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This is in response to your memo dated March 14, 1994 concerning a proposed 

lease of equipment with an optional operator by The P--- & C--- F--- (PCF). 
 
PCF has submitted a sample contract under which it proposes to operate an       

on-site copy, fax and mail center on the premises of its customer as follows.  PCF will purchase 
and pay tax or tax reimbursement on the purchase of copiers, fax machines and mailing meters.  
PCF will lease this equipment to the customer in the same form as acquirdcd by PCF.  PCF will 
provide all of the supplies used by the equipment.   

 
At its option, the customer may supply the personnel to operate the equimpemt or 

may contract with PCF to supply the personnel to operate the equipment.  If PCF personnel 
operate the equipment, PCF will provide a full-time manager, two full-time copy machine 
operators, one full-time fax machine operator/delivery person, and one full-time mail meter 
operator/mail receiving and delivery person.  PCF will select, hire and train the personnel it 
provides.   

 
The contract states that the customer, at its option, may choose to maintain the 

equipment itself or “direct” PCF to maintain the equipment.  By “direct”, we assume the contract 
means that the customer may choose to pay extra for maintenance.  
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The contract provides for “total monthly fees” of $13,000, consisting of $3,000 
for a “monthly management fee” and $10,000 for “monthly fees for allowance”.  The monthly 
management fee, according to PCF’s November 1, 1993 letter to Senior Tax Auditor Tze-Ming 
Lau, is to provide mmanagement reports and counseling to the customer.   

 
The monthly copy allowance is 150,000 copies.  Although not stated, the $13,000 

monthly fees apparently include all rental charges for the equipment, all charges for supplies, and 
all charges for PCF supplied equipment operators, within the 150,000 copy per month allowance.  
For additional copies beyond the monthly allowance, there is a $ .022 per copy charge, which 
includes the cost of supplies.  There is also an hourly rate charge for an additional operator if 
needed due to workload.  The contract further provides that if the workload is beyond the 
capabilities of either machine or normal working hours, the customer may elect either to send the 
overfloww copying work to PCF’s off-site main plant at a per copy charge or to have PCF 
personnel work overtime on-site at a specified overtime rate. 

 
Discussion 

 
Within the context of the Sales and Use Tax Law, the contract is either (1) a 

contract for the sale of copies by PCF to the customer or (2) a contract of which the three 
primary components are the lease of equipment which the customer will use to make copies, the 
providing of personnel by PCF, and the sale of supplies.  If the contract is deemed a sale of 
copies by PCF to the customer, all amounts paid under the contract are taxable as gross receipts 
from the sale of tangible personal property (the copies) with no deduction for the cost of the 
materials used, the labor or service cost, or any other expense.  (Rev. & Tax Code § 6012.)   

 
On the other hand, if there is a true lease of equipment in substantially the same 

form as acquired and PCF timely pays tax on the purchase price of the equipment, then the 
rentals payable from the lease are not taxable.  (Rev. & Tax. Code § 6006(g)(5); 
Reg 1660(c)(2).)  In a true lease situation, additional charges for things other than the equipment 
rental may or may not be taxable, as discussed later. 

 
An issue of whether there is a true lease arises when property is furnished with an 

operator.  There is not a true lease if it is mandatory that the operator come with the equipment.  
This is because there cannot be a true lease unless possession and control of the property has 
been transferred from one person to another.  (Entremont v. Whitsell (1939) 13 Cal.2d 291.)  If a 
person obtains for consideration temporary possession and control of property without an 
operator, the person has leased the property.  However, when a person obtains property with an 
operator, the question arises whether possession and control actually has been transferred to that 
person. 

 
The test we use to decide the question is whether the person could have obtained 

the property under the contract without the operator.  If so, we regard the transaction as a lease 
with an optional operator.  In effect, since the operator is optional, the operator is acting on 
behalf of the lessee.  Thus, when the operator is optional, there is a lease of property along with 
services of the operator.  When the operator is mandatory, the operator acts on behalf of the 
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owner and that owner is not regarded as transferring possession and control of the equipment to 
the customer.  Since there is no transfer of possession and control, there is no true lease.   

 
In PCF’s sample contract, the customer is presented with an option to either 

supply its own personnel to operate the equipment or elect to have PCF personnel operate the 
equipment.  We regard this contract as a true lease with an optional operator provision.   

 
Since it is a true lease, and tax on the equipment is paid by PCF at the time of 

purchase with the equipment then leased in substantially the same form as acquired, the rentals 
payable from the lease are not taxable.  Likewise, charges attributable to the optional equipment 
operators are not taxable rentals payable.  Nonetheless, the charges for the equipment operators 
may be taxable for another reason.  This is because an additional question arises here of whether 
the operators of the copy machines are performing fabrication of tangible personal property.  If 
so, charges by PCF for their employees’ fabrication labor are taxable as a sale, unless the 
transaction falls within what is known as the loaned employee rule, as discussed below.  

