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--- 
 
  Re: Sales of Satellites 
 
Dear Mr. ---: 
 

Your letter dated October 23, 1991 to the Honorable Ernest J. Dronenburg, Jr. has 
been referred to the Legal Staff for response.  You asked for the application of sales tax to the sale 
of satellites that will be launched from A Air Force Base in California.  You note that there are 
several scenarios for the transfer of ownership of these satellites, but the following situation is the 
one of immediate importance:  

 

“ A world-wide organization (WWO) wants to establish a network 
of satellites in polar orbits to sell a service throughout the world.  
The WWO will negotiate a contract with a builder of satellites to 
build, launch and check out on-orbit the functional capability of 
each satellite prior to passing ownership to the WWO.  Does 
California sales tax apply to the passage of ownership in orbit? 
 
“It is believed that the satellite builder will buy the service of a 
launch contractor (rocket manufacturer who launches his own 
rockets) who may guarantee the prescribed orbit insertion by 
paying for the satellite if it does not achieve orbit.  This is seen as 
an insurance policy.  Does California State sales tax apply here?” 
 
California sales tax applies to a retailer’s retail sale of tangible personal property in 

California unless that sale is specifically exempted by statute.  (Rev. & Tax. Code § 6051.)  For 
example, a person builds a satellite and contracts to sell it to WWO.  WWO takes possession of the 
satellite at the seller’s location in California.  WWO then transports the satellite to the launch site 
and launches it.  In this example, the sale occurs in California no later than when WWO takes 
possession of the satellite in California at the builder’s site.  Sales tax applies to that sale.  You have 
described a scenario different from this example.  The critical question is where the sale occurs for 
purposes of the California Sales and Use Tax Law.  (See Rev. & Tax. Code § 6010.5.) 
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Under section 2401 of the California Uniform Commercial Code, the sale of tangible 
personal property occurs no later than when the seller completes its responsibility with respect to 
physical delivery of the property.  If the purchaser, WWO, was in control of launching the satellite, 
then it is likely that we would conclude that the seller had completed its responsibility with respect 
to physical delivery of the property in California.  This would mean that the sale was completed in 
California and sales tax would apply.  However, the scenario you describe is one in which the seller 
of the satellite launches the satellite and does not pass ownership of the satellite to WWO until 
certain functional requirements are satisfied.  Furthermore, if the satellite is not inserted into the 
prescribed orbit, the launch contractor may pay for the satellite.  I assume that if such payment is 
made, the launch contractor would own the satellite (for example, if it is ever retrieved).  This would 
support the conclusion that title to the satellite does not pass to WWO until after successful orbit 
insertion. 

 

I note that we answer your inquiry based upon your characterization of the potential 
contract.  Upon review of those contracts ourselves, we might reach different conclusions with 
respect to the proper characterization of when title passes.  This opinion is based upon the following 
specific assumptions: the satellite seller contracts with the launch contractor to launch the satellite 
into the prescribed orbit; the launch contractor purchases the satellite if the satellite is not inserted 
into the prescribed orbit; title to and control of the satellite is not passed to WWO until after 
insertion into the prescribed orbit.  Based upon these assumptions, we conclude that the sale to 
WWO does not occur until the satellite is inserted into the prescribed orbit.  Under such 
circumstances, we conclude that the sale does not occur in California regardless of the location of 
the satellite over the earth’s surface at the time of title transfer.  No sales tax applies.   

 

If you have further questions, feel free to contact me. 
 
       Sincerely, 
 
 
 
 
       David H. Levine 
       Senior Tax Counsel 
 
 
DHL:cl 
 
cc: Honorable Ernest J. Dronenburg, Jr. 
 
bc: Ventura District Administrator 
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