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This is in response to your December 7, 1970 memorandum wherein you requested 
clarification as to the application of tax in the following circumstances: 
 

1.  Does the leasing of scaffolding purchased in an unassembled form and assembled 
prior to the lease thereof constitute a change in form sufficient to require the lessor to pay tax 
measured by rental receipts, thus precluding him from electing to pay tax measured by the 
purchase price of the scaffolding? 
 

Such scaffolding is being leased in substantially the same form as acquired, and if the 
lessor acquired the scaffolding ex-tax, he may timely elect to pay tax measured by either the 
purchase price of the scaffolding or rental receipts (Cal. Tax Serv. Ann. No. 1535.55; May 13, 
1969, memorandum – Tax Counsel (JKM) to Headquarters – Petition Unit). 
 

2.  When the lessor is required to pay tax measured by rental receipts, are lump-sum 
and/or separately stated charges for delivery, assembly, disassembly, and return of scaffolding 
includable in the taxable measure? 
 

With respect to charges for delivering scaffolding, the taxability of delivery charges is 
determined pursuant to ruling 58.  If delivery is made by a carrier from the lessor’s place of 
business or other point from which shipment is made directly to a place specified by the lessee, 
tax does not apply to separately stated charges therefor.  If the charges are not separately stated, 
tax does apply.  The place where title passes (the lease commences) is immaterial except where 
the scaffolding is sold (leased) for a delivered price (ruling 58(a)).  If delivery is made after the 
lease commences by facilities of the lessor from the lessor’s place of business or other point from 
which shipment is made directly to a place specified by the lessee, tax does not apply to 
separately stated charges therefor.  If the charges are not separately stated or if delivery is made 
before the lease commences, tax does apply (ruling 58(b)).  (See Ann. No. 1535.36). 
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With respect to assembly charges, assuming that assembly of scaffolding is optional, such 
charges are not taxable if the lease commences prior to assembly of the scaffolding.  Such 
charges are taxable if the lease commences subsequent to assembly of the scaffolding.  In the 
latter instance, assembly is a service connected with the sale (lease) of the scaffolding (Ann. No. 
1535.36).  While separate statement of such charges is desirable, whether the charges are or are 
not separately stated is not determinative (§6012(c)). 
 

With respect to disassembly charges, assuming that disassembly of scaffolding is 
optional, such charges are not taxable if they are separately stated (Ann. No. 1535.55). 
 

With respect to charges for returning scaffolding, the taxability of such charges is not 
determined pursuant to ruling 58.  Rather, such charges are taxable only if that service is made in 
connection with the sale (lease).  We regard the service as connected with the sale (lease) if the 
lessee may not lease the scaffolding without paying a charge for its return.  In such cases, 
whether charges therefor are or are not separately stated is not determinative.  (See attached 
July 10, 1969, Memorandum – Tax Counsel (JKM) to San Diego – Auditing). 

 
3.  If the lessor purchases scaffolding frames ex-tax for resale and purchases planks and 

casters tax paid and then leases the scaffolding, is tax measured by the purchase price of that 
portion of the scaffolding acquired ex tax, by rental receipts with credit on that portion of the 
scaffolding acquired tax paid, or by that portion of rental receipts attributable to the portion of 
the scaffolding acquired ex-tax? 
 

The lessor may timely elect to pay tax measured by the purchase price of the scaffolding 
frames.  In this event, the scaffolding is tax paid, and tax does not apply to rental receipts.  If the 
lessor does not timely so elect, the scaffolding is not tax paid, and tax applies to rental receipts 
with credit on that portion of the scaffolding acquired tax paid (see attached March 13, 1970 
Memorandum – Tax Counsel (JKM) to San Jose – Auditing). 
 

Subsequent to our receipt of your memorandum, taxpayer filed a petition for 
redetermination regarding the December 23, 1970 determination for the period January 1, 1967 
to June 30, 1970.  As taxpayer therein requested a hearing before the board as soon as possible, a 
preliminary hearing should be scheduled at an early date.  Since a preliminary hearing will be 
held, we have deferred our consideration of the question of how tax applies to this taxpayer’s 
leases of scaffolding and the inclusion of a current legal digest in the tax service. 
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