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STATE BOARD OF EQUALIZATION 
 
 
 
 
 

June 16, 1966 
 
 
 

Gentlemen: 
 
Under date of February 18, 1952, we informed you by letter in answer to your inquiry of 

February 7, 1952, that your price/ order book, issued every other week, would be regarded as a 
periodical exempt from sales tax under sales and use tax ruling 50 as it than read. A recent 
review of the entire subject of the application of sales and use taxes to periodicals leads us to the 
conclusion that such publications as price/order books may no longer be considered exempt 
periodicals.  
 

Sales and use tax ruling 50, Newspapers and Periodicals, was recently amended to 
provide n more comprehensive and specific definition of a periodical than the prior ruling which 
defined the term in most general language. The current ruling, which was adopted in amended 
form March 9, 1966, following publication and notice as required by law, is far more specific in 
its definition of the term "periodical." A copy of the ruling is enclosed. You will note that the 
term is limited to those publications which appear at stated intervals, "each issue of which 
contains news or information of general interest to the public or to some particular organization 
or group of persons." It also specifically excludes "catalogs" from the definition.  
 

We are of the opinion that our previous position that these price/order books were within 
the exemption can no longer be justified You are, accordingly, notified that our letter ruling of 
February 18, 1952, is rescinded. Accordingly, the tax is app1icable to charges to users tor the 
publications in question, or for the printing of the publications for those grocers or other business 
firms acquiring them for use from printers and such charges should be included in the measure of 
tax reported with sales and use tax returns.  
 
 
 
 

Very Truly Yours,  
 
 
James W. Tieman 
Tax Counsel 

 
bcc: Mr. --- 
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