
STATE OF CALIFORNIA 
 

325.1095
STATE BOARD OF EQUALIZATION 
LEGAL DIVISION  (MIC:82) 
450 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0001) 
Telephone: (916) 445-5550 
FAX:  (916) 323-3387

 JOHAN KLEHS
 First District, Hayward 
 
 DEAN ANDAL
 Second District, Stockton 
 
 ERNEST J.  DRONENBURG, JR. 
 Third District, San Diego 
 
 BRAD SHERMAN
 Fourth District,  Los Angeles 
 
 KATHLEEN CONNELL 
 Controller,  Sacramento 
 
                  ──────── 
 
 BURTON W.  OLIVER 
 Executive Director 
 

  
 
 
 
 
Mr. I--- K--- 
G--- P--- S---, Inc. 
XXXXX West --- Blvd., Suite XXX 
--- ---, CA XXXXX 
 
 Re: G--- P--- S---, Inc. 
  SR -- XX-XXXXXX 
 

February 27, 1995

Dear Mr. K---: 
 

This is in response to your letter dated January 3, 1995 regarding your acceptance of a 
certificate entitled "State Resale Certificate from W--- H--- S---, Inc."  You sell dental x-ray film 
to W--- H--- S---, Inc. [WHS].  In the certificate issued by WHS, it certifies that it is purchasing 
the film in order to export it from the United States.  You ask whether you may accept the 
certificate "in lieu of a resale no." 
 

A retailer owes sales tax on its retail sales of tangible personal property in California 
unless the sale is specifically exempt by statute.  (Rev. & Tax. Code § 6051.)  A retail sale is a 
sale for any purpose other than resale in the regular course of business.  (Rev. & Tax. Code 
§ 6007.)  All sales made by a retailer are presumed to be taxable retail sales unless the retailer 
accepts in good faith a timely and valid resale certificate.  (Rev. & Tax. Code § 6091.)  A 
purchaser may issue a resale certificate only if the purchaser is purchasing the property for resale 
in the ordinary course of business in the form of tangible personal property.  (Reg. 1668.) 
 

Although the certificate in question is entitled "State Resale Certificate," it is not, in fact, 
a resale certificate.  One of the requirements of a valid resale certificate is that the purchaser 
certifies therein that it is purchasing the property for resale.  (Reg. 1668(b)(1)(D).)  WHS does 
not certify that it is purchasing the property for resale, but instead certifies that it will export the 
property.  It therefore appears WHS will take delivery in this state of property purchased from 
you, export the property, and then use it outside the United States.   
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Since WHS is purchasing the property for use, your sale is at retail.  Since you are 
making a retail sale in California, sales tax applies to that sale unless there is some basis for 
exemption.  Accordingly, the primary question is whether the facts certified by WHS form the 
basis for an exemption from tax.  The exemption that may be relevant is for sales for export, as 
explained in subdivision (a)(3)(C) of Regulation 1620: 
 

"1.  When Sales Tax applies.  [S]ales tax applies when the property is delivered in 
this state to the purchaser or the purchaser's representative prior to an irrevocable 
commitment of the property into the process of exportation.  It is immaterial 
that the disclosed or undisclosed intention of the purchaser is to ship or 
deliver the property to a foreign country or that the property is actually 
transported to a foreign country. 

 
".... 

 
"2.  When Sales Tax Does Not Apply.  Sales tax does not apply when the property 
is sold to a purchaser for shipment abroad and is shipped or delivered by the 
retailer to a foreign country.  To be exempt as an export the property must be 
intended for a destination in a foreign country, it must be irrevocably committed 
to the exportation process at the time of sale, and must actually be delivered to the 
foreign country prior to any use of the property .  Movement of the property into 
the process of exportation does not begin until the property has been shipped, or 
entered with a common carrier for transportation to another country, or has been 
started upon a continuous route or journey which constitutes the final and certain 
movement of the property to its foreign destination. 

 
".... 

 
"Export has not begun where property is transported from a point within 
this state to a warehouse or other collecting point in this state even though it 
is intended that the property then be transported, and in fact is transported, 
to another country...."  (Emphasis added.) 

 
The wording of the certificate does suggest that WHS intends to export the purchased 

property.  However, the facts certified in the certificate do not support a finding that the sale is 
an exempt sale for export since you will be delivering the property to WHS in California.  Also, 
please note that, even if the facts were such that your sale qualified as an exempt sale for export, 
a certificate issued by your purchaser would not relieve you of liability for tax.  Rather, you 
would be required to obtain, and retain, documentation that establishes that the property was 
actually exported in a manner qualifying the sale for exemption from sales tax.  (See subdivision 
(a)(3)(D) of Regulation 1620, a copy of which is enclosed.) 
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In summary, based on the information in your letter, we conclude that you are making 
taxable sales of tangible personal property in California, since the sales are at retail and do not 
qualify for exemption.   

 
If you have further questions, feel free to write again. 

 
Sincerely, 
 
 
 
David H. Levine 
Supervising Staff Counsel 
 

DHL:cl 
 
Enclosure 
 
cc: --- --- District Administrator 


