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May 18, 1989 
 
Re:  
 
Dear  
 

This is in response to your letter dated April 14, 1989 in which you ask two questions on 
the proper application of sales or use tax. You state that the relevant facts are as follows:  
 

1.  A purchase order is issued contingent upon a) delivery and installation, b) 
acceptance of the lease by the lessor and c) acceptance of the equipment by the 
lessee.  
 
2.  Completion of the deal --- from installation through acceptance -- may 
take up to 120 days. 
 
3.  The lease is not commenced nor is the equipment invoice paid until the 
Certificate of Acceptance is received from the lessee.  
 
4.  The vendor maintains title to the equipment until the purchase invoice is 
paid.  

 
Your first question is whether the equipment vendor has any sales tax liability prior to 

payment of the equipment invoice. A retailer incurs liability for sales tax when the retailer makes 
a retail sale in this state. (Rev. & Tax. Code § 6051.) For purposes of application of sales tax, 
"sale" means any transfer of title or possession, in any manner or by any means whatsoever, of 
tangible personal property for a consideration. (Rev. & Tax. Code § 6006(a).) Although title may 
pass at a prior time, it may pass no later than the time and place at which the retailer completes 
his performance with reference to the physical delivery of the property, even though a document 
of title is to be delivered at a different time or place. (Reg. 1628 (b) (3) (D). See U.C.C. § 2401.) 
If the equipment vendor completes his performance with reference to the physical delivery of the 
property either upon delivery to a common carrier for delivery to the lessor or by delivery by the 
vendor directly to the lessor, the sale would generally occur at that time. If that sale were at 
retail, the vendor would incur sales tax liability for the sale at the time of that sale regardless of 
when the invoice was actually paid.  
 

A retail sale is a sale for any purpose other than resale in the regular course of business. 
(Rev. & Tax. Code § 6007.) A lease of tangible personal property is regarded as a continuing 
sale unless the property is leased in substantially the same form as acquired by the lessor and the 
lessor has timely paid sales tax reimbursement or use tax measured by the purchase price of the 
property. (Rev. & Tax. Code §§ 6006(g) (5), 6006.1, Reg. 1660(c) (2).) Thus, the sale of tangible 



personal property to a person who will lease the property without otherwise using it and who 
does not pay sales tax reimbursement or timely pay use tax measured by purchase price is a sale 
for resale. This means that the sale (lease) by the lessor would be subject to use tax on the lessee 
measured by rentals payable which the lessor is required to collect and pay to the state. This also 
means that the sale to the lessor by the vendor would be regarded as a sale for resale not subject 
to sales tax. However, we note that it is presumed that all gross receipts are subject to sales tax 
until the contrary is established and that the vendor would have the burden of proving that the 
sale to the lessor was a sale for resale unless the vendor takes from the lessor a timely resale 
certificate in good faith. (Rev. & Tax. Code § 6091.)  
 

Your second question involves transactions where the rent begins on the date of 
installation, which is prior to the date regarded by the parties as the date of purchase. You ask 
whether the collection of rent negates your election to pay tax on the purchase of the equipment. 
As mentioned above, the lessor's lease of tangible personal property will be regarded as a sale 
unless the property is leased in substantially the same form as acquired and the lessor has paid 
sales tax reimbursement to the vendor or has timely elected to pay use tax measured by purchase 
price. You have not described the transactions in sufficient detail for us to fully understand. Once 
the lease between the lessor and the lessee commences, the lessor presumably must have 
purchased or leased the property from the vendor. Otherwise, the lessor would presumably have 
no right to lease the property to the lessee.  
 

Since the lease between the lessor and lessee has commenced and the lessor has 
apparently not paid the vendor sales tax reimbursement, the lease will be regarded as a sale and 
use tax will be due measured by rentals payable for all leases of that property unless the lessor 
leases it in substantially the same form as acquired and timely elects to pay use tax measured by 
purchase price. To make such a timely election, the tax must be reported and paid timely with the 
return of the lessor for the period during which the property is first placed in rental service. (Reg. 
1660(c) (2).) Under your circumstances as I understand them, this means that in order to avoid 
having the leases regarded as sales subject to use tax measured by rentals payable, the lessor 
must report and pay use tax measured by the purchase price of the leased property timely with 
the return of the lessor for the period during which the lessor first leases that property.  
 

Enclosed for your information is a pamphlet entitled Tax Tips for Leasing of Tangible 
Personal Property. After reviewing this letter and the pamphlet, if you have further questions feel 
free to write again. If you wish to have more definitive answers regarding the circumstances 
covered herein, you should include copies of the relevant contracts between the vendor and the 
lessor and between the lessor and the lessee.  
 
 

Sincerely,  
 
 
David H. Levine  
Tax Counsel  

 
 
DHL/smt:1381C  
Enclosure: Tax Tips Pamphlet #46  
bc: San Francisco District Administrator  
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