
  
  

State of California 

M e m o r a n d u m 

To:   Shalu A. Jogin
  Santa Ana District Office Audit - EA 

Board of Equalization 
Legal Division 

385.0164 

Date:    December 7, 1993 

From:	 Ronald L. Dick, Staff Counsel 
Legal Division - MIC:82 

Subject:	 F--- N--- INC. 
SR – XX-XXXXXX dba O--- C--- R---
SR -- XX-XXXXXX dba D--- S--- P---
SR -- XX-XXXXXX dba A--- B---
SR -- XX-XXXXXX dba T--- D--- J---
SS -- XX-XXXXXX dba A--- D---

This is in reply to your September 15, 1993 memorandum regarding the application of 
sales tax to sales to F--- N---, Inc. of materials incorporated into newspapers.  You explained 
the following: 

"This office is currently performing an audit of F--- N--- Inc and their 
subsidiaries. These entities publish and distribute qualifying daily and 
weekly newspapers for general circulation.  Some of the newspapers are 
distributed for a charge and some are distributed without any charge. 

"Newsprint and Ink for publishing all the newspapers are purchased ex-
tax. 

"Some copies of an issue of a newspaper that have been published for 
distribution for a charge, such as "The R---" are given away free to full 
time employees of the Company, as samples to solicit sales and to Vip's or 
family members of the Associates.  Some copies are used internally by the 
Taxpayer." 
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You note that F--- N--- distributes copies as follows: 

"(a) A complimentary copy delivered to a full time employee of the 
Company residing in a "delivery area" by a carrier. 

"(b) A complimentary copy delivered at work to a full time employee of 
the Company residing outside the 'delivery area.' 

"(c) Complimentary copies staged inhouse thru out the Company in 
different departments for anyones use. 

"(d) Complimentary copies mailed by U.S. Mail to VIPs, political 
organizations etc. 

"(e) Copies used by the "Advertisement" department as "Advertising 
Tearsheets" 

"(f) Copies distributed as "samples" by inhouse or subcontracted sales 
representatives for soliciting sales." 

Given this information, you asked for the application of tax given the Board's 
interpretation of Revenue and Taxation Code section 6362.7.  In this regard subdivision (b)(2) 
of proposed Regulation 1590, Newspapers and Periodicals, provides: 

"DISTRIBUTIONS OF NEWSPAPERS AND PERIODICALS 
WITHOUT CHARGE.  Effective October 2, 1991, tax does not apply to 
the sale or use of tangible personal property which becomes an ingredient 
or component part of a copy of a newspaper or periodical regularly issued 
at average intervals not exceeding three months when that copy of such 
newspaper or periodical is distributed without charge, nor does tax apply 
to such distribution." 

Under this provision, if the publisher of a newspaper or periodical that is a publication 
normally sold (such as the R---) distributes complimentary copies, the sale to the publisher of 
tangible personal property incorporated into those copies is exempt. 

When the employer provides the newspaper subscriptions to the employees, the issue 
arises as to whether the employer is a retailer of the newspapers (i.e., barters them for the 
employment services) or is the consumer of the newspapers by providing them free of charge. 
We have apparently taken the position that, under such arrangements, the employer is the 
consumer of such property.  (cf. Bus. Taxes Law Guide Anno. 280.0240.) 
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Based on the foregoing, we conclude that tax does not apply to sales of property 
incorporated into the newspaper distributed in accordance with the facts you describe in 
situations (a), (b), (d), and (f). As to situation (c), if you mean that the copies are distributed 
throughout the department for the benefit of the individuals, then we believe the copies are 
distributed without charge, and the sale of the material to F--- is exempt.  If the copies are 
"staged in-house" merely for the employees to use in producing the newspaper, then the 
copies are self-consumed.  Tax applies to the sale of property incorporated into those copies. 
Tax applies to the sale of property incorporated into the copies used in situation (e).  Those 
copies are consumed by F---. 

We hope this answers your questions; however, if you need further information, feel 
free to write again. 

RLD:plh 
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