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This is in response to your letter of April 19, 1996, in which you request a “ruling”
regarding the application of use tax to the purchase of an aircraft by your unidentified client.
The only basis for relief for a person relying on a written opinion from the Board is when that
opinion is in response to a written request for advice that discloses all facts, including the
identities of the parties. (Rev. & Tax. Code § 6596.) Since you have not identified your client,
this letter does not come within the provisions of section 6596. You state:

“Our client, who is a California resident for income tax purposes, recently
acquired a used aircraft by means of a tax free exchange as provided by Internal
Revenue Code Section 1031. The aircraft will be used for both personal and
business purposes. Passage of title and delivery of the aircraft to the client
occurred in a state other than California. Federal Aviation Administration
registration will indicate that the aircraft is based outside California. In addition,
the aircraft will be hangared in a state other than California. It should be noted
that the client also maintains residences in states other [than] California.

“The client has already made the first functional use of the aircraft at a location
outside California. Sometime in the very near future, the aircraft will undergo
exterior refurbishment and interior modifications (hereinafter “‘modifications’) in
a state other than California. (Footnote omitted.) The modifications were not a
part of the acquisition of the aircraft. It is anticipated that the modifications will
take up to six weeks to complete. Once completed, the aircraft will be flown to
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various points within and without the United States. In the course of its travels,
the aircraft will likely enter California. However, it is anticipated that the aircraft
will not enter the State within the first 90 days after the client’s acquisition and
first functional use of the aircraft outside the State. It is anticipated that the
aircraft will always be hangared outside the State. However, the client may
eventually hangar the aircraft at an airport located in California.”

You cite subdivision (b)(3) of Regulation 1620 which explains when a person is regarded
as purchasing property for use in California. You note that subdivision (b) of Regulation 1593
excludes certain uses (such as modification and repair) from the term “operational use” for
purposes of the common carrier exemption. You believe, however, that Regulation 1593 does
not apply to the situation you pose since your client is not claiming an exemption for common
carrier use under Revenue and Taxation Code section 6366 or 6366.1. We agree. The
provisions of Regulation 1620 govern whether the purchaser is regarded as having purchased the
aircraft for use in California. Only if the aircraft were regarded as purchased for use in
California would the provisions of Regulation 1593 be relevant to the determination of whether
the purchaser owed use tax. Furthermore, even if the aircraft is purchased for use in California,
the provisions of Regulation 1593 are relevant only if the purchaser is claiming exemption from
the otherwise applicable use tax based on common carrier use.

You believe that under the provisions of Regulation 1620, if the aircraft does not enter
California prior to the purchase of the modifications and does not enter California within 90 days
of the purchase (and first functional use) of the modifications, California use tax will not apply
to either the purchase of the aircraft or the purchase of the modifications. We agree with this
statement, provided the aircraft and the modifications are used outside California for more than
90 days prior to their first entry into California, excluding time of shipment and time of storage
for shipment to California.

You recognize that the test period applicable to the modifications is a separate period
from that for the aircraft. That is, if the aircraft is used outside California for 100 days prior to
its first entry into California, use tax will not apply to its use in this state. If modifications are
performed after 50 days of use outside California, and then the aircraft, with those modifications,
enters California 50 days later, the modifications will be presumed to have been purchased for
use in California, since they entered within 90 days of purchase, even though the aircraft will not
be regarded as having been purchased for use in this state. Thus, use tax will apply to the
purchase price of the modifications unless the modifications (i.e., the modified aircraft) is used
or stored outside California one-half or more of the time during the six-month period
immediately following the first entry of those modifications into California (i.e., date that the
aircraft with the modifications first entered the state).
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If you have further questions, please do not hesitate to write again.

Yours very truly,

Anthony I. Picciano
Tax Counsel

AlP:cl

cC: San Francisco District Administrator



