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Re: 	M---, Inc. 

Account No. SR -- XX-XXXXXX 


March 25, 1997 

Dear Mr. ---: 
 
 This is in response to your fax dated November 30, 1996, which was received by the 
Legal Division on February 28, 1997. You state that M--- purchases and refurbishes used 
modular office buildings, and then subsequently leases the buildings.  You ask whether M---
may properly take a tax-paid purchases resold deduction for its tax-paid purchases of materials 
such as sheetrock and ceiling tiles which it uses to refurbish the used modular office buildings. 
 

DISCUSSION  
 
 Retail sales of tangible personal property in California are subject to sales tax, measured by the 
gross receipts, unless the sale is specifically exempt from taxation by statute.  (Rev. & Tax. Code 
§ 6051.) When sales tax does not apply, use tax, measured by the sales price, applies to the use 
of tangible personal property purchased from a retailer for storage, use, or other consumption in 
California, unless the use is exempt from taxation by statute.  (Rev. & Tax. Code §§ 6201, 6401.) 
 
 Our understanding is that you lease the used modular office buildings as tangible 
personal property, that is, in connection with the lease of the buildings, you do not install the 
buildings on your customer’s property.  A lease of tangible personal property in California is a 
continuing sale and purchase unless the lessor leases the property in substantially the same form  
as acquired and timely pays sales tax reimbursement or use tax measured by the purchase price 
of the property. (Rev. & Tax. Code §§ 6006(g)(5), 6006.1, 6010(e)(5), 6010.1; Reg. 1660, 
subds. (b)(1) and (c)(2).) When a lease is a continuing sale and purchase because either or both 
of the foregoing conditions have not been satisfied, the lease is subject to use tax measured by 
rentals payable. (Reg. 1660(c)(1).) The lessee owes the tax, which the lessor is required to 
collect from the lessee and pay to this board.  (Rev. & Tax. Code §§ 6202, 6203, 6204; 
Reg. 1660(c)(1).) 
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We assume that you are leasing tangible personal property in transactions which are 
continuing sales and purchases, subject to use tax measured by rentals payable.  Under these 
circumstances, if you purchase materials for the purpose of incorporating it into the modular 
office buildings to be leased, that is, the materials become a component part of the modular 
office buildings, you may purchase such materials extax for resale.  (Reg. 1525.) In contrast, tax 
applies to your purchase of tangible personal property for the purpose of using it in refurbishing 
the used modular office buildings and not for the purpose of physically incorporating it into the 
buildings. 

With regard to the tax-paid purchases resold deduction, Sales and Use Tax Regulation 
1701 (copy enclosed) provides that a retailer who resells tangible personal property before 
making any use thereof (other than retention, demonstration or display while holding it for sale 
in the regular course of business) may take a deduction of the purchase price of the property if, 
with respect to its purchase, the retailer has reimbursed its vendor for the sales tax or has paid the 
use tax. Thus, if you have, through error, paid sales tax reimbursement with respect to the 
purchase price of property purchased for resale in the regular course of business, you may take a 
tax-paid purchases resold deduction. The deduction must be taken on the return in which your 
lease of the modular office buildings is included.  If the deduction is not taken in the proper 
quarter, a claim for refund must be filed. 

If you have any further questions, please write again. 

Sincerely, 

Sophia H. Chung 
Tax Counsel 

SHC:rz 

Enclosure: Sales and Use Tax Regulation 1701 


cc: Oakland District Administrator  (CH) 


