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Re:  
Factory-Built School Buildings  
 
Dear  
 

I am responding to your letter to Senior Tax Counsel David H. Levine dated July 24, 
1992 on the above topic. You wish to know whether or not your understanding of how sales or 
use tax applies to contracts for the sale and installation of such buildings is correct.  
 
I. FACTUAL BACKGROUND  
 

You describe your company's operation as follows:  
 
--- --- --- is engaged in the business of leasing factory-built school buildings to 
school districts. These buildings are acquired from outside manufacturers. --- --- -
-- purchases these buildings and stock-piles the equipment for inventory from an 
outside manufacturer and accepts delivery of these classrooms at the 
manufacturer's place of business. Once --- --- --- has an order for the rental of the 
equipment, the equipment is transported via a subcontractor (common carrier) 
from the manufacturer's location to the customer's site. Less frequently, --- sells 
new and used buildings which have been withdrawn from their rental fleet.  
 
"Upon delivery of the buildings to the customer's site, the buildings are installed. 
The manufacturer typically provides the required materials for the initial 
installation of the building (foundation, plumbing connections, decking, skirting, 
closeup materials) and a separate subcontractor is hired by --- to complete the 
installation. The material costs are included in the initial cost of the building from 
the manufacturer."  

 
I must admit I am a bit confused by your terminology. You initially indicate that the 

classrooms and equipment are separate categories of property, but later on seem to treat them as 
the same. Thus, for the purpose of this letter, we will assume that when you refer to "equipment" 
you mean the buildings themselves. We will also assume that you are referring to contracts 
effective after September 13, 1990.  
 

Based on the above assumptions, it appears that purchases the buildings from a 
manufacturer, taking delivery and title at the place of manufacture, and stores them there as 
inventory. When it gets an order for a building, it takes one out of inventory where it is stored at 



the manufacturer's premises and ships it to the site, where a sub-contractor affixes it to the real 
property. --- apparently has a separate lot where it stores the used building pending re-lease or 
sale.  
 
II. OPINION  
 
A. Sales of Factory-Built School Buildings  
 

As you know, Revenue and Taxation Code section 6012.6, sets a portion of the of gross 
receipts from the sale of factory-built school buildings as the measure of tax. This section is 
interpreted and implemented by 18 California Code of Regulations, Regulation 1521(c) (4) 
which, in sub-division (B)2., defines "consumer" as either the school district or "a contractor 
who purchases a factory-built school building for the purpose of fulfilling the requirements of an 
existing contract with a school or school district to furnish and install such building.”  
 

Regulation 1521(c) (4) (D) discusses the application of tax to sales of such buildings, in 
part, as follows:  
 

"1. Tax applies to 40 percent of the sales price of the building to the consumer 
excluding any charges for placing the completed building on the site. The sales 
price of the building shall include amounts representing tangible personal 
property installed in the building by a subcontractor, whether prior to or after 
installation of the building at the site, provided such installation is called for in the 
prime contract for the building.  
 
"A separate contract to furnish and install tangible personal property in a factory-
built school building after installation of the building at the site is a construction 
contract and tax applies [according to the normal rules regarding such contracts]. 
Any contract or subcontract for site preparation (e.g., foundation) is a construction 
contract and tax applies [according to the normal' rules regarding such contracts]."  

 
Regarding leases of factory-built school buildings, Regulation 1660(d) (8) provides as 

follows:  
 

"On and after September 26,1989, leases of factory built school buildings 
(relocatable classrooms) as defined [in Regulation 1521] will be treated as leases 
of real property with the lessor to the school or school district as the consumer .... 
If the lessor is other than the manufacturer, tax applies to 40% of the sales price of 
the factory-built school building to such lessor."  

 
B. Tax Consequences to ---  
 
You make four statements. I will organize my response around them.  
 
Statement 1:  
 
"Since leases of factory-built school buildings are treated as leases of real property with the --- as 
the consumer, --- customer (lessee) would not be charged tax on the rent, delivery and 
installation of the factory-built school building."  



---s lessees would not be subject to tax on the rental payments because the lease is treated 
as a lease of real property. In other words, the relocatable classrooms are treated as tangible 
personal property in the hands of ---. That is, the sale of the classrooms is a retail sale of tangible 
personal property since --- will consume the property by leasing it in the form of real property. 
Tax thus applies to the sale to ---. The lease to the school district is, however, treated as a lease 
of real property. Use taxes apply only to leases of tangible personal property. For the tax 
treatment of the delivery and installation charges, see the discussion below under Statement 2.  
 
