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STAT 	 
 

E BOARD OF EQUALIZATION 
 

LEGAL D IVISION  - MIC: 82 
450 N STREET,  SACRAMENTO, CALIFORNIA  
(P. O. BOX 942879, SACRAMENTO, CA 94279-0082)  
TELEPHONE:  (916) 322-2976 
             FAX: 	(916) 323-3387  

December 7, 1995 

Ms. L--- L--- 
N---
XXXX --- Road, Suite XXX 
---, TX XXXXX-XXXX 

Re: 	N---

No permit number  


Dear Ms. L---: 

This is in response to your letter dated August 29, 1995 regarding the application of tax 
to your sale and leaseback of equipment.  You state: 

“I am writing to request a ruling in writing regarding a specific tax issue. 
In the past, we have purchased equipment from a vendor who charges us sales tax.  
This equipment is then sold by us to a leasing agent and then leased back to us 
from this agent, who also charges us sales tax on the lease payments.  In other 
words, we are paying sales tax on the same equipment twice.   

“N--- is located in Texas as are the vendor from whom we purchase the 
equipment and the company we sell to and lease the equipment back from.  We 
have established from the State of Texas under what conditions and at what point 
sales tax should be charged and remitted to the State of Texas.  However, some of 
this equipment will be shipped to and used in the State of California.” 

You ask a series of questions regarding how tax applies to your sale and leaseback of the 
equipment: 

“1. If N--- (Company N) is charged sales tax (at Texas rate and 
remitted to the State of Texas) by the Vendor (Company V), then sells the 
equipment to the Leasing Agent (Company L) and then leases [it] back from L, 
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(the equipment is used by N in California) at what point or under what 
circumstances would N owe California use tax? 

“2. If use tax is due, would it be equal to the rate in the California city 
in which the equipment is being used or only due to the extent the tax rate is 
greater than the Texas sales tax rate charged initially?”    

Retail sales of tangible personal property in California are subject to sales tax, measured 
by gross receipts, unless specifically exempt from taxation by statute.  (Rev. & Tax. 
Code § 6051.)  A sale includes any transfer of title or possession, in any manner or by any means 
whatsoever, of tangible personal property for a consideration.  (Rev. & Tax. Code § 6006(a).) 
When sales tax does not apply, the use tax, measured by the sales price of the property sold, 
applies to the use of property purchased from a retailer for storage, use or other consumption in 
California, unless such storage, use, or other consumption is specifically exempt from taxation 
by statute. (Rev. & Tax. Code § 6201, 6401.) 

A lease of tangible personal property in California is a continuing sale and purchase 
unless the lessor leases the property in substantially the same form as acquired and has made a 
timely election to pay California sales tax reimbursement or use tax measured by the lessor's 
purchase price of the property. (Rev. & Tax. Code §§ 6006(g)(5), 6006.1, 6010(e)(5), 6010.1, 
Reg. 1660(c)(2).)  When a lease is a continuing sale and purchase because either or both of the 
foregoing conditions are not satisfied, the lease is subject to use tax measured by rentals payable. 
(Reg. 1660(c)(1).) The lessee owes the tax, which the lessor is required to collect from the lessee 
and pay to this Board. (Rev. & Tax. Code §§ 6202, 6203, 6204; Reg. 1660(c).) 

The tax rate applicable to the lease of the property in California is the rate in effect at the 
location in which the property is leased. The minimum combined state sales and use tax rate is 
currently 7.25 percent. That amount includes the state and local tax.  In some counties, the total 
sales and use tax rate is higher. Any tax which may be applicable above 7.25 percent would be a 
tax adopted by a district pursuant to the Transactions and Use Tax Law. (Rev. & Tax. 
Code § 7251, et seq.)  I will refer to such taxes as district taxes.  A district’s sales tax is 
applicable to sales occurring in that district unless the sale is otherwise exempt from the district 
sales tax. A district’s use tax is applicable to the use of property purchased outside the district 
for use inside the district. (Reg. 1827(a).) Pamphlet 71, “California City and County Sales and 
Use Tax Rates,” a copy of which is enclosed, provides detailed explanations regarding district 
taxes, and includes a list of those counties that have adopted ordinances creating special districts 
imposing district taxes.   

The rate of tax in Texas is not relevant to the determination of the rate of tax due on the 
rentals. The payment of a tax in Texas would only be relevant to whether the amount of that tax 
would be applied as a credit against the liability for California tax of the person who paid the 
Texas tax (or tax reimbursement) on the same transaction with respect to which the Texas tax 
was paid. (See Rev. & Tax. Code § 6406.) 
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Here, tax was paid in Texas with respect to the sale of the property to you.  If you were to 
then have brought the property into California for use, and not for sale and leaseback, the credit 
provisions of section 6406 would be relevant.  As discussed below, certain sale and leaseback 
transactions are treated as financing transactions.  When such is the case, the transaction is not 
treated as a sale and a lease for purposes of sales and use tax.   Instead, the original purchaser 
(i.e., the seller/lessee) is the consumer of the property.  Thus, if the sale and leaseback 
transaction here qualifies as a financing transaction, you would be the consumer of the property. 
Assuming you brought the property into this state within 90 days of your purchase, you would 
owe California use tax on your purchase price. (See Reg. 1620, a copy of which is enclosed.) 
The applicable rate would be the rate in effect at the location of the property’s use.  It appears 
that you would be entitled to a credit against that tax for the amount of tax or tax reimbursement 
you paid when purchasing the property in Texas, not to exceed the California use tax due. 

