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 This is in response to your memorandum dated January 10, 1994, to Mr. Gary Jugum.  You 
ask how tax applies to alarm systems.  You attached a letter from D--- M--- Properties which states 
they have a 126 months (10.5 years) lease agreement with N--- M--- S--- Corporation.  The letter 
further states that the lease, including finance charges and monitoring alarm services, is payable at 
the rate of $9.95 per month.   
 
 Upon reviewing the contract and copies of the invoices, which you attached to your 
memorandum, we find no mention of finance charges in either.  The contract does not separately state 
any charges for the monitoring alarm services and those services are not optional.  "Exhibit C" of the 
agreement is entitled "Per Unit Contract Buy-Out Schedule" and appears to be an option to purchase 
the alarm system at specified times during the contract term (excluding communication and 
monitoring equipment).  The taxpayer thinks it should only pay sales tax on the amount attributable 
to the lease of the alarm system and not to the finance charges or for charges for the monitoring 
services. 
 
 You refer to Annotation 330.1920, which explains when contracts for the installation and 
service of burglar alarms may be regarded as service agreements instead of leases of tangible 
personal property.  If this were a service contract, rather than a lease, the alarm company would be 
considered the consumer of the property and as such would not be collecting tax on the rental 
payments.  Since the taxpayer is collecting tax on the rental payments, the taxpayer presumably 
agrees that it is leasing tangible personal property.  Thus, this annotation is not applicable.  That is, 
the question here is not whether the taxpayer is leasing tangible personal property or providing a 
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service, instead, the issue is the amount of the taxable rentals payable.   
 
 Regulation 1660(c)(1)(E) & (F) states that the rentals subject to tax include any payments 
required by the lease.  Excluded from the measure of tax are late charges and interest incurred for 
failing to pay the rentals timely and separately stated optional [insurance charges,] maintenance or 
warranty contracts.  Since the services for monitoring the alarm (maintenance) are not optional or 
separately stated, the monitoring charges are includible in the measure of tax.  The only finance 
charges which are excludable from the measure of tax are those which are incurred as a failure to 
make timely payments.  Thus, the entire $9.95 is taxable. 
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