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--- 
 
 
 Re: ---, Inc. 
 
 
Dear ---: 
 

This is in response to your letter dated July 21, 1995, in which you inquired about
the application of California Sales and Use Tax to the use of a vehicle purchased on
behalf of a company located in Costa Rica. 

 
It is my understanding that your client, XX is an importer/exporter specializing in

seafood products.  A portion of XX’s business is dedicated to transporting seafood
products which is facilitated through the use of refrigerated vehicles.  In May 1995, XX
was contacted by a Costa Rican company, A, for assistance in purchasing a refrigerated
truck for use in Costa Rica.  In early May (the date on the document is not legible) 1995,
a Power of Attorney was executed by you and B, a representative of XX.  This document
states that your, as XX’s 

 
“attorney-in-fact shall have full power and authority to undertake, 
commit, and perform only the following acts in my behalf to the 
same extent as if I had done so personally; all with full power of 
substitution and revocation of the prescence: 
 
“To purchase, transport and or conduct any and all functions of 
business in my behalf in Santa Clara County, Alameda County and 
San Francisco County.” 
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On May 3, 1995, a vehicle was purchased from C, a company located in San Jose, 
California for $29,854.  The buyer’s signature lines on the sales agreement are executed 
as “XX by ---.”  You state that the vehicle’s refrigeration unit was rebuilt in California 
and that the vehicle was ready for the journey to Costa Rica on May 24, 1995.  According 
to your letter, “C was contracted to facilitate as an exporter to prepare the vehicle for 
export to Costa Rica [and t] he vehicle left San Jose, CA at 3:00 A.M. on May 25, 1995, 
on a continuous non-stop journey to Costa Rica.”   

 
You have requested an opinion on the California Sales and Use Tax consequences 

of this transaction.  You cite Regulation 1620 to support your conclusion that: “The 
documentation provided herein, i[n] fact ‘provide certainty that the property is headed for 
its foreign destination and will not be diverted for domestic use.’” 

 
Retail sales of tangible personal property in California are subject to sales tax, 

measured by gross receipts, unless specifically exempted by statute.  (Rev. & Tax. 
Code § 6051.)  A retail sale is a sale for any purpose other than resale in the regular 
course of business.  (Rev. & Tax Code § 6007.)  Persons engaged in the business of 
selling vehicles are considered retailers whose sales are subject to sales tax unless 
specifically exempted by statute.  (Rev. & Tax Code § 6284.) 

 
Sales and Use Tax Regulation 1620(a)(3)(C)2 (copy enclosed) provides that sales 

tax does not apply when the property is sold to a purchaser for shipment abroad and is 
shipped or delivered by the retailer to the foreign country.  The provisions in this 
regulation are based in part upon Revenue and Taxation Code section 6352 which 
exempts transactions that the U.S. Constitution prohibits the states from taxing and in 
part upon Revenue and Taxation Code section 6387.   

 
To be exempt under Regulation 1620(a)(3)(C)2 a sale must meet the following 

three requirements: 
 
1. The property must be intended for a destination in a foreign country; 
 
2. The property must be irrevocably committed to the exportation process at the 

time of sales; and 
 

3. The property must actually be delivered to the foreign country prior to any use 
of the property. 

 
This regulation also provides that “exportation does not begin until the property 

has been shipped or entered with a common carrier for transportation to another country.”  
However, sales tax does apply when the property is delivered in this state to the 
purchaser or the purchaser’s representative prior to an irrevocable commitment of the 
property into the process of exportation, and it is immaterial that the disclosed or 
undisclosed intention of the purchaser is to ship or deliver the property to a foreign 
country or that the property is actually transported to a foreign country.  (Reg. 
1620(a)(3)(C)1.) 
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The fact that you were empowered with the power of attorney “to purchase 
transport and or conduct all functions” on behalf of XX supports a conclusion that your 
were acting as its representative when you took delivery of the vehicle.  California law 
clearly provides that an attorney-in-fact is an agent acting under a written grant of 
authority.  (Delos v.Farmers Ins. Group, Inc., (1979) 93 C.A. 3d 642; 155 Cal Rptr 843.)  
Thus, pursuant to Regulation 1620(a)(3)(C)1, since you, as an agent of XX, took delivery 
of the vehicle in California and transported the vehicle to its foreign destination, sales tax 
applies regardless of the intention that the vehicle would be and actually was transported 
to a foreign country.  (Reg. 1620(a)(3)(C)1.) 

 
You state that you have received additional requests to facilitate the purchase of 

vehicles on behalf of other Costa Rican companies.  In order for the export exemption to 
apply the property must be intended for a destination to a foreign country; the property 
must be irrevocably committed to the exportation process at the time of sale; there can be 
no delivery to the purchaser or its representative prior to the irrevocable commitment into 
the exportation process; and the property must actually be delivered to the foreign 
country prior to any use of the property. 

 
If you have further questions please feel free to contact this office again. 
 
     Sincerely, 
 
 
 
     Patricia Hart Jorgensen 
     Senior Staff Counsel 
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Enclosure (Regulation 1620) 
 
cc: District Administrator 
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