore agree with your opinion regarding Contract A, that is, 
tax applies to the charge for both Feature 1 and Feature 2. 

 
An item is regarded as a mandatory party of the sale of tangible personal property if the 

customer cannot obtain the tangible personal property without obtaining the other portion of the 
contract (such as telephone support and hardware maintenance). On the other hand, that same 
item is not regarded as a mandatory part of the sale of tangible personal property without 
purchasing the other item, even if the customer cannot obtain the other item without purchasing 
the tangible personal property. Therefore, based upon your description, we conclude that 
Feature 3 is optional. Sales tax would not apply to the charge for Feature 3. We assume that by 
paying use tax on the “value” of the parts used in fulfilling the contract you mean the cost of the 
parts. We agree that this is the proper manner to report tax on these parts. 

 
“(B) Do Features 1 and 2 in contracts A and B have to be priced the same? Can 
Feature 1 have a different price in Contract A than Contract B?” 

 
The company can obviously set its price in any manner it wishes if not in violation of 

law; however, I assume you are asking whether we would recognize for sales tax purposes such 
price differentials. It appears that you are asking whether the prices of Features 1 and 2 can be 
decreased from their clearly established rates with a corresponding increase in the cost of 
Feature 3 in the hope of avoiding the application of sales tax to the amount of that decrease in the 
price of Features 1 and 2. We would view that manipulation as a sham to avoid sales tax based 
upon the facts you have presented. In such a transaction, the same amount of sales tax would 
apply to the contract for taxable Features 1 and 2 and nontaxable Feature 3 as would apply when 
only taxable Features 1 and 2 were purchased. 

 
“(C) In Contract B, (if and when the customer really is after hardware 
maintenance and hotline only) can we require him to purchase Features 1 and 2 
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(which are taxable) in order to get Feature 3? The company does not plan on ever 
offering Feature 3 standalone by itself.” 
 
As discussed in my response to your question A, the company does not have to offer 

Feature 3 alone in order for it to be regarded as optional as long as the customer may purchase 
the tangible personal property without also purchasing Feature 3. 

 
If you have further questions, feel free to write again. 

 
Sincerely, 
 
 
 
David H. Levine 
Senior Tax Counsel 
 

 
DHL:cs/0222F 
 
bc: --- --- District Administrator 
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