
 

 
 
 

 
 
 
     

  
 
 

 
 
 

State of California Board of Equalization 

M e m o r a n d u m 325.0089 

To: Mr. Robert Nunes Date: April 12, 1971 

From: Gary J. Jugum 

Subject: Platinum Catalyst  
 
This is in response to your memorandum of March 3, 1971, to Mr. T. P. Putnam by which 

you forwarded to us a number of questions concerning the application of the principles set forth 
in your letter of November 5, 1970, to Mr. D--- B. S---, Chairman, Excise Tax Committee, W---.   
 

* * * * * 
 
I. Responses to your memorandum of January 19, 1971: 

 
Los Angeles (Transmittal of February 15, 1971) 
 
[1] “[S] Co. has not reported any use tax on purchases of new platinum metal 
since September 30, 1964. [S]’s contention is that the platinum used in California 
comes from a “commingled ” mass of platinum maintained at [U] O--- Company 
[U]. The “commingled” mass consists of both new and used platinum recovered 
from spent catalyst returned by their several refineries in this country.  [S]’s  
theory is that so long as the quantity of used or recovered platinum on hand at [U] 
exceeds their California requirement at the time a California refinery draws from 
the “commingled” mass, no California tax is due.”  [Memorandum from J. K. G--- 
to Mr. S. S. T---, February 5, 1971.]   
 
See our memorandum of April 7, 1971, to Mr. Donald F. Brady, re “Platinum Catalyst – 

S--- O--- Corporate Pool/[SO]” where we take the position that where a commingled mass of 
fungible goods, part “California tax paid” and part “ex California tax,” is maintained by a 
taxpayer outside this state, taxpayer may bring into this state, for use here, without payment of 
additional California tax, an amount of the goods equivalent to the amount of California tax-paid 
goods maintained in the commingled mass at the time withdrawal is made--a “tax-paid-first-out” 
principle with respect to withdrawals made by taxpayer for use in this state.  We think that this 
position is consistent with the principle of sections 6245 and 6095 of the Revenue and Taxation 
Code. Additionally, by virtue of the fact that California tax has been paid on a part of the 
commingled mass of goods, that part has already been identified as having been purchased by  
taxpayer for use in this state. 



  
 
 

[P] Co. – 
 
[2] 	 “[P] would order, and [U] would ship, fresh catalyst, including the 

platinum and rhenium activator, the catalyst would be leased at the 
regular monthly rate specified by contract.  The platinum and rhenium  
activator would be leased at their respective “turnaround” charges (flat 
dollar amounts per troy ounce for 35 days).   

 
 “Upon receipt of the fresh catalyst, [P] would ship to [U] the spent 

catalyst from its reactors.  [U] would recover the rhenium from the 
spent catalyst and, to the extent of the amount recovered, terminate the 
lease of the rhenium contained in the fresh catalyst.  Title to the  
recovered rhenium would transfer to [U]  Title to the rhenium content 
of the fresh catalyst would transfer to [P].  Since [P] now leases all its  
platinum requirements from [U], … no transfer of title to platinum 
would occur. 

 
 “Would the measure of tax include the value of the rhenium  

component of the spent catalyst subsequently recovered by and 
furnished to the catalyst manufacturer by the refiner?”  [Memorandum 

 
The measure of tax would include the value of the rhenium component of the spent  

catalyst subsequently recovered by and furnished to the catalyst manufacturer by the refiner, as 
described in example (3) of Mr. Nunes’ letter of November 5, 1970.   

San Francisco (Transmittal of February 1, 1971) 
SO – 
 
[3] 	 “What is the measure of tax when noble metal is exchanged?  Cost?   

Producer’s price? Market price?”   
 

“Sales price,” the measure of tax, includes “the total amount for which tangible personal property 
is sold… valued in money, whether paid in money or otherwise….”  The agreements with which 
we are familiar provide that. “… should REFINER’S platinum stock account deficit exist ninety 
days after (shipment of the fresh catalyst] REFINER hereby authorizes [U] to purchase for the 
account of REFINER a quantity of platinum equal to REFINER’S platinum stock account deficit 
at the then market price of the platinum so required.”  When the refiner makes up the deficit 
amount owed to [U], the measure is not cost but the then current market value of the platinum 
furnished by the refiner. Information supplemental to the contract may indicate that as between 
[U] and the refiner “market price” means “producers’ price.”   
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from G--- S--- to Mr. G--- G---, February 8, 1971.]   
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[4] 	 “Under fungible goods sections 6095 and 6245, how should a transfer 
from one mass of commingled goods to another separate mass of 
commingled goods be handled?”    

