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Mr. C--- M---  
Credit Manager 
D--- C--- 
XXXX --- Way 
--- ---, California  XXXXX 
 
 Re: Account No. SR --  XX-XXXXXX 
 

August 8, 1996 

Dear Mr. M---: 
 
 This responds to your letter dated June 20 regarding the application of sales tax to your 
charges for brochures. 
 
 In your letter, you state that: 
 

 “We have printed brochures for our client, H--- L--- Industries, and 
shipped them to H--- L--- here in California.  They have been taxed at the 
appropriate rate.  H--- L--- Ind. has notified us that they are shipping half of the 
brochures which are printed in German to Germany, therefore they should not be 
taxed. 

 
 “After researching regulation 1620, I have informed them that since they 
‘touched’ the product, it is taxable.  If we had sent the ‘German’ brochures to an 
exporter or shipped them to Germany, then they would be non-taxable. 

 
 “If there is another regulation we are not aware of, please inform us.” 

 
 We agree with your conclusion that sales tax applies to your sale of the brochures in this 
state.  As you are aware, the retail sale of tangible personal property in this state is subject to 
sales tax.  (Rev. & Tax. Code § 6051.)  Tax does not apply, however, if the sale is specifically 
exempt from tax by statute. 
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 The sale to H--- L--- Industries of printed brochures that they intend to export to 
Germany is a retail sale in California.  The sale does not qualify for the export exemption in 
Regulation 1620.  As explained in subdivision (a)(3)(C)(1) of Regulation 1620, “sales tax 
applies when the property is delivered to the purchaser or the purchaser's representative prior to 
an irrevocable commitment of the property into the process of exportation.  It is immaterial that 
the disclosed or undisclosed intention of the purchaser is to ship or deliver the property to a 
foreign country or that the property is actually transported to a foreign country.”  Here, the 
brochures were delivered to H--- L--- Industries in California.  The sale was complete at that 
time, before the entry of the brochures into the stream of export.  Sales tax applies. 
 
 However, the application of the export exemption to sales tax would have been different 
if you had mailed or shipped the brochures by carrier to Germany.  As subdivision (a)(3)(D)(2) 
of Regulation 1620 explains, “Sales tax does not apply when the property is sold to a purchaser 
for shipment abroad and is shipped or delivered by the retailer to the foreign country.”  Had you 
sent the brochures to Germany by carrier, whether hired by you or H--- L--- Industries, the 
transaction would qualify for the export exemption. 
 
 I hope this discussion has answered your questions.  If you need anything further, please 
do not hesitate to write again. 

 
Very truly yours, 
 
 
 
Robert E. Thomas 
Tax Counsel 
 

RET/cmm 
Enclosure (Reg. 1620) 
 