As explained in subdivision (a)(3)(A) of Regulation 1660 (a copy of which is enclosed), 
sale and leaseback transactions are treated as financing transactions if: 1) the lease transaction is 
regarded as a sale at inception as defined in Regulation 1660(a)(2)(A); 2) the purchaser-lessor 
claims no deduction, credit, or exemption with respect to the property for federal or state income 
tax purposes; and 3) the amount which would be attributable to interest had the transaction been 
structured originally as a financing agreement would not be usurious under California law.  You 
have not provided sufficient facts for us to ascertain whether the sale and leaseback transaction 
qualifies as a financing transaction under subdivision (a)(3)(A) of Regulation 1660 or under the 
special rules of subdivision (a)(3)(B).  If not, the transaction will be treated as structured; that is, 
it will be treated as a sale and a leaseback, for sales and use tax purposes.   

I note that Revenue and Taxation Code section 6010.65 excludes from the definition of 
sale and purchase any transfer of title to, or any lease of, tangible personal property pursuant to 
an "acquisition sale and leaseback" executed on or after January 1, 1991.  As explained in 
Regulation 1660(a)(3)(D), an acquisition sale and leaseback transaction is defined as a sale by a 
person and leaseback to that person of tangible personal property where both the following 
conditions are satisfied: 1) the seller/lessee has paid California sales tax reimbursement or use 
tax with respect to that person's purchase of the property; and 2) the acquisition sale and 
leaseback is consummated within 90 days of the seller/lessee’s first functional use of the 
property. Since you paid Texas tax reimbursement,  rather than California sales tax 
reimbursement, on the purchase of the equipment, the sale and leaseback cannot qualify as an 
acquisition sale and leaseback under section 6010.65. 

Assuming the sale and leaseback does not qualify as a financing transaction under 
Regulation 1660, the general rules applicable to leases of tangible personal property in this state 
apply. The lease is a taxable continuing sale unless the lessor has timely paid California sales tax 
reimbursement or use tax measured by the purchase price of the property.  Our understanding is 
that the lessor here has paid no tax or tax reimbursement with respect to its purchase of the 
equipment.  Thus, its lease of the property to you is a taxable continuing sale, and tax is due on 
the rentals payable at the rate in effect at the location where the property is physically located. 
As a retailer deriving rentals from a lease of tangible personal property situated in this state, the 
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lessor will be required to collect that tax from you and to pay that tax to this state.  (Rev. & Tax. 
Code § 6203.) 

I note that the credit provisions of section 6406 are relevant when the lessor has paid 
another state’s tax on purchase price under circumstances where the lessor would be regarded as 
having purchased the property for use in California, as explained in subdivision (c)(8) of 
Regulation 1660. Since the lessor here paid no tax or tax reimbursement, these provisions are 
not relevant here. 

“3. Is there a time span between the initial purchase by N and the 
leasing by N from L that would [a]ffect the answer to the above questions?” 

Under the facts stated in your letter, the time span does not appear relevant. 

We were not provided with a question number 4.  Next, you ask: 

“5. If N is charged sales tax on the lease payments, under what 
circumstances is N responsible for paying California use tax?”  

As discussed above, you owe use tax, not sales tax, on your lease of the equipment. 
L must collect the tax from you at the time rentals are paid by you, and must give you a receipt 
of the kind called for in Regulation 1686.  You will not be relieved from liability for the tax until 
you are given such a receipt showing that you remitted California use tax to the lessor, or until 
the tax is actually paid to the state.  (Reg. 1660(c)(1).) 

“6. Again, if use tax is due, would it be equal to the rate in the 
California city in which it is being used or only due to the extent the tax rate is 
greater than the rate of tax charged on the lease payments (which is a Texas rate 
collected by L and remitted to Texas)?” 

The answer to this question is the same as the answer to questions 1 and 2.   

“7. Does the point at which the equipment is shipped to California 
have any bearing on this issue?”   

In the present case, the point at which the equipment is shipped to California will not 
change the fact that the lease is a continuing sale and purchase for which you will owe, and L 
must collect, tax on the rental receipts. 

“8. Would the answers to any or all of the above questions change 
depending on whether the lease was a capital lease or an operating lease?” 

It is not clear what you mean by the terms “capital lease” or “operating lease.”  As long 
as the lease is true lease, meaning it is a continuing sale and purchase, the answers to the above 
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questions would remain the same.  For explanations regarding when transactions are and are not 
considered leases that are continuing sales and purchases, please see Regulation 1660.   

If you have further questions, please feel free to write again.  

Sincerely, 

Kelly W. Ching  

Staff Counsel  

 

KWC:cl 

 
Enclosures (Regs. 1620, 1660, Pamphlet 71.) 

 
cc: Out-of-State District Administrator 