 
The example given indicates a transfer from  SO to A--- C--- of platinum maintained by 

SO, in its corporate pool, at [U] The transfer to A--- C--- should be treated in the same manner 
as transfers from SO to its corporate subsidiaries, as described in our memorandum of 
April 7, 1971, to Mr. Brady.  Additionally, we think that where a commingled mass of fungible 
goods, part California tax paid and part ex California tax, is maintained by a taxpayer outside this 
state, taxpayer may transfer, to third parties, from that mass, amounts of the goods up to the 
amount of the ex California tax portion of the mass, without loss of the California tax-paid status 
of the remaining portion of the commingled mass of fungible goods--an “ex California tax first 
out principle” with respect to sales to third parties.   

 
[5] 	 “How should we include the out-of'-state salvage charges in the measure 

of tax when the salvage charge may have been paid by SO or by one of the 
out-of-state subsidiaries of SO?  Also, how should we include the salvage  
charge in the measure of tax when the subsequent batch of catalyst mayor 
may not come into California?”  

 
Only those salvage charges connected with catalyst shipped into California are taxable.  

That is, with respect to each “load” of fresh catalyst shipped into this state the salvage charge 
made with respect to that “load” is subject to tax.  Tax applies when the platinum is returned to 
California. 
 

* * * * * 
 
II. Questions 	 previously raised: 
 

San Francisco (Memoranda of November 23, 1970, and January 11, 1971)  
 
[6] 	 “How is the value ‘… of the platinum component of  the spent catalyst 

subsequently furnished to the catalyst manufacturer…’ [as described in 
Mr. Nunes’ letter of November 5, 1970] to be determined?  Cost? Market 
price? Producer's price?”  

 
See answer to question [3] above.  



  
 
 

 
[7] “How many ounces are subject to use tax” in the following example: 
 

“Refiner’s Platinum Account  
at the O/S Catalyst 

Manufacturer’s Plant  
 
 1-1-70 (1) 2000 oz 
 1-5-70 (2) 2000 oz. 
 “1-10-70 (3) 3000 oz 
 

“(1) 	 Salvaged from refiner’s spent catalyst that came  
from refiner’s out of state refinery wherein the 
catalyst had been used for two years. 

 
“(2) 	 New platinum purchased by refiner ex tax from O/S 

supplier. 
 

“(3) 	 Platinum content of fresh catalyst shipped to refiner 
in California. 

 
“Question: How many oz are subject to use tax?”   
 

One thousand five hundred ounces are subject to tax.  The refiner should be regarded as 
having made a pro rata withdrawal from  the commingled inventory.  [CF. Union Oil Co. v. 
Johnson, 58 Cal.App.2d 636.] 

 
[8] 	 “How many ounces are subject to use tax” in the following example: 
 

“Refiner’s Platinum Account  
at the O/S Catalyst 

Manufacturer’s Plant  
 
 1-1-70 (1) 2000 oz 
 1-5-70 (2) 2000 oz. 
 “1-10-70 (3) 2000 oz 
 

“(1) Salvaged from refiner’s spent catalyst that came  
from refiner’s California refinery wherein the 
platinum content had been California tax paid. 

 
“(2) New platinum purchased by refiner O/S ex tax and 

shipped to catalyst manufacturer. 
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“(3) 	 Platinum content of fresh catalyst shipped to 

refiner’s California refinery. 
 
“Question: How many oz are subject to use tax?” 
 

Zero ounces are subject to tax. See discussion in [1] above. 
 
[9] 	 “If a refiner uses fresh platinum catalyst at one of its out-of-state refineries 

for six months and then ships this catalyst to a California refinery where it  
will be used for two years more, is the catalyst and platinum content 
subject to use tax assuming that it was the refiner’s intention to follow this 
procedure when he first purchased the catalyst?”   

 
No. 
 
