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January 2, 1991 
 
 
Mr. T--- L. P--- 
A--- & P--- 
XXX South --- Street, Suite XXX 
--- ---, California  XXXXX 
 
  RE: N--- M--- E---, Inc. 
   SY -- XX-XXXXXX 
 
Dear Mr. P---: 
 

This is in response to your letter dated October 10, 1990.  N--- M--- E---, Inc. (the 
Company) intends to purchase an aircraft.  You ask whether the Company’s use of the aircraft in 
California will be subject to use tax under the following facts: 

 
“The Company will receive delivery of and take title to the 

Aircraft outside of California.  At the time of its first entry into California 
(which may be its first flight after acquisition), the Aircraft either will (a) 
be carrying at least one passenger who has a destination in a state (or 
country) other than the state (or country) of his departure, or (b) be flown 
into California empty to pick up at least one specific individual who will 
have a destination outside California.  For at least six months following 
the Aircraft’s first entry into California, each flight segment within 
California (1) will have a least one passenger that ha a destination outside 
of California, (2) will be returning empty to California after a flight 
described in (1), or (3) will be flown empty to a location to prepare for a 
use described in (1).  It is currently intended that the Aircraft will be 
principally hangared at Van Nuys Airport.” 

 
You note that subdivision (b)(2)(B) of Regulation 1620 provides that use tax does 

not apply to property purchased for use and used in interstate or foreign commerce prior to its first 
entry into this state and thereafter used continuously in interstate or foreign commerce both within 
and without California and not exclusively in California.  You also cite Annotation 570.0430 which 
sets forth the following four-part test to determine whether the use of a vehicle purchased outside 
California is subject to California use tax (the same rules apply to use of aircraft):  1)  If the first 
functional use is in California, the purchase price is subject to use tax; 2)  if the vehicle is first 
functionally used outside California but brought into California within 90 days from the date of 
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purchase, it is presumed that it was purchased for use in California and use tax applies unless tests 3 
or 4 call for a different result; 3)  tax applies if within the first six months after the vehicle’s entry 
into California it is used more than one-half of the time within California unless test 4 calls for a 
different result; and 4)  if the vehicle first enters California while being functionally used in 
interstate commerce and is used continuously in interstate commerce while in California, then use 
tax does not apply as set forth in subdivision (b) of Regulation 1620. 

 
As described in the fourth paragraph of the annotation, we agree that under the facts 

you present the aircraft will first enter California while being functionally used in interstate 
commerce.  We also will agree that if the aircraft is used as described in your scenarios (1) and (2), 
that use will be regarded as interstate use.  However, the use described in your scenario (3) may or 
may not be regarded as use in interstate commerce.  For example, if the aircraft is located at San 
Francisco International Airport and is dispatched to Los Angeles International Airport to pick up 
specific passengers who will then proceed on to Chicago, we would regard the SFO/LAX leg as part 
of the interstate journey.  On the other hand, if the aircraft is dispatched from SFO to Van Nuys 
Airport without a specific out-of-state destination thereafter, that leg would not be part of an 
interstate journey.  If the aircraft first enters California as you have described in (a) or (b) and 
thereafter is used as you have described in (1) and (2) during the first six months after its entry into 
California, California use tax will not apply to the use of the aircraft in California.  As discussed 
above, use as you have described in (3) may or may not be regarded as interstate use.  If the aircraft 
is used in a manner not regarded as interstate use during the first six months after the aircraft’s entry 
into California, the use of the aircraft in California may be subject to use tax.   

 
If you have further questions, feel free to write again. 
 

Sincerely,  
 
 
 
David H. Levine 
Senior Tax Counsel 
 

DHL:wk 
2561C 
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January 2, 1991 
 
 
Mr. T--- L. P--- 
A--- & P--- 
XXX South --- Street, Suite XXX 
--- ---, California  XXXXX 
 
  RE: N--- M--- E---, Inc. 
   SY -- XX-XXXXXX 
 
Dear Mr. Polley: 
 

In response to a previous inquiry, I analyzed whether your client’s use of an aircraft 
in California would be regarded as continuous use in interstate commerce making your client’s 
purchase exempt from use tax.  In a letter dated November 27, 1990, you have additional questions 
and also ask for certain clarification and reconsideration.  Each of your questions is quoted below 
followed by our response. 
 

“1. Does the California sales tax apply to the purchase of the aircraft 
as described in the Ruling Request?” 
 
I did not address this question in my previous letter since I know that you understand 

the sales tax does not apply to this transaction.  However, your client would like to see that in 
writing from us.  Sales tax applies only to sales that occur inside California Territorial limits.  When 
the sale of the subject tangible personal property occurs outside California territorial limits, the 
applicable tax, if any, is the use tax and not the sales tax.  Since the sale of the aircraft in question 
will occur outside California, no sales tax will apply to the sale.  N--- M--- will owe use tax on its 
purchase if it purchases the aircraft for use in California unless that use is exempt from use tax.   

 
“2. Gulfstream maintains a maintenance facility at Long Beach 
Airport.  Would flights to and from Long Beach, California (or other 
locations in California) solely for the purpose of maintenance be 
considered an intrastate use so as to subject the aircraft to the California 
use tax?” 

 
We regard such flights as incidental to interstate use provided the aircraft is 

otherwise used continuously in interstate commerce both inside and outside California and not 
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exclusively in California.  Of course, if any such flight has an additional purpose, such as carrying 
cargo or passengers, that flight would not be regarded as incidental to interstate use.   

 
3. “With respect to scenario (3) in the Ruling Request, you indicated 
in your Ruling that if the aircraft was located at San Francisco 
International Airport and was dispatched empty to Van Nuys Airport 
without a specific out-of-state destination thereafter, the San Francisco to 
Van Nuys leg would be considered an intrastate use, subjecting the aircraft 
to use tax if occurring within six months of the aircraft’s entry into 
California.  If a passenger, having an out-of-state origin, is dropped off in 
San Francisco, would the trip from San Francisco to Van Nuys (the 
aircraft’s place of principal hanger), with the aircraft empty, be considered 
a part of the just completed interstate trip?” 

 
Yes, provided that trip is part of the continuous journey from outside California and 

was part of the original flight plan.  Of course, if any passengers or cargo are loaded in 
San Francisco, the trip will be regarded as an intrastate use.   

 
“4. You indicated flights wholly within California conducted solely for 
training pilots and other personnel would be considered to be an intrastate 
use.  Would training flights having a non-California destination be 
considered an interstate use?” 

 
After further consideration, we have concluded that training flights are incidental to 

interstate use provided the aircraft is otherwise used continuously in interstate commerce.  Training 
flights qualifying as incidental are those that are for the purpose of training those personnel who will 
fly that particular aircraft (not personnel who will fly that type of aircraft).   

 
 If you have any further questions, feel free to write me again.   

 
Sincerely, 
 
 
 
David H. Levine 
Senior Tax Counsel 
 

DHL:cs 
0051E 
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