
 

 
 

 
 
 
 

 
  

 

 
 
 
 

 

 
 

 

 
 

 

 

 
 

 
 

 
 

 
 

  

 
 

385.0771STATE OF CALIFORNIA 

JOHAN KLEHS  
First District, Hayward 
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Third District, San Diego  
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Fourth District, Los Angeles 
 

KATHLEEN CONNELL  
Controller, Sacramento 

 
 

BURTON W. OLIVER  
Executive Director 

STATE BOARD OF EQUALIZATION	 
LEGAL D IVISION  - MIC: 82 
450 N STREET,  SACRAMENTO, CALIFORNIA  
(P. O. BOX 942879, SACRAMENTO, CA 94279-0082)  
TELEPHONE:  (916) 324-2655 
             FAX: 	(916)  323-3387  

January 9, 1996 

Mr. M--- G---

Chief Financial Officer 

C--- S---, Inc. 

XXXX --- Street
 
--- ---, CA XXXXX 


Re: 	 Sales and Use Tax Regulation 1590 

   SR -- XX-XXXXXX 


Dear Mr. G---: 

This is in reply to your December 8, 1995, letter directed to Mr. Dronenburg.  You 
inquired as to the application of sales tax to your purchases of certain printed materials in 
accordance with Sales and Use Tax Regulation 1590 and requested a written response to the 
following: 

“Does C--- S---, Inc. (dba S--- S--- C--- C---) have to pay Sales and Use Tax on 
coupons we had printed. 

• C--- S--- had a commercial printer print coupons (enclosed).  The purpose of 
these coupons was to advertise carpet and upholstery cleaning services. 

• Once printed, the commercial printer delivered the coupons to the binding 
company for attachment to the publication ‘T--- W---’ (xerox copy attached). 

• Once bound, the publication was sent to the newspaper company (--- --- ---) 
for delivery to the end recipient. 

“At no point in the process was any of the printed material sent to C--- S---.  Does 
Regulation 1590 apply to our situation? And if so, how would we implement it?” 
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Section 6051 of the Revenue and Taxation Code imposes the sales tax on retailers for the 
privilege of selling tangible personal property at retail in this state.  The measure of tax is based 
on gross receipts from the retail sales in the state of tangible personal property.  Tax does not 
apply to sales of tangible personal property to persons who purchase the property for 
incorporation as a component part of a newspaper or periodical which will be sold 
notwithstanding that the purchaser is not the seller of the newspaper or periodical.  (Sales and 
Use Tax Reg. 1590(b)(1).) 

The term “component part of a newspaper” includes only those items that become 
physically incorporated into the publication and not those which are merely consumed or used in 
the production of the publication. Handbills, circulars and flyers or the like are considered as 
component parts of a newspaper when attached to or inserted in and distributed with the 
newspaper. (Sales and Use Tax Reg. 1590(a)(3).) 

We understand that “T--- W---” is part of the --- --- --- newspaper.  The sale of the 
coupon, since it is attached to the newspaper and becomes a component part of a newspaper, is 
not subject to sales tax. 

You should provide a timely certificate in writing to the seller that the property will be 
used in a manner or for a purpose entitling the seller to regard the gross receipts from the sale to 
be nontaxable. (Sales and Use Tax Reg. 1590 (c).)  The form of the certificate required for this 
type of transaction is included in Sales and Use Tax Regulation 1590 (copy enclosed) as 
“Certificate A.” 

If you have any further questions in regard to these matters, please do not hesitate to 
write us directly. 

Yours very truly, 

Anthony I. Picciano 
Staff Counsel 

AIP:cl 

Enclosure (Reg. 1590) 

cc: 	 Ms. A--- M. L--- 

Technical Advisor to Mr. Dronenburg 


--- --- District Administrator 


