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   August 31, 1992 

Ms. B--- H---

H--- I---, Inc. 

P. O. Box XXXX 

---, CA XXXXX 


Dear Ms. H---: 

This is in reply to your July 6, 1992 letter regarding the application of sales tax to your 
charges for videotapes under the following facts: 

“H--- I---, Inc is a film and video production company.  Ninety-nine percent of 
our work is providing corporate clients with training video production services 
while one percent involves video duplication. 

“Our procedure for providing corporate training production are: 

1. Client comes to us with an idea for video tape. 
2. H--- I--- produces: Script, Scenes Tapes and the Master Tape 

which is the final program. 

3. The Client owns all materials used in the production of their product. 
4. Their final product is used in house as a training or safety aid for their 
employees and is not offered for sale. 

“Most of our clients take their program master and have duplications made on an 
as needed basis. Occasionally a client may request 5 or fewer duplications from 
H--- I--- to be delivered with the final master.  To date this year we have had no 
requests for duplications. 

“When duplications are requested we purchase tape from retail outlets and pay the 
appropriated sales tax.” 
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Enclosed is a copy of Sales and Use Tax Regulation 1529, Motion Pictures, as amended 
September 22, 1988.  As provided in subdivision (b), when you produce a film or videotape 
which is a “qualified motion picture,” tax does not apply to your charge to the client.  Rather, 
you are the consumer of, and tax applies to the sale to you of, tangible personal property which 
you use in making the qualified motion picture, including the raw stock which you process to 
transfer to the client as the completed film or videotape.   

You note that the “Client owns all materials used in the production of their product.”  If 
you mean that you purchase the materials and sell them to clients prior to your using the 
materials, then you are the retailer of such materials and tax applies to your sale of the materials 
to the client. 

Not all films and videotapes are qualified motion pictures.  When you produce a motion 
picture film or videotape for a private noncommercial use, such as a film or videotape of a 
wedding or graduation, you are the retailer of, and tax applies to the total gross receipts of, your 
sale of the finished videotape to your client. 

Also, when you provide duplications for your clients to use as release prints, tax applies 
to your sale of the duplications. See Regulation 1529, subdivisions (b)(3) and (d)(ll). 

We hope this answers your questions; however, if you need further information, feel free 
to write again. 

Very truly yours, 

Ronald L. Dick 
Senior Tax Counsel 

RLD:sr 

Enc. 


