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T--- S--- O--- Company 
P.O. Box XXX 
---, CA  XXXXX 
 
Attn: J--- L. P--- 
 

July 21, 1995

  Re: Sales and Use Tax Regulations 1620 and 1628 
   SZ -- XX-XXXXXX 
 
Dear Ms. P---: 
 

This is in reply to your June 13, 1995 letter and to confirm the advice Senior Tax Counsel 
Ronald L. Dick gave you over the telephone on July 20, 1995 regarding the application of sales 
tax to your sales of asphalt to a Utah customer. 
 

You stated the following facts: 
 

“We are currently selling asphalt to a customer based in Utah.  They have 
a valid seller's permit for Utah which we have on file in our office.  They 
do not have a customer base in California and intend to resell the asphalt 
strictly in Utah.  A letter to that effect is also on file in our office.  
Transportation of the asphalt was arranged by our customer through the 
leasing of rail cars.  The product is loaded into the rail cars at the refinery 
located in --- County California.  Ownership of the product becomes our 
customer's at that time.” 
 

Given this information you asked whether your sale is nontaxable under either Sales and 
Use Tax Regulation 1620, Interstate and Foreign Commerce, or 1668, Resale Certificates. 
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Regulation 1620 provides an exemption from sales tax for the sale of tangible personal 
property when pursuant to the contract of sale, the retailer is required to ship the property and 
does ship the property to a point outside this state by means of the retailer's facilities or by 
delivery to a carrier, whether hired by the purchaser or not, for shipment to the out-of-state point. 
(Reg. 1620, subd. (a)(3)(B).)  
 

Sales tax applies when the property is delivered to the purchaser or the purchaser's 
representative in this state whether or not the purchaser immediately transports the property to an 
out-of-state point.  (Reg 1620, subd.(a)(3)(A).)  As we understand your facts, you do not deliver 
the property to a carrier hired by the purchaser but deliver the asphalt to rail cars leased by the 
purchaser; that is, you deliver the asphalt to the purchaser in this state.  Therefore, your sale does 
not qualify for exemption under Regulation 1620. 
 

Regulation 1668 provides the application of tax to sales for resale.  A sale for resale is 
not subject to sales tax.  In order for you to document a sale for resale, you must timely obtain a 
resale certificate from the purchaser.  Otherwise, you are required to present satisfactory 
evidence that the specific property sold: 
 

(1)  Was in fact resold by the purchaser and was not used by the purchaser for any 
purpose other than retention, demonstration, or display while holding it for sale in 
the regular course of business, or 

 
(2)  Is being held for resale by the purchaser and has not been used by the 
purchaser for any purpose other than retention, demonstration, or display while 
holding it for sale in the regular course of business, or 

 
(3)  Has been used or consumed by the purchaser and the purchaser has paid the 
use tax directly to this State.  (Reg. 1668, subd. (c) 

 
The Board of Equalization's legal staff has taken the position that a California retailer 

may accept a valid resale certificate from a purchaser for property delivered in California which 
is purchased for resale out-of-state.  The certificate must contain the elements required by 
Regulation 1668, subdivision (b).  If the purchaser does not have a California seller's permit 
number, the out-of-state permit number must be noted on the certificate.  If the out-of-state 
retailer is purchasing property not normally resold in his business, the resale certificate must 
state that the specific property is being purchased for resale.  As provided in subdivision (d) of 
Regulation 1668, the certificate must be accepted in good faith. (Bus. Taxes Law Guide 
Annotation 475.0139.) 
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If your out-of-state customer does not issue you a valid resale certificate, your company 
is not relieved of the responsibility for the sales tax on the basis that the out-of-state customer 
refuses to pay sales tax reimbursement to you. 
 

I trust this answers your questions, however if you need additional advice please do not 
hesitate to write. 

 
Yours very truly, 
 
 
 
Anthony I. Picciano 
Staff Counsel 
 

AIP:es 




