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Dear Mr.  
 

As you know, your October 21, 1991 letter to the State Board of Equalization Audit 
Evaluation and Planning Unit has been referred to the legal staff for reply.  
 

You publish Dollar$ense, a quarterly publication which provides articles containing 
information to help the general public manage money. After reviewing the sample issue you sent 
for our review, we conclude that Dollar$ense qualifies as a “periodical” as defined in proposed 
amendments to Sales and Use Tax Regulation 1590, Newspapers and Periodicals.  
 

We understand that you publish Dollar$ense in a form which allows you to sell issues to 
a number of financial institutions. The periodicals you sell to the institutions are identical, but the 
cover is custom made for each institution. The institutions distribute the periodicals to their 
customers without charge.  
 

Given this information, you asked whether your sale of the periodicals qualifies for 
exemption under recently enacted Assembly sill 23X which added section 6362.7 to the Revenue 
and Taxation Code to provide:  
 

“There are exempted from the taxes imposed by this part, the gross receipts from 
the sale of, and the storage, use, or other consumption in this state, of tangible 
personal property which becomes an ingredient or component part of any 
newspaper or periodical that is distributed without charge and regularly issued at 
average intervals not exceeding three months, and any such newspaper or 
periodical.”  

 
The issue that arises· from the facts you provide is whether your sales of Dollar$ense 

qualify for exemption from tax as sales of a “newspaper or periodical that is distributed without 
charge” when you sell issues to financial institutions. Interpreting section 6362.7 to not apply to 
your sales would limit the exemption solely to distributions of newspapers or periodicals by the 



publisher. We would so construe the exemption if the exemption only applied to the sale or use 
of tangible personal property which becomes an ingredient of such newspaper or periodical. 
Given that section 6362.7 provides that the exemption also applies to the sale and use of “any 
such newspaper or periodical,” we believe that the exemption applies to your sale of the issues of 
Dollar$ense to the financial institutions which will distribute them without charge.  
 

We hope this answers your questions; however, if you need further information, feel free 
to write directly to this office.  
 
 
 

Very truly yours,  
 
 
 
Ronald L. Dick  
Senior Tax Counsel  

 
 
 
RLD: sr  
 
 
 
District Administrator  
 
Audit Evaluation and Planning Unit - Ms. Patricia L. Parker You noted that Mr. Hirsig and Mr. 
Hendricks are concerned that granting the exemption in this case could lead to situations where a 
person may attempt to purchase as exempt a copy of a newspaper such as The Sacramento Bee 
and distribute the copy free of charge. We see a factual difference here. Dollar$ense is published 
to be a “periodical that is distributed without charge.” The Sacramento Bee is a newspaper or 
periodical that is distributed for a charge. A person's buying copies of The Sacramento Bee to 
distribute without charge does not qualify The Sacramento Bee as a “newspaper or periodical 
that is distributed without charge.” 
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