
 

 

 

STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
1020 N STREET,  SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0001) 
(916) 445-8900 

October 28, 1982 

Ms. T--- M. S---, Tax Analyst 
D--- E--- Corporation 
XXX --- Street 
---, --- XXXXX 

SZ --- 

Dear Ms. S---: 

Your letter of September 1, 1982 requesting advice on the applicati
equipment and software services sold to a government contractor has been referred t

You state, in part: 

“D--- is a registered vendor in your state and sells a variety of c
products and services (e.g., computer systems, software, software
and repair services, maintenance service contracts, and will also 
per call service as deemed necessary.  The purchaser is a co
performing on a government contract.  My questions on this tra
are: 

1.	 Is the contractor exempt on his purchases by virtue of the
that he is performing a government contract and, if so, w
documentation does D--- need to allow the exemption? 

2.	 Is the contractor exempt when he has a specific purchase o
from the government for the purchase of computer equipm
and services and is it the intent of the government agenc
take title of the equipment when the contract is comple
What documentation is necessary to allow the exemption? 

3.	 What is the taxable status of repair work either und
maintenance contract or on a per call basis while the equipm
is being utilized by the contractor under his contract to
government? 
315.0296
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4.	 What is the taxable status of software update services utilized 
by the contractor for his performance of the government 
contract?” 

The facts presented in your letter are quite brief and our response must, therefore, be 
general in nature. To aid your understanding of the California tax law, we have included copies of a 
number of regulations and a related public notice.  These are: 

Regulation 1502 – Automatic Data Processing Services and Equipment 

Public Notice on AB 2932 (October 1982) 

Regulation 1546 – Installing, Repairing, Reconditioning in General 

Regulation 1614 –Sales to the United States and Its Instrumentalities 

Regulation 1667 - Exemption Certificates 

Please note that subdivision (f)(2) of Regulation 1502 is no longer the law.  Instead, see the 
public notice describing AB 2932. 

We assume that your reference to “government contract” means a contract with the United 
States.  While sales to the United States are exempt under Revenue and Taxation Code Section 6381 the 
California Sales Tax Law does not contain a general exemption for sales to other government entities, 
such as states, counties, cities, or special districts.  Please review Regulation 1614 for the general rules 
applicable to sales to the United States. 

Our answers to your questions are: 

1. No. The mere fact that a purchaser is performing some kind of a U.S. contract 
will not operate to exempt its otherwise taxable purchases of tangible personal property.  

2. No. The sale of property to a U.S. contractor cannot be considered an exempt 
sale to the U.S. unless the contract provides that title to the property passes to the U.S. before any use 
by the contractor. (See Business Taxes Law Guide, Annotation’s 565.0020, et. Seq. – United States 
Contractors.) The resolution of questions in this area tend to be highly technical and depend upon the 
specific terms of the contract in question and the associated facts. 

3. The charges for equipment repair work under a maintenance contract which is a 
mandatory part of a sale of computer equipment is subject to tax.  (See Regulations 1502(k) and 
1546(b)(3)(B).) Where the repair services are furnished under an agreement which is not a part of the 
equipment sale then the provisions of Regulation 1546 generally explain the application of tax. 
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4. The status of “software update services” depends on the facts of the case.  We 
assume that this term refers to revised computer applications programs which are furnished to the 
contractor in tape or disk form.  The same tax rules apply to program updates as apply to the original 
sales of programs.  If the program update is prewritten or “canned” then it would be taxable under 
Regulation 1502(f)(1). If the update is a custom program, prepared to the special order of the customer, 
then it would be considered to be a service and the charges are not subject to tax unless such services 
are performed under an agreement which is a mandatory part of a taxable sale of tangible personal 
property. (See the Public Notice dated October 1982.) 

Please contact us if you have any further questions. 

Very truly yours, 

Richard Ochsner 
Tax Counsel 

RHO:jw 

Enclosures (5) 

bc:	 Out-of-State – District Administrator
 
Mr. Donald Hennessy
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