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Ms. G--- W. J--- 
P.O. Box XXXX 

---, CA XXXXX-XXXX 


October 5, 1993

Dear Ms. J---: 
 

Re: Sales 	 And Use Tax Issues 
     for Illustrator of  Publications 
     SR -- XX-XXXXXX 
 
 This is in response to your letter dated February 2, 1993, which was recently received by 
the Legal Division wherein you requested our opinion regarding the sales and use tax 
consequences involving your new enterprise of doing illustrations for publication on 
commission.  You asked our opinion regarding the three scenarios set forth below. 
 
 1. "On request, and for an agreed-upon price, I create a drawing to illustrate an 

article in a magazine which is published in California.  My transactions are 
conducted by telephone and mail, but I deliver the piece to the editor on the 
agreed upon deadline date. Several months pass, the piece is finally used in the 
production of the magazine, and I submit a bill to the magazine.  I also go get the 
original illustration, since I retained ownership and sold only the first rights of use 
for publication to the magazine.  My county is Placer. The magazine's is 
Sacramento.  So, since I have not relinquished the piece, nor title to the piece, do I 
charge tax? On which date?  At what rate?"  

 
 A transfer of possession, but not title, of artwork to another person for reproduction is a 
lease or rental of the artwork (see Revenue and Taxation Code Section 6006.31). Generally, a 
lease is a temporary transfer of the possession of tangible personal property for consideration. 

                     
    1All further section references are to the Revenue and Taxation Code. 



 
 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
  

 
 

                     
    

Ms. G--- W. J--- -2- November 2, 2006 
330.2288 

(See Sales and Use Tax Regulation 16602). Unless tangible personal property is leased in 
substantially the same form as acquired by the lessor and the lessor has paid sales tax 
reimbursement or has timely paid use tax measured by the purchase price, a lease of tangible 
personal property is a continuing sale and purchase. The lessor must collect use tax from the 
lessee at the time rentals are paid and pay the tax to the state.  The use tax is measured by the 
rentals payable. Sections 6006(g), 6006.1, 6010(e), and 6010.1 and Regulation 1660(c)(1). 

Since you create your own illustrations, the lease is a continuing "sale" and "purchase" 
and use tax is required to be reported and paid based on rental receipts.  You, as the lessor, are 
required to collect use tax on the rental receipts and report the amount collected in the period in 
which the rental receipts were received. 

In California, there is a statewide tax rate of 7.25 percent.  Sacramento County has a 
countywide taxing district, giving a total state and local tax rate in Sacramento County of 7.75 
percent. The purchaser is liable for district use tax, but the retailer (lessor) must collect the 
district use tax. Whether a retailer is obligated to collect from the purchaser district use tax 
depends upon whether the retailer is "engaged in business" in the purchaser's district, as defined 
in Regulation 1827. In subdivision (c)(3) the definition of retailer engaged in business in a 
district includes, "as respects a lease, any retailer deriving rentals from a lease of tangible 
personal property situated in the district." 

Placer County, where your business is located, has no local taxing district. I assume that 
you only have one place of business.  If the destination county has one or more local taxing 
districts, then the purchaser is liable for the district use tax(es) in effect for that county.  Under 
Regulation 1827(c) you must collect use tax for those local taxing districts where you derive 
rentals from the lease of the illustrations.  Even if the customer picks up the illustrations at your 
place of business, sales or leases to Placer County residents or to residents of other counties 
which have no taxing districts are only subject to the statewide 7.25 percent tax rate. 

2. "I have the same scenario, except that this is a magazine produced outside 
California, and all dealings are by phone, mail and fax.  Do I charge California 
sales tax?" 

For out-of-state customers you indicate that you use the phone, mail and fax.  We assume 
the illustration is delivered to the out-of-state customer by mail or common carrier to an out-of-
state location. Use tax would not apply to out-of-state leases because under Section 6010.1 and 
Regulation 1660(c)(1), tax applies to leases of tangible personal property in this state. 

Your sales of illustrations to out-of-state purchasers are exempt under Section 6396 when 
the illustrations, pursuant to the sales contract, are required to be shipped and are shipped to the 
out-of-state purchasers by your own facilities or delivery to a carrier, customs broker, or 

2All further regulation references are to Sales and Use Tax Regulations. 



 
 
 

 
 

 
 
 

 
 

  

 
 

 

 
 
 

 
 

Ms. G--- W. J--- -3- November 2, 2006 
330.2288 

forwarding agent, including the mails. 

3. "If I relinquish rights to the piece, or if the publisher does not return it, do I 
then charge tax? If the publisher is in California? And what if the publisher is in 
another state or country?" 

At the time you agree to relinquish rights to an illustration to a publisher, you are making 
an outright sale of the property by transferring title to the publisher.  The sale is subject to tax 
unless the interstate shipment exemption discussed above applies to the sale.  (Sections 6006(a) 
and 6051). 

When property is sold outright (as opposed to being leased) sales tax is due for the period 
in which the sale was made.  This is not always the same as when payment is made for an item. 
For example, if a customer purchased an illustration on December 31 and paid for it on January 
10, the tax would be due for the reporting period ending December 31.  Lease payments, in 
general, are treated on a cash basis and, thus, are different from sales transactions.  If you first 
lease the property and then sell the property outright by relinquishing your rights to the property, 
both the rentals paid to you under the lease and the amount the publisher agrees to pay you for 
the relinquishment of your rights to the property are subject to tax. 

Enclosed for your information are copies of the following Board pamphlets:  Tax Tips for 
Leasing of Tangible Personal Property in California - No. 46; and Tax Tips for District Taxes - 
No. 44. If you need anything further, please do not hesitate to write again. 

Sincerely, 

Carl J. Bessent 
Staff Counsel 

CJB/md 


