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January 30, 1989 
 
 
 
 
Mr. --- ---  
--- --- --- 
XXX --- --- 
--- ---, CA  XXXXX 
 
 
Dear Mr. ---: 
 
In your December 6, 1988 letter, you requested a ruling concerning your interpretation of 
Section 6010.6 of the Sales and Use Tax Law.  Based upon the issues addressed in your letter, it 
appears --- --- is a post production facility performing audio and video recording, editing, 
duplicating and transferring on both film and tape. 
 
As a preliminary matter, only the Board itself can issue rulings.  I can, however, provide you 
with my opinion concerning the issues addressed in your letter. 
 
Under Section 6010.6 charges for “qualified production services” are nontaxable beginning 
September 22, 1988.  “Qualified production services” are defined in Section 6010.6 as any 
fabrication performed by any person on film, tape or other audiovisual embodiment in 
connection with the production of all or any part of any “qualified motion picture.”  Qualified 
production services do not include services or other work to manufacture release prints or to 
duplicate tapes for exhibition or broadcast. 
 
Further, “qualified motion picture” is defined in Section 6010.6 as any motion picture, whether 
or not completed, which is produced, adapted, or altered for exploitation in movie theaters, 
through television, in amusement parks, on commercial carriers, etc. for entertainment, 
commercial, advertising, promotional, industrial or educational purposes.  As such, qualified 
motion pictures include episodic and special television programs, cable television programs, 
non-theatrical/TV programs, trailers and promos.  Qualified motion pictures do not include 
private non-commercial motion pictures such as weddings, graduations, etc.   
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Accordingly, the entire charge made to your clients for qualified production services is 
nontaxable including charges related to materials, supplies, equipment, overhead, etc.  This also 
includes charges for list cleaning, viewing, computer use, etc. that are part of the charge for your 
qualified production service.  Qualified production services are nontaxable regardless of the 
billing method used and whether or not the various components (i.e. raw stock, labor, overhead, 
etc.) of the total charge are separately stated.   
 
The following transactions listed in your letter are nontaxable qualified production services if 
performed on a qualified motion picture: 
 

− Color corrections 
− Online editing 
− Offline editing 
− Audio laydowns and laybacks 
− Sound mixing and sweetening 
− Foley and ADR recording 
− Sound effects editing 
− Sound duplications 
− Videotape duplication 

(except duplicate tapes for exhibition or broadcast) 
− Film to tape transfers and related services  

(unless for the manufacture of release prints or 
duplicate tapes for exhibition or broadcast) 

 
When providing qualified production services, you are the consumer of all raw stock (film, tape 
or other audiovisual embodiment) used.  As a consumer of raw stock, you should pay tax 
reimbursement to your vendor when purchasing this raw stock.  If the raw stock consumed has 
been purchased without tax (i.e. for resale or from an out-of-state vendor) you must report the 
cost of the raw stock on line 2 of your Sales and Use Tax Return. 
 
However, charges for the manufacture of release prints or duplicate tapes for exhibition or 
broadcast are subject to tax unless otherwise exempt (i.e. resale, interstate commerce, etc.).  This 
includes charges for raw stock, (film, tape or other audiovisual embodiment), equipment, rent, 
overhead, etc.  Accordingly, raw stock used in the production of release prints or duplicates tapes 
for exhibition or broadcast may be purchased for resale.  If you pay tax reimbursement to your 
vendor when purchasing raw stock, you may claim a “Tax Paid Purchases Resold Credit” on line 
10 of your Sales and Use Tax Return for the cost of raw stock used to manufacture release prints 
or duplicate tapes for exhibition or broadcast. 
 
With respect to other purchases, you are liable for tax on the cost of all equipment and supplies 
used in the operation of your business and should pay tax reimbursement to your vendors at the 
time of purchase.  However, if you purchase equipment or supplies without tax (i.e. from out-of-
state vendors), you must report the cost of these items on line 2 of your return. 
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In summary, charges for qualified production services are nontaxable and you are liable for tax 
on the cost of raw stock (film, tape or other audiovisual embodiment) used in providing these 
services.  Charges for manufacturing release prints or duplicate tapes for exhibition or broadcast 
are generally taxable and you may purchase this raw stock without tax (i.e. for resale).  You are 
liable for tax on the cost of all equipment and supplies used in your business operations. 
 
I hope this information is helpful.  If you any additional questions, please let me know. 
 

Sincerely, 
 
 
 
Glenn A. Bystrom 
Principal Tax Auditor 
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To: Mr. Glenn Bystrom Date: May 29, 1996 
 

   and  
1/30/89  

 
From: Gary Jugum 
 
 
 
Subject: Non-Attorney Opinions 
  
 
 

I have reviewed your memorandum of January 30, 1989 to --- ---. 
 
We are in agreement with his conclusion, as follows: 
 
 
 
Qualified Production Services.  The following are regarded as non-taxable qualified production 
service if performed on a qualified motion picture 
 
color corrections 
off-line and on-line editing 
audio laydowns and laybacks 
sound mixing and sweetening 
foley and adr recording 
sound effects editing 
sound duplications 
videotape duplication (except for exhibition or broadcast) 
film to tape transfers and related services (unless for the manufacture of release prints or 
duplicates tapes for exhibition or broadcast).  1/30/89 

 

Gary Jugum 


