
 
 
 

 
 
 
     

 
  
 
 
 

 
  
 
 

   
 

 
 

 

 

 

 

 

 
  

 

State of California Board of Equalization 

M e m o r a n d u m 325.1530 

To: Mr. J. A. Najarian Jan. 7, 1976 

From: Gary J. Jugum 

Subject: U--- O--- C--- C--- SZ -- XX XXXXXX 

This is in response to your memorandum of December 23, 1975.  You have asked that we 
consider the question as to whether the acceptance of goods at the wharf by O--- C--- and S--- 
Co., under contract to U--- O--- [U---], has any effect on the exemption from tax on sales to U--- 
as provided by Revenue and Taxation Code Section 6396. 

As stated in Mr. Gee’s memorandum of September 3, 1975, the material and supplies are 
accepted and unloaded by O--- C--- and S--- Co. who consolidate the merchandise for reloading 
onto ships for transportation to the drilling platform.  Occasionally, U---’s employees, rather than 
O--- C---, accept the merchandise directly from the vendors.   

Section 6396 provides that: 

“There are exempted from the computation of the amount of the sales tax the 
gross receipts from the sale of tangible personal property which, pursuant to the 
contract of sale, is required to be shipped and is shipped to a point outside this 
state by the retailer by means of…delivery by the retailer to a carrier…or 
forwarding agent, whether hired by the purchaser, or not, for shipment to such 
out-of-state point. 

“For purposes of this section, the term ‘carrier’ shall mean a person or firm 
engaged in the business of transportiong for compensation tangible personal 
property owned by other persons, and includes both common and contract 
carriers. The term ‘forwarding agent’ shall mean a person or firm engaged in the 
business of preparing property for shipment or arranging for its shipment.”   

Our Regulation 1620 provides that “An individual or firm not otherwise so engaged does 
not become a ‘carrier’ or ‘forwarding agent’ …simply by being designated by a purchaser to 
receive and ship goods to a point outside the state.”   
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The blanket service contract entered into between U--- and O--- C--- and S--- Co. 
provides that O--- will “furnish crane and forklift service” as requested by U---.   

It appears from Mr. Gee’s memorandum that O--- C--- and S--- Co. operates as a 
common carrier, although O--- may not be operating as a common carrier under the terms of its 
agreement with U---.  It is our conclusion that O--- is a “forwarding agent” within the meaning of 
that term as it is used in Section 6396 since O--- is consolidating the merchandise for reloading. 
It appears that O---, in addition to being designated by U--- to receive and move the goods to the 
barges, is also “otherwise so engaged” as a “forwarding agent.”  [See BTLG Anno. 325.1480.] 

Where U---’s employees accept the merchandise from the vendors, the exemption will 
not apply. 

J:alicetilton 

cc: Mr. T. P. Putnam 


