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STATE BOARD OF EQUALIZATION 
 

October 2, 1968 
 
Gentlemen:  
 
This is with reference to the petition for redetermination filed on behalf of "E" and the hearing 
held on the matter last September 16 in San Diego.  
 
We have reviewed the facts which appear to be undisputed and see the question as one involving 
the interpretation of Ruling 43.  
 
Here the question relates to the construction and sale of one sarcophagus and whether it is a 
monument or memorial within the meaning of the term as used in Ruling 43, and is the type of 
monument contemplated under the ruling, or whether it is, as you have contended a structure 
designed for use as a private mausoleum and, as such, an improvement to realty.  
 
We understand the sarcophagus was not the work of a memorial dealer, but rather the work of a 
construction contractor who reported and paid tax on the cost of the materials consumed in the 
construction.  
 
It is our opinion that Ruling 43 was adopted to tax the sales of tombstones and similar types of 
markers or memorials which serve only as a marker or memorial marking a grave. The ruling 
contains language which indicates that the type of memorial to be considered as tangible 
personal property is that which could be fabricated or manufactured elsewhere and transported to 
the cemetery and placed on some specific spot, one which is more or less readily removable and 
one which is not functional as a structure, but rather functional only to commemorate a person or 
group of persons, and which mayor may not identify a grave site.  
 
While we do not have the problem in California, we think it highly improbable that Ruling 43 
would dictate taxing, as tangible personal property, a memorial such as the complex marker 
housing the eternal flame over the late President Kennedy's grave.  
 
Summarily, it is our conclusion that the sarcophagus in your case is not the type of memorial 
considered to be tangible personal property under Ruling 43. We are recommending, therefore, 
that the matter be redetermined and that item A be deleted from the measure of tax liability. This 
will also require eliminating item B from the determination, since it represents a credit for the tax 
on the materials paid by the contractor who constructed the sarcophagus.  
 

Very truly yours,  
 
Robert H. Anderson  
Tax Counsel  
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