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  June 16, 1995 
 

Mr. K--- R. N---
Corporate Counsel 
A--- B--- L---, Inc. 
XXXX - XXth ---- ---
I--- P---
---, MN XXXXX 

Re: 	 A--- B--- L---, Inc. 
  SR -- XX-XXXXXX 

Dear Mr. N---: 

This is in response to your letter dated March 17, 1995 regarding the application of tax to 
the sale and use of mobile transportation equipment.  

You purchased two motor coaches outside of California, and you lease them to W--- C--- 
T---. Under the lease for each motor coach, W--- is to pay you $3,575.00 per month for a term of 
eighty-four months, and has an option to purchase the motor coach for $67,813.00 at the 
expiration of the lease. You state that you collect use tax on the rental receipts and remit the tax 
to the Board. You have attached information about the use of the two motor coaches, and you 
ask whether the use comes within the exemption for interstate use of mobile transportation 
equipment (MTE).  You also ask what documentation you need to provide to us in order for the 
transactions to be declared exempt.   

Initially, I note that some agreements characterized by the parties as leases are actually 
sales. However, in the present case, since the lease agreement does not provide for W--- to 
obtain title at the end of the lease term upon making the required payments, and since the option 
price is not nominal, the agreement represents a true lease, not a sale at inception. 
(See Reg. 1660(a)(2)(A).) 
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Motor coaches, or buses, are included in the definition of MTE (Rev. & Tax. 
Code § 6023) and the rules applicable to leases of MTE therefore apply.  A lease of MTE is 
excluded from the definition of “sale” and “purchase” for purposes of the Sales and Use Tax 
Law. (Rev. & Tax. Code §§ 6006(g)(4), 6010(e)(4).)  This means that the retail sales are the 
sales of the buses to you, and you are the consumer of the MTE you lease.  Since the sales to you 
took place outside of California, sales tax does not apply.  (Reg. 1620(a)(1).) However, if you 
are regarded as having purchased the MTE for use in California, that use is subject to use tax 
unless exempt.   

When MTE is purchased outside California for use by leasing in California and the use is 
not exempt, use tax applies to the purchase price of the MTE unless the lessor makes a timely 
election to report its use tax liability measured by the fair rental value of the MTE.  (Rev. & Tax. 
Code § 6244(d).) An election to pay tax measured by fair rental value is made by the lessor’s 
reporting and paying tax on that basis with its timely return for the period in which the MTE is 
first leased. (Reg. 1661(b)(2).)  Such an election cannot be revoked, and the lessor must 
thereafter pay use tax on fair rental value whether the MTE is inside or outside California.  When 
the lessor fails to make a timely election to pay tax on fair rental value, tax is due measured by 
the purchase price. 

Since you indicate that you are already reporting tax on rental receipts and you ask only 
about the interstate commerce exemption, I assume that you did purchase the MTE for use in 
California. Thus, unless the use of the MTE satisfies the requirements of the interstate 
commerce exemption, you must continue to report tax on fair rental value whether the MTE is 
inside or outside California. 

The interstate commerce exemption applies only when the MTE is first functionally used 
outside California, enters California in interstate commerce, and is used continuously thereafter 
in interstate commerce, both within and without the state.  As stated in Regulation 
1620(b)(2)(B): “Use tax does not apply to property purchased for use and used in interstate or 
foreign commerce prior to its entry into this state, and thereafter used continuously in interstate 
or foreign commerce both within and without California and not exclusively in California.”  We 
use a six-month test period after the MTE’s first entry into California to ascertain whether the 
California use qualifies for the interstate commerce exemption.  (Business Taxes Law Guide 
Annotation 570.0430 (1/7/74, 3/23/84, 1/28/91).) 

Since documentation you provided to us indicates that each bus was used in California 
for intrastate purposes and not exclusively and continuously in interstate commerce during the 
six months following its first entry into this state, the interstate commerce exemption does not 
apply to the use of either bus. Therefore, the use of each bus in this state is subject to tax, and as 
discussed above, you must continue to report and pay tax on fair rental value whether the buses 
are inside or outside California. 
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If you have further questions, please feel free to write again. 

Sincerely, 

Kelly W. Ching 
Staff Counsel 

KWC:cl 

cc: -- District Administrator 