[10] 	 “If a refiner uses fresh platinum catalyst (use tax acquisition) at one of its  

California refineries for six months and then ships this catalyst to an out-
of-state refinery where it will be used for two years more, is the catalyst 
and platinum content subject to use tax assuming that it was the refiner’s 
intention to follow this procedure when he first purchased the catalyst?”   

 
Yes. 
 
[11] 	 “In example (3) [of Mr. Nunes’ letter of November 23, 1970] are we  

interpreting the application of tax correctly to mean that when a California 
refiner exchanges its California tax-paid platinum with an out-of-state  
subsidiary refiner…that the transaction should be treated as a purchase of 
new ex-tax platinum from the subsidiary?  … If the transaction should be 
treated as a purchase of new ex-tax platinum from the subsidiary, then it 
appears that sections 6095 and 6245 pertaining to fungible goods may be 
included. 

 
In our opinion the transaction should be treated as a purchase of new ex-tax platinum.  

e principle of commingled fungible goods, discussed in [1] above, would then be relevant, as 
dicated in the following examples:  
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“Refiner’s Platinum Account  
at the O/S Catalyst 

Manufacturer’s Plant  
 
 1-1-70 (1) 2000 oz 
 1-5-70 (2) 2000 oz. 
 “1-10-70 (3) 2000 oz 
 “1-15-70 (4) 2000 oz 
 

“(1) Salvaged from refiner’s spent catalyst that came  
from refiner’s California refinery wherein the 
platinum content had been California tax paid. 

 
“(2) Salvaged from subsidiary’s O/S refinery and 

purchased by SO via exchange. 
 
“(3) Platinum content sold to O/S subsidiary via 

exchange as described in our reports of 4-7-69 and 
7-1-69. 

 
“(4) Platinum content of fresh catalyst shipped to refiner 

in California for own use.” 
 

Tax does not apply to platinum shipped to refiner in California for own use.  This is the  
“ex California tax first out” principle with respect to property withdrawn for sale outside this  
state. 

 
“Refiner’s Platinum Account  

at the O/S Catalyst 
Manufacturer’s Plant  

 
 1-1-70 (1) 2000 oz 
 1-5-70 (2) 2000 oz. 
 “1-10-70 (3) 2000 oz 
 “1-15-70 (4) 2000 oz 
 
 

“(1) Salvaged from refiner’s spent catalyst that came  
from refiner’s California refinery wherein the 
platinum content had been California tax paid. 

 
“(2) Salvaged from subsidiary’s O/S refinery and 

purchased by SO via exchange. 
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“(3) 	 Platinum content of fresh catalyst shipped to refiner 
in California for own use. 

 
“(4) 	 Platinum content sold to O/S subsidiary via 

exchange. 
 

Tax does not apply to platinum shipped to California.  This is the “tax paid first out” 

principle, with respect to withdrawals for use by taxpayer in this state. 


 
Los Angeles (Transmittal of November 18, 1970)   
 
[12] 	 “In example 4 [of Mr. Nunes’ letter or November 5, 1970], title to the 

‘spent’ platinum is retained by the refiner.  Presumably the refiner would 
pay the manufacturer in full for the ‘load.’  Does this occur?  It would 
seem unusual to tie up large amounts of capital in this manner.”  
[Memorandum from J--- T. Q--- to Mr. J--- W. T---, November 17, 1970.]   

 
This kind of transaction probably does not occur very often, but the example was added 

to make our explanation of our position analytically complete.   
 

[13] 	 “[In example 5 of Mr. Nunes’ letter of November 5, 1970] there is a 
probability that occasionally new platinum is obtained by refiners from 
original sources.  Our audit contains information that [S] obtains platinum 
directly from the producers. In such a case, how do we get tax?”  [Ibid.] 

 
Tax applies upon the shipment of the ex tax platinum into this state for use here. See also 

discussion in respect to questions [l] and [8] above.   
 
[14] 	 “I am not in accord with the facts and application of tax” [as outlined in 

example (3) of Mr. Nunes’ letter of November 5, 1970].   
 
“This example requires clarification.  Mr. Nunes in his description of the problem 
and the application of the tax refers to the rental of platinum catalyst and the 
rental of the platinum component of the catalyst as if these were interchangeable 
terms.  This is not correct. 
 
