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G--- Corporation 

XXX --- Boulevard, Suite XXX 

---, CA XXXXX-XXXX 


Re: G--- Corporation 

August 4, 1994

Dear Ms. G---: 
 
 This is a response to your letter dated June 21, 1994 regarding the application of sales tax 
to G---'s purchases of property when that property is eventually shipped to destinations outside 
the state. 
 
 Few facts were provided about G---'s purchase and shipment operations.  I assume that  
G--- purchases children's clothing in bulk from various manufactures within the state.  These 
purchases are apparently delivered to a G--- distribution warehouse in California for separation, 
repackaging and shipment of a significant portion of these goods to G--- locations outside the 
state. I assume these goods are distributed and not sold by G--- to the out-of-state locations 
since you state that "our items are not held for resale. ..."  You ask, "Is there an exemption 
certificate available to give to our vendors so that we may continue to receive goods during the 
transit process for repackaging but not taken for use within California?" 
 

Discussion  
 
 Sales tax is imposed on a retailer's gross receipts from the retail sale of tangible personal 
property in California unless the sale is specifically exempted from taxation by statute.  (Rev. & 
Tax. Code § 6051.) Thus, when G--- purchases children's clothing in California from a 
California vendor, the vendor's sale to your company is subject to sales tax unless an exemption 
applies. The tax on such a sale would be a sales tax on the clothing vendor.  The amount 
itemized by the vendor to G--- as "sales tax" is actually a sales tax reimbursement, which the 
vendor may collect from G--- by contract.  (See Civ. Code § 1656.1.) 
 
 Your letter indicates an understanding that sales to G--- in this state will be subject to 
sales tax unless the sales tax exemption for interstate shipments applies.  Revenue and Taxation 
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Code section 6396 provides this exemption from sales tax where, pursuant to the contract of sale, 
tangible personal property is required to be shipped and is shipped out-of-state by either the 
retailer or a carrier, customs broker or forwarding agent.  This exemption does not apply if your 
company receives deliveries of children's clothing within the state even if the goods are 
ultimately repackaged and shipped to G--- locations outside the state.  (See, Reg. 1620(a)(3)(B). 
A copy of this regulation is enclosed for your review.)  Thus, G---'s purchase and receipt of 
goods inside the state are retail sales of tangible personal property subject to sales tax.  The 
interstate shipment exemption only applies if G--- contracts with its vendors for direct shipments 
to its out-of-state locations without receiving any possession of the property within this state. 
You have provided no facts indicating that any other sales tax exemptions are relevant to G---'s 
situation. 

Your letter also indicates that you recognize that other states may provide G--- a credit 
against their taxes for the tax or tax reimbursement you pay to California vendors.  You express 
a concern, however, in your ability to track such credits.  If all your purchases take place in 
California, G--- should have no difficulty tracking tax reimbursements paid on goods shipped to 
out-of-state locations since you would have paid California sales tax reimbursement with respect 
to your entire inventory. If this is not the case, we recognize that it will be more difficult to track 
the property on which you paid California tax reimbursement.  This added difficulty does not, 
however, form the basis for an exemption from the California sales taxes owed by your vendors. 
We suggest that you contact the states in which you will use this property and ask what type of 
documentation those states require in order to obtain a credit for tax reimbursement paid to 
California vendors. 

In summary, there are no exemptions to sales tax that appear relevant to G--- based on 
the facts of your letter. In particular, there is no "sales tax exemption certificate" that G--- can 
give its vendors in order to receive goods at its warehouse ex-tax for repackaging and later 
shipment out-of-state.   

If you have any further questions or facts which may alter the above analysis, feel free to 
write again. 

Sincerely, 

Warren L. Astleford 
Staff Counsel 

WLA:plh 

Enclosure - Reg. 1620 
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cc: --- --- District Administrator - -- 




