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January 16, 1991

Dear Mr. [O]: 
 
 This is in response to your letter dated December 11, 1990, regarding the application of 
sales tax to certain charges made by [D]. 
 
 You contracted with a company named [I] to design and construct a trade show exhibit 
booth.  [I] referred you to [D] to manufacture ten exhibit modules.  Those modules were 
transferred by [D] to [I] in California for assembly.  After assembly, [I] shipped the modules 
outside California.  You list seven invoices and ask whether the charges listed in the invoices are 
subject to tax.  If taxable, you ask whether you may pay any remaining sales tax liability directly 
to California.  You also note that [D] had requested an opinion from us as to whether its delivery 
to [I] in California meant that those sales were subject to sales tax.  You have attached a copy of 
Tax Counsel Stella Levy’s response dated November 15, 1990.   
 
 A retailer’s retail sale of tangible personal property in California is subject to sales tax 
unless specifically exempt by statute.  (Rev. & Tax. Code § 6051.)  A sale in California is 
exempt from sales tax if the contract of sale requires the property to be shipped outside of 
California and the property is shipped to a point outside this state by the retailer by means of (a) 
facilities operated by the retailer, or (b) delivery by the retailer to a carrier, customs broker, or 
forwarding agent for shipment to such out-of-state point.  (Rev. & Tax. Code § 6396.)  As stated 
in Ms. Levy’s opinion to [D], the sales in question do not satisfy the requirements of the 
exemption since the property was delivered in California to [I] on your behalf.  I note that  
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[I] does not qualify as a “forwarding agent” since that term includes only such persons or firms 
that are engaged in the business of arranging for the shipment of goods.  (See Business Taxes 
Law Guide Annotation 325.1480 (1/30/50).)   
 
 Since the transactions do not qualify for the exemption, all transactions constituting sales 
of tangible personal property are subject to sales tax.  Subdivision (a) of Revenue and Taxation 
Code section 6006 defines sale as any transfer of title or possession of tangible personal property 
for a consideration.  Subdivision (b) defines sale to also include the producing or fabricating of 
tangible personal property for a consideration for consumers who furnish either directly or 
indirectly materials used in that producing or fabricating.  Thus, when [D] creates the modules 
from scratch and transfers them to [B], that transfer is a sale under the California Sales and Use 
Tax Law.  In addition, when [B] or someone on behalf of [B] provides the raw materials to [D] 
and [D] assembles or fabricates those materials into the final module, that activity is also a sale.  
The charge for such work would be subject to sales tax.  On the other hand, the charge for repair 
labor is not subject to sales tax as explained in Regulation 1546, a copy of which is enclosed.   
 
 You describe the work performed under one invoice as predominantly for services such 
as drilling holes in the modules.  You state that this work was performed after the modules had 
been used in a trade show in New York and then returned to California.  Your description also 
indicates that the furnishing of tangible personal property by [D] was not a significant portion of 
the invoice.  This work may have been fabrication which would constitute a sale and therefore be 
taxable.  The work may instead have constituted repairs with sales tax applying only to charges 
for tangible personal property furnished by [D] as described in Regulation 1546.   
 
 Modification performed on a new item is always fabrication constituting a sale under 
subdivision (b) of section 6006.  Modification is also fabrication constituting a sale if that work 
results in a substantial change to the property so that it is fitted for a new or different use.  For 
example, if an exhibit is cannibalized in order to create a different exhibit, that work is taxable 
fabrication labor.  On the other hand, labor that merely restores a used item to its original 
condition constitutes repair labor.  We have insufficient information to ascertain whether the 
work performed for invoice 9874 constitutes fabrication or repair labor.  If constituting 
fabrication, [D]’s charge is subject to sales tax.  It appears all other invoices represent sales of 
tangible personal property in California with sale tax applying to those sales.   
 
 Regulation 1699.5, a copy of which is enclosed, specifies when the Board will issue a 
direct payment permit.  One condition is that the Board determines that issuance of the permit is 
to the mutual convenience of all parties.  Issuance of a direct payment permit is not deemed to be 
to the convenience of the Board if the applicant has had gross receipts from the sales of tangible 
personal property of less than $75,000,000 in any calendar quarter during the twelve months 
preceding the application.  (Reg. 1699.5(b)(4).)  Your recent tax returns indicate that your gross 
receipts are far below this threshold.  Your taxable purchases are presumably also below the 
threshold.  You therefore do on qualify for a direct payment permit.   
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 If you have further questions, feel free to write again.   
 
Sincerely, 
 
 
 
David H. Levine 
Senior Tax Counsel 
 

DHL;cs 
 
Enclosure: Regulations 1546, 1699.5 


