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Mr. J--- D. B--- 
S--- D---, Inc. 
P. O. Box XXXX 
--- ---, CA XXXXX-XXXX 
 
 Re: SR -- XX-XXXXXX 
 

October 6, 1992

Dear Mr. B---: 
 
This is in response to your letter dated July 24, 1992, in which you state: 

 
"Our company is currently being audited by the Board of Equalization in order to 
determine our compliance with California sales & use tax law.  The state has 
asserted that certain sales made to out of state customers that were delivered to in 
state sub-contractors designated by the customer are taxable.  It is our 
understanding that possible future questions regarding the application of sales 
taxes to such sales may be avoided by adding the following statement to our 
customer order acknowledgments as an additional term and condition of the sale. 

 
"'Special note for customers located outside the State of California:  If your order 
requires cotton knit backing, and you do not choose the contractor to perform this 
work, SDI will designate the sub-contractor and retain ownership of the goods 
through completion of this backing process.  You the customer will pay SDI's 
sub-contractor directly for the cotton knit backing process.  Delivery of these 
backed goods to any point located within the State of California will result in SDI 
adding California sales tax to the sale, unless SDI is provided a valid California 
resale card and the goods are being purchased for resale. 

 
"'California sales tax must apply to this sale if these conditions are not met. 
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"'SDI will not be responsible for goods that are lost or damaged by a contractor 
that you choose.'" 

 
Revenue and Taxation Code section 6051 imposes a sales tax on all retailers measured by 

their gross receipts from retail sales of tangible personal property.  All gross receipts from sales 
of tangible personal property are presumed taxable until the contrary is established.  Rev. & Tax. 
Code section 6091.  Although the sales tax is imposed upon the retailer, the retailer may collect 
sales tax reimbursement (usually itemized on the invoice as "sales tax") from the purchaser if the 
contract of sale so provides.  Civ. Code § 1656.1.   
 

Revenue and Taxation Code section 6396, which provides an exemption from sales tax 
for certain interstate shipments, reads: 
 

"Interstate shipments.  There are exempted from the computation of the amount 
of the sales tax the gross receipts from the sale of tangible personal property 
which, pursuant to the contract of sale, is required to be shipped and is shipped to 
a point outside this state by the retailer by means of: (a) facilities operated by the 
retailer, or (b) delivery by the retailer to a carrier, customs broker or forwarding 
agent, whether hired by the purchaser or not, for shipment to such out-of-state 
point.   

 
"For purposes of this section, the term 'carrier' shall mean a person or firm 
engaged in the business of transporting for compensation tangible personal 
property owned by other persons, and includes both common and contract 
carriers.  The term 'forwarding agent' shall mean a person or firm engaged in the 
business of preparing property for shipment or arranging for its shipment." 

 
Regulation 1620(a)(3)(A) provides: 

 
"To Other States--When Sales Tax Applies.  Except as otherwise provided in 
(B) below, sales tax applies when the property is delivered to the purchaser or the 
purchaser's representative in this state, whether or not the disclosed or 
undisclosed intention of the purchaser is to transport the property to a point 
outside this state, and whether or not the property is actually so transported.  It is 
immaterial that the contract of sale may have called for the shipment by the 
retailer of the property to a point outside this state, or that the property was made 
to specifications for out-of-state jobs, that prices were quoted including 
transportation charges to out-of-state points, or that the goods are delivered to the 
purchaser in this state via a route a portion of which is outside this state.  
Regardless of the documentary evidence held by the retailer (see (3)(D) below) to 
show delivery of the property was made to a carrier for shipment to a point 
outside the state, tax will apply if the property is diverted in transit to the 
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purchaser or his representative in this state, or for any other reason it is not 
delivered outside this state." 

 
In your case, the broad issue is whether certain sales to your customers are exempt under 

this section.  If the property is delivered to your customer or its representative at a California 
location, the sale is not exempt from tax under section 6396.  The specific issue raised by your 
letter is whether a contractor who adds cotton knit backing is a representative of the customer or 
a representative of S--- D---.  If the contractor is a representative of the customer, the interstate 
shipment exemption does not apply if the contractor is located in California because the retailer 
has not shipped the property to an out-of-state point.  If the contractor is solely the representative 
of S--- D---, then shipment by the contractor to an out-of-state point is considered shipment by  
S--- D--- to an out-of-state point and the exemption applies. 
 

Where the customer contracts with the contractor to add knit backing, the contractor is 
the customer's representative.  If S--- D--- contracts directly with the contractor, the contractor 
will be considered its representative only if all of the following conditions are met: 
 

1. S--- D--- must be responsible for paying the contractor directly or must be 
liable for payment to the contractor if the customer fails to make payment to the 
contractor. 

 
2. S--- D--- must be liable to the customer for losses, breach of contract, or 
damages caused by the contractor.  However, whether S--- D--- can look to the 
contractor for indemnification is a matter of contract between them and would not 
effect the application of tax. 

 
3. The contractor must be solely S--- D---'s representative.  In other words, the 
contract must not state or imply that the contractor is the agent, independent 
contractor, or other type of representative of the purchaser. 

 
We are confused by the statement you propose to include on S--- D---'s customer order 

acknowledgements.  Contract provisions cannot shift the incident of sales tax from one party to 
another or change a taxable transaction into a nontaxable transaction.  Thus, if a contract is 
subject to tax, S--- D--- cannot avoid the imposition of sales tax if it fails to collect sales tax 
reimbursement from the customer because the parties mistakenly believed that the contract was 
not subject to tax.   
 

Since all gross receipts from retail sales are presumed taxable, S--- D--- will have the 
burden of establishing that the interstate shipment exemption applies.  If S--- D--- does not have 
a written contract with the contractor or if the terms of its written contracts are unclear, it may 
not be able to establish that it is entitled to the exemption, particularly if the purchaser designates 
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the contractor or title passes to the purchaser prior to delivery of the merchandise to a common 
carrier by the contractor or title passes to the contractor. 
 

In sum, unless S--- D--- is provided with a timely and valid California resale certificate 
which it takes in good faith, S--- D--- is liable for sales tax on any sale in which delivery of the 
goods is made to a contractor located in California and the contractor is not solely the 
representative of S--- D--- as described in this letter. 
 

We are enclosing a copy of Regulation 1620 for your information.  If you have further 
questions regarding Sales and Use Tax Law, please do not hesitate to write again. 

 
Sincerely, 
 
 
 
Elizabeth Abreu 
Tax Counsel 
 

EA:cl 
 
Enclosure:  Regulation 1620 




