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June 2, 1993 
 
 
 
 
Dear: --- 
 

This 'is in reply to your March 1, 1993 letter regarding the application of sales and use tax 
to charges by The --- for publications under the following facts you provided:  
 

"Periodicals sold by --- a 501(c) (3) organization, are purchased by churches and 
provided to the members, leaders (teachers) and staff (minister, secretary) of the 
church. I am enclosing a copy of three different periodicals used by the above 
mentioned categories. --- is distributed to the general congregation for personal 
devotional reading, --- --- ---. is used by leaders/teachers to teach grades 3 and 4 
in Sunday School and --- is used by ministers in their preaching and worship 
ministry."  

 
You asked that we assume that the churches which purchase the periodicals for 

distribution also qualify for tax-exempt status under section 501(c) (3) of the Internal Revenue 
Code. Given this information, you asked whether the sale and use of the publications by The --- -
-- are exempt from sales and use tax under Revenue and Taxation Code section 6362.8, which 
provides in relevant part:  
 

“(a) There are exempted from the taxes imposed by this part, the gross receipts 
from the sale of, and the storage, use, or other consumption in this state, of 
tangible personal property that becomes an ingredient or component part of any 
newspaper or periodical regularly issued at average intervals not exceeding three 
months, or any such newspaper or periodical.  
 
“(b) This section shall apply only with respect to any of the following:  
 
“(1) Any newspaper or periodical that is published or purchased by an 
organization that qualifies for tax exempt status under Section 501(c) (3) of the 
Internal Revenue Code and is distributed to the members of the organization in 
consideration of payment of the organization's membership fee, or to the 
organization's contributors.  



“(2) Any newspaper or periodical that is published by an organization that 
qualifies for tax exempt status under Section 501(c) (3) of the Internal Revenue 
Code and does not receive revenue from, or accept, any commercial advertising."  

 
Each of the publications you sent for our review is published quarterly. Following is our 

opinion as to each publication.  
 

“---” provides brief daily devotional readings based on selected scripture passages. This 
Board's legal staff has taken the position that publications such as the ones you sent qualify as 
exempt periodicals provided each issue contains a significant amount of new material and is 
published at average intervals not exceeding three months. If they are reissued cyclically without 
a significant amount of new material, they do not qualify as periodicals. We note that each of 
nine persons authored approximately ten articles for a total of approximately 90 articles in the 
quarterly issue of “---.” It appears that each issue of “---” provides new material, rather than 
material that is cyclically reissued. In such case, we believe that the publication qualifies as a 
periodical.  
 

Since the churches purchase the periodicals to distribute to members of the church 
congregations, we believe that your sales of the periodicals to the churches are exempt pursuant 
to Revenue and Taxation Code section 6362.8, subdivision (b) (1).  
 

The publisher’s notice in “---” notes that the --- sells the periodical by subscription. In 
this regard, Revenue and Taxation Code section 6362.7 provides in relevant part: 
 

“(b) There are exempted from the taxes imposed by this part, the gross receipts 
from the sale of, and the storage, use, or other consumption in this state, of 
tangible personal property which becomes an ingredient or a component part of 
any periodical regularly issued at average intervals not exceeding three months, 
and any such periodical, that is sold by subscription and delivered by mail or 
common carrier.  
 
“(c) For purposes of this section, 'periodical' means any publication that appears at 
stated intervals at least four times per year, but not more than 60 times per year, 
each issue of which contains news or information of general interest to the public, 
or to some particular organization or group of persons. Each issue must bear a 
relationship to prior or subsequent issues with respect .to continuity of literary 
character or similarity of subject matter, and there must be some connection 
between the different issues of the series in the nature of the articles appearing in 
them. Each issue must be sufficiently similar in style and format to make it 
evident that it is one of a series. The term does not include printed sales messages, 
shopping guides, or other publications of which the advertising portion, including 
product publicity, exceeds 90 percent of the printed area of the entire issue in 
more than one-half of the issues during any 12-month period.” 

 
If --- sells “---” by subscription and delivers it by mail or common carrier, the sales are 

exempt under section 6362.7, subdivision (b). 
 

“---” is a guide for Sunday school teachers focused on grades 3 and 4. Again assuming 
that each issue provides new material, we believe that the publication qualifies as a periodical. 



The publisher's notice notes that “--- --- ---” is sold by subscription for $8.50 a year. Sales of “--- 
--- ---” by The “--- --- ---” are exempt when sold by subscription and delivered by mail or 
common carrier. (Rev. & Tax. Code § 6362.7, subd. (b).)  
 

“---”is a pastor's journal for biblical preaching. The copy you sent for our review contains 
a number of articles of interest to pastors. We believe the publication qualifies as a periodical. 
Since it is also sold by subscription and contains an advertisement for sales by ---, our response 
is the same as it is for “---” 
 

We hope this answers your questions; however, if you need further information, feel free 
to write again.  
 
 
 

Very truly yours,  
 
 
 
Ronald L. Dick  
Senior Tax Counsel  
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