 
Under the Sales and Use Tax Law, if someone produces, fabricates, or prints 

tangible personal property for consideration for a customer who furnishes the materials, that 
producing, fabricating, or printing is a sale.  (Rev. & Tax Code § 6006(b).)  Making photocopies 
for consideration out of materials furnished by a consumer is fabrication, and, therefore, is a sale.  
Reg. 1528(a)(1).)  It is a taxable sale at retail.  (Rev. & Tax Code §§ 6007, 6051.)  However, 
because a person cannot make a taxable sale to itself, it is important to determine whether PCF or 
the customer performs the fabrication.  Fabrication for oneself is not a taxable sale.   

 
Under the contract, PCF sells the supplies used in making the photocopies to the 

customer.  This is a taxable sale of tangible personal property to the customer.  The customer 
becomes the owner of the supplies.  Under PCF’s sample contract, the basic copying service is 
performed at the customer’s site using equipment leased by the customer.  Since it is a true lease, 
for the purposes of this analysis the equipment is regarded as provided by the customer.  
Although the customer supplies the equipment and materials, the photocopying by PCF 
personnel is fabrication using materials furnished by the customer, and is regarded as a taxable 
sale unless it falls within the specific guidelines set forth below.  (I note that the persons who 
operate the facsimile and mail meter equipment and who make deliveries are not regarded as 
performing fabrication.  The charges for their optional services are not taxable.  (See BTLG 
Ann. 515.0010; Reg. 1504( b).)) 

 
As noted above, a person’s fabrication of property for its own use does not 

constitute a sale.  Thus, if a company purchases paper and other supplies and makes photocopies 
for its own use, sales or use tax applies to the purchase of the supplies, but not to the value of its 
own employees’ fabrication labor in creating the photocopies. 

 
We have adopted a rule, called the loaned employee rule, which recognizes that 

one company may “loan” employees to another.  In essence, we treat the loaned employee as an 
employee of the “borrower” company.  In order to qualify for treatement as a loaned employee, 
the loaned employee must be an employee of the “lender”, the borrower/customer must provide 
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the tools or equipment used, the raw materials and the premises at which the work is done, and 
the charge must be at an hourly rate.  In addition, the customer must have other persons who 
clearly are employees performing similar work or the customer must employ persons who are 
capable of giving meaningful direction to the loaned employees beyond describing only the 
result desired.  Also, the customer, not the lender, must supervise the loaned employees.   

 
Under the sample contract, PCF’s customer does provide the equipment and raw 

materials since it is leasing the equipment and purchasing the supplies.  We also assume for the 
purposes of this opinion that the customer with which PCF contracts supervises the equipment 
operators and in reality has the capability of supervising how the work is done beyond just 
stating the result desired.  The contract, however, must also specify an hourly rate charged for 
the loaned employee in order to fall within the loaned employee rule.  The sample contract 
contains no hourly charges attributable to equipment operator labor.  Therefore, as currently 
written, the sample contract does not meet the loaned employee rule and charges attributable to 
fabrication labor are taxable.  Similarly, the overtime charges also do not meet the hourly 
requirement of the loaned employee rule.  Although specified at an hourly rate, these charges are 
not solely for the services of the personnel, but rather cover “all the cost of copying and 
duplicating, machine operators, maintenance and repairs.” 

 
In conclusion, our review of the sample contract indicates that it is a true lease of 

equipment.  Because PCF timely elects to pay tax on the purchase price of the equipment and 
leases it in substantially the same form as acquired, no tax is due on the portion of the contract 
charges attributable to rentals payable from the lease.  Because the supplies sold by PCF to the 
customer are taxable retail sales, the portion of the contract charges attributable to those sales is 
taxable.  Because the fabrication labor provided by PCF personnel who operate the copy 
machines does not fall within the loaned employee rule, as the contract is currently written, the 
portion of the contract charges attributable to that labor is taxable.  The portion of the contract 
charges attributable to the labor provided by PCF personnel who operate the facsimile and mail 
meter machines and who make deliveries is not taxable because the charges are for nontaxable 
services, as are any added charges for optional maintenance services. 

 
In regards to the “monthly management fee”, it is part of an integrated contract 

for the lease of equipment, the sale of supplies, fabrication labor, and services.  As discussed 
above, some of those components of the contract are taxable.  Tax applies to the gross reciepts 
from transactions regarded as sales of tangible personal property without any deduction for the 
work, labor, skill, thought, time spent or other expense of producing the property.  (Rev. & Tax. 
Code § 6012.)  Therefore, any portions of the management fee attributable to the sale of supplies 
by PCF to the customer and to the fabrication labor provided by PCF personnel are taxable.  
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