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  Mr. D--- L---

Tax Counsel 

T---, Executive Offices 

XXXX --- Road 

---, OH XXXXX 


June 7, 1994 

Re:  Sales Tax Exemption For Space Launches 

  at Vandenberg Air Force Base 
 
 
Dear Mr. L---: 
 
 This is in response to your letter dated February 9, 1994, and our subsequent telephone 
conversations. I apologize for our delay. 
 
 In your letter, you request our opinion on the applicability of the sales and use tax 
exemption provided in Revenue and Taxation Code section 6380 to the following circumstances: 
 

1. 	 T--- will sell and deliver a spacecraft bus and payload adapter (the spacecraft) 
to the Republic of China; title to pass upon delivery in Taiwan.  The 
spacecraft will be integrated with its payload in Taiwan, and the resulting 
satellite will be returned to T--- in California. 

 
2. 	 After the return of the satellite to T--- in California, it will be stored for a 

short period of time, during which period the shipping container will be 
opened and the satellite will be inspected for damage.  Then, batteries will be 
installed and the satellite will be shipped to Vandenberg Air Force Base 
(VAFB). 

 
3. 	 At VAFB, the satellite will be mated to a Pegasus XL launch vehicle that will 

be assembled at VAFB.  The launch vehicle then will be attached to an 
airplane, in "launch ready condition." 
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4.	 The airplane will then be flown to Florida for "refueling and final checking 
out." 

5.	 Then, the airplane will be flown to a point over the Atlantic Ocean for launch. 

You also state the following: 

For purposes of this ruling it is assumed the return of the [satellite] from Taiwan 
to California for launch is potentially a taxable "use" of tangible personal property 
in the state, and that tax also might be due on the launch vehicle and other 
property involved, unless the exemption provided in section 6380 applies.  The 
specific question is whether the fact the [airplane] will leave AVFB in launch 
ready condition qualifies for the exemption, or whether the mere fact that the 
[airplane] might land in Florida for refueling and a brief final check out 
disqualifies the use of the VAFB tax exemption. 

As you indicate, section 6380 of the Revenue and Taxation Code provides an exemption 
from the sales and use tax for the sale, storage, use, or other consumption in California of 
qualified property used in space flight. "Qualified property" means either:  (1) "Tangible 
personal property that has space flight capability, including ... [a] satellite ..."; or (2) "Tangible 
personal property to be placed or used aboard any ... satellite ...."  "Space flight" means "any 
flight designed for suborbital, orbital, or interplanetary travel by a space vehicle, ... and 
originating at Vandenberg Air Force Base." 

We initially note that, despite your stated assumption, it is not evident from your 
recitation of the facts that the satellite would be subject to a use tax in this state.  In this regard, I 
would bring section 6009.1 of the Revenue and Taxation Code to your attention.1 

With regard to the primary issue, however, we disagree with your conclusion that, for 
purposes of § 6380, the intended spaceflight will originate at VAFB.  Based upon the facts set 
forth in your letter, we conclude that the only flight that will originate from VAFB is not a 
spaceflight, but, instead, a conventional flight from California to Florida.  Thus, we disagree 
with your opinion that the exemption would apply to the stated facts. 

    1§6009.1 provides as follows:  "'Storage' and 'use' do not include the keeping, retaining or exercising any right or 
power over tangible personal property for the purpose of subsequently transporting it outside the state for use 
thereafter solely outside the state, or for the purpose of being processed, fabricated, or manufactured into, attached 
to or incorporated into, other tangible personal property to be transported outside the state and thereafter used solely 
outside the state." 



  
 
 

 Please call if you have any further questions. 
 
Very truly yours, 
 
 
 
Robert W. Lambert 
Senior Staff Counsel 
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