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To: District Principal Auditors Date: June 11, 1990 
 
 
 
From: Glenn A. Bystrom  
 Principal Tax Auditor 
 
Subject: Leases of Scaffolding  
 

To ensure statewide consistency, I would like to reaffirm how tax applies to leases of 
scaffolding.  
 
It is important to first recognize the distinction between: (1) leases by manufacturers or those 
who alter or fabricate scaffolding parts; and, (2) leases by those who purchase the component 
parts and lease and erect them without physically altering the individual parts. 
 
Rental receipts from leases by manufacturers or fabricators are generally taxable since the 
scaffolding is not leased in substantially the same form as acquired.  However, where the lessor 
makes no changes to the component parts (e.g. welding, cutting, etc.), the components will be 
considered leased in the same form as acquired, even though the components may be assembled 
in different configurations for different customers. 
 
A tax information article on this subject is being prepared for inclusion in a future issue of the 
Tax Information Bulletin.  Should you have any questions regarding this matter, please let me 
know. 
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cc: Ms. Judy Agan 
 Mr. Robert Nunes 
 Mr. Donald Hennessy 
 Headquarters Audit Supervisors 
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To: Mr. Glenn Bystrom         Date: July 10, 1996 
 
 
From: Gary Jugum        

         
 

Subject: Non-Attorney Opinions 
  
       
 

I have reviewed your memorandum of June 11, 1990 to District Principal Auditors. 
 
We are in agreement with his conclusion, as follows: 
 
 
 
                    Regulation 1660 
 
Scaffolding.  Rental receipts from leases of scaffolding by manufacturers or fabricators are 
generally taxable since the scaffolding is not lease din substantially the same form as acquired. 
 
On the other hand, where the lessor makes no changes to the component parts (e.g. welding, 
cutting, etc.), the components will be considered leased in the same form as acquired, even 
though the components may be assembled in different configurations for different customers.  
6/11/91, 7/10/96. 

 

Gary Jugum 
 By MB 