“Mr. Nunes also appears to imply that the catalyst manufacturer uses a ‘platinum 
account’ to account, by weight, for the precious metal receipts and issues only  
under special circumstances.  It is my understanding that it is a regular business 
practice for these companies to maintain memorandum accounts of this nature for 
the oil refiners. 
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"It has been our experience in this office that the only rental encountered in audits 
of oil companies involving this problem has been the rental of the platinum 
component or the catalyst.   

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

“It is my understanding that, even when a rental or the platinum component is 
involved, the manufacturer issues a regular billing for the platinum catalyst with 
title passing upon shipment.  Under these terms the transaction is subject to the 
use tax. 

“Since the platinum supplied by the manufacturer becomes an integral component 
of a finished product (platinum catalyst) upon which title passes at the shipping 
point, it appears to be inconsistent to accept passage of title to the platinum 
component at any other point.   

“Also, it appears from the actions of the parties involved that a sale of the 
platinum component is contemplated from the inception of the transaction.  The 
language used in the contract is misleading and not in accord with the factual 
situation.” 

With respect to the question as to whether the rental of an integral component (platinum) 
of a finished product (platinum catalyst) is permissible under the Sales and Use Tax Law, we see 
no reason why such an arrangement should not be recognized in this case.  According to the 
basic Catalyst Supply Contract of [U] with which we are familiar, “Title to catalyst, except title 
to platinum (in catalyst), leased by [U] to REFINER, if any, … shall pass to refiner upon 
delivery of such catalyst by [U] to the carrier at [U]’s point of shipment.”  The contract further 
provides that, “Title to the used catalyst, exclusive of the platinum content thereof, shall pass to 
[U] upon delivery of such catalyst by refiner to the carrier at refiner’s point of shipment.”   

In our opinion tax applies to the “recovery charge” and the contract “price of catalyst” 
(but does not include the value of the refiner-furnished platinum component) at the time the 
catalyst is brought into this state.  The use tax is applicable with respect to these charges.  Tax 
then applies, upon the subsequent passage of title to the platinum component of the catalyst, in 
the manner described in example (3) of Mr. Nunes’ letter.  This tax is a sales tax. 

This case just considered differs factually from example (3) given in Mr. Nunes’ letter in 
that this case involves both a sale of tangible personal property under section 6006(a) of the 
Revenue and Taxation Code and a fabrication of consumer-furnished property under 
section 6006(b) of the code whereas the example given in Mr. Nunes’ letter involves exclusively 
a “fabrication” transaction under section 6006(b).  
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Mr. Nunes’ letter of November 5, 1970, was intended, as suggested above, to be 
analytically complete.  We recognize that it is a regular business practice for these companies to 
maintain memorandum accounts for platinum and other precious metals.   

Regulation 1641 “Credit Sales and Repossessions” provides that: 

“If tangible personal property is, for all intents and purposes, sold, but the 
transaction is designated as a lease or rental for the purpose of retaining title in the 
seller as security for payment of the purchase price, or for the purpose of avoiding 
the tax, the transaction is taxable [at its inception] as a sale under a security 
agreement.”   

Where, however, a transaction is structured by the parties in such a way as to bring it 
within the purview of the Sales and Use Tax Law, and where the agreement, if given effect as 
structured does not lead to tax avoidance, we have recognized the agreement as effective on its 
own terms.  [See Standard Oil Co. v. State Board of Equalization, 232 Cal.App.2d 91.] 

In our opinion we should regard these transactions as true lease transactions.  The parties 
will avoid no tax by paying tax on both the rental payments and the subsequent sale of the leased 
platinum to the refiner.   

[15] 	 “I am not in accord with the facts” [as described in example (4) of 
Mr. Nunes' letter of November 5, 1970.]   

“In order to maintain a proper balance in this account it would be necessary for 
the manufacturer to charge the account for the quantity of platinum shipped and 
credit the account for the quantity of platinum recovered from the spent catalyst 
returned.” 

We agree.  However, this example is intended to illustrate the application of the tax 
where taxpayer pays tax on two “loads” of platinum and then continues to maintain a credit 
balance with the catalyst manufacturer.  Subsequent transactions would then be taxed on the “net 
exchange” basis and not on the “trade-in” basis. 

GJJ/ab 

 