Statement 2:  
 

"Materials purchased directly, if any, by --- instead of by the manufacturer upon 
initial delivery and installation of the factory-built school building from the 
manufacturer is viewed as --- being the· consumer of the materials and tax is due 
on the cost of such materials (foundation, plumbing connections, awnings, 
electrical, decking, skirting, close-up materials). Additionally, if --- separately 
hires a subcontractor to complete the installation and the subcontractor provides 
any materials, the subcontractor is the consumer or those materials and must pay 
the sales tax related to the materials used. Again, no sales taxes is charged to the 
lessee."  

 
Under Regulation 1521(c) (4) contracts to install relocatable classrooms are construction 

contracts. While --- is the consumer of the installation materials it supplies, the installing 
subcontractor is the consumer of the materials it purchases to complete its portion of the contract 
- e.g., paving materials, fill, etc. (Reg. 1521(b) (2) (A); Annat. 190.0980.) The suppliers collect 
use tax or sales tax reimbursement from --- and the subcontractor when each purchases the 
materials that each will consume. Although the subcontractor's costs are presumably passed on to 
--- in the subcontract to install the building who presumably passes them on to lessee, you are 
correct the lessee is not subject to these taxes directly.  
 

You suggest that when ---, purchases installation materials it could pay use tax or sales 
tax reimbursement directly to the vendor or purchase the materials ex-tax by issuing the vendor a 
resale certificate and accruing use tax when it withdrew them from inventory for its own 
consumption. Unless intends to resell these materials prior to use when it purchases them, it may 
not issue a resale certificate. Tax applies at the time of purchase. If it does resell some of these 
materials, it may take a tax-paid purchases resold deduction under Regulation 1701. If, however, 
--- resells (prior to use) a significant portion of the installation materials it purchases (your letter 
indicates that it does not), it may issue resale certificates when it purchases all of the materials 
and report in the quarter of use tax measured by the cost of those materials that it withdraws from 
resale inventory for its own consumption.  
 

You mentioned that a minor part of ---'s business is selling new and used relocatable 
classrooms which it has withdrawn from its rental fleet. --- may not purchase for resale nor take a 
tax-paid purchases resold deduction for those relocatable classrooms that it sells after renting 
them out as there is an intervening use prior to resale. (See, e.g .. Kirk v. Johnson (1940) 37 
Cal.App.2d 224, 99 P.2d 297.) Where --- purchases a particular building with the intent of 
reselling it in the form of tangible personal property prior to use, it may issue the manufacturer a 
resale certificate. Tax will apply when --- resells the structure to a consumer.  
 
Statement 3:  



"After the first customer's lease term is completed, the equipment is returned to ---
's inventory center. Materials purchased directly, if any, by --- to complete any 
repair or maintenance items (repair broken windows or lights, repair flooring, 
wall, doors, or rook damage) is viewed as --- being the consumer of the materials 
and tax is due on the cost of such materials. Again, no sales taxes is charged to the 
lessee who is charged for those repairs."  

 
As noted above, --- is the consumer of the relocatable classroom. As a result, in this case, 

it is repairing its own property and is subject to tax when it purchases the materials. We agree 
that the lessee who pays for the repairs is not directly subject to the tax, but, of course, it 
becomes part of the costs which --- passes on in the lease payments.  
 
Statement 4:  

 
"A second customer orders the equipment returned in Statement 3 above. --- 
delivers the building to the customer's site and arranges for a subcontractor to 
install the building. Materials purchased directly, if any, by --- for the re-
installation of the factory- built school building from ---s inventory is viewed as --
- being the consumer of the materials and tax is due on the cost of such materials 
(foundation, plumbing connections, awnings, electrical, decking, skirting, closeup 
materials). Additionally, if --- separately hires a subcontractor to complete the 
installation and the subcontractor provides any materials, the subcontractor is the 
consumer of those materials and must pay the sales tax related to the materials 
used. Again, no sales taxes is charged to the lessee."  

 
This is the same situation as in Statement 1 - a lease of real property with --- as the 

consumer under Regulation 1660(d) (8) - with the same tax consequences. Just as a reminder, 
though, --- cannot purchase materials for resale unless it intends to resell a significant portion of 
them prior to use. Please note, however, that if --- were to sell one of its used school buildings to 
a school district, the district would be the consumer under Regulation 1521(c) (4) (B)2. with tax 
due on the sale.  
 

For your information, I have enclosed copies of Regulations 1521, 1660, and 1701. I 
hope the above discussion has answered your questions. If you need anything further, please do 
not hesitate to write again.  
 
 

 
Sincerely,  
 
 
John L. Waid  
Tax Counsel  

 
JLW:es  
 
Enclosures: Regs. 1521, 1660 & 1701  
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