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────────   May 26, 1995 
BURTON W. OLIVER

 Executive Director 

Mr. R--- W. F--- 

Attorney at Law 

XX --- --- Avenue, Suite XXX 

---, CA XXXXX-XXXX 


Re: 	T--- T--- & L--- A---
SY -- XX-XXXXXX 

Dear Mr. F---: 

This is in response to your letter dated March 6, 1995 requesting our opinion on whether 
the transfer of furniture, furnishings and equipment (“FF&E”) in conjunction with the sale of 
real property is exempt from tax as an occasional sale.  You state: 

“T--- [T--- and L--- A--- (hereafter ‘T---’)] is a financial institution, the 
primary business of which is real estate secured financing.  Occasionally, T---
obtains title to certain real property through foreclosure.  Thereafter, T--- sells the 
real property to recover as much of the amount loaned against the real property as 
possible. 

“In this case, T--- obtained title to the subject real property [located at 
XXXX W. --- Highway, ---, California and commonly known as C---, The G--- 
H---, Inc.] which, at the time, was an operating hotel and restaurant, and which 
contained certain furniture, furnishings and equipment related to the hotel and 
restaurant. 

“Along with the transfer of the subject real property to the current owner, 
T--- also transferred title to the furniture, furnishings and equipment (hereafter 
referred to collectively as ‘FF&E’)....” 
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Discussion 

California imposes a sales tax on a retailer’s gross receipts from the retail sale of tangible 
personal property in this state unless the sale is specifically exempt from taxation by statute. 
(Rev. & Tax. Code § 6051.) A retail sale means a sale for any purpose other than for resale in 
the regular course of business. (Rev. & Tax. Code § 6007.)  When sales tax does not apply, use 
tax is imposed on the sales price of property purchased from a retailer for the storage, use or 
other consumption in California.  (Rev. & Tax. Code §§ 6201, 6401.)  Thus, tax applies to T---’s 
sale of the FF&E to its customer inside this state unless an exemption to this sale otherwise 
applies. 

Revenue and Taxation Code section 6367 provides an exemption from sales tax for the 
occasional sale of tangible personal property other than vehicles, vessels, or aircraft.  Revenue 
and Taxation Code section 6006.5(a) defines an occasional sale as a sale of property not held or 
used by a seller in the course of activities for which the seller is required to hold a seller’s 
permit, provided the sale is not one of a series of sales sufficient in number, scope, and character 
to constitute an activity requiring the holding of a seller’s permit.  Title 18, California Code of 
Regulations (hereafter “Regulation”), section 1595(a)(1) further interprets Revenue and Taxation 
Code section 6006.5 and provides that persons making three or more sales for substantial 
amounts, or a substantial number of sales for relatively small amounts, in any twelve month 
period, are required to hold a seller’s permit. 

Our records reflect that T--- is registered as a retailer and holds a California seller’s 
permit for the purpose selling and leasing various types of equipment to its customers.  In this 
case, T--- acquired certain real and tangible personal property (the FF&E) by way of its 
foreclosure on a hotel and restaurant establishment.  T--- thereafter sold the FF&E to a third 
party along with the transfer of the subject real property.  Since T--- is already required to (and 
presently does) maintain a seller’s permit for its equipment sales, tax applies on T---’s sale of the 
FF&E to its customer. 

You assert that Ontario Community Foundations, Inc. v. State Board of Equalization 
(1984) 35 Cal.3d 811 applies to T---’s situation. Ontario involved the sale of hospital assets 
including food service facilities, supply departments, and pharmacies which were required to 
maintain seller’s permits.  The court found that no tax was due on the sale of the medical and  
nursing equipment since each hospital was not required to hold a seller’s permit in rendering 
medical and nursing services and that the sale of this equipment otherwise qualified as an 
exempt occasional sale.  (Id. at p. 815.) Tax did apply, however, to the foundation’s sale of the 
tangible personal property relating to those operations which did require a seller’s permit.  This 
rule is set forth in Regulation 1595(a)(3) as follows: 

“A person engaged in an activity or activities requiring the holding of a seller’s 
permit or permits may also be engaged in entirely separate endeavors which do 
not require the holding of a seller’s permit or permits.  Tax applies to the sale of 
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tangible personal property held or used in the  course of an activity requiring the 
holding of a seller’s permit.  Tax does not apply to the sale of property held or 
used by the seller in the non-selling endeavors which do not require the holding of 
a permit.  For example, a person may own a hardware store at one location and a 
real estate brokerage business at another location, with no relationship between 
the two activities except that of common ownership.  Under these circumstances, 
a sale of furniture used in the brokerage business would not be a sale of property 
held or used in an activity requiring the holding of a seller’s permit.  A sale of 
tangible personal property used in the hardware business would be a sale of 
property held or used in an activity requiring the holding of a seller’s permit.” 

In the present situation, T--- is not selling property from a business it owns that does not 
require it to hold a seller’s permit (e.g., a real estate brokerage business).  Instead, T--- holds a 
seller’s permit for the sale and lease of tangible personal property to its customers.  In this 
transaction, T--- acquired FF&E through foreclosure and thereafter sold this property to a 
customer as it would any other equipment it routinely purchased from a vendor and sold or 
leased to a customer.  As such, T---’s sale of the FF&E is not exempt as an occasional sale and is 
subject to tax measured by its fair market value. 

Finally, you request the release of the $10,000.00 certificate of deposit posted by the C---
Corporation (SR -- XX-XXXXXX). A copy of your correspondence was forwarded to the 
Board’s Torrance District Office to address the release of these funds. 

If you have any further questions regarding the application of tax on T---’s sale of the 
FF&E, please write again. If you have any questions regarding the release of C--- Corporation’s 
bond, please write the Torrance District Office at 680 W. Knox Street, Suite 200, P.O. Box T, 
Torrance, California 90507-0270. 

Sincerely, 

Warren L. Astleford 
Staff Counsel 

WLA:plh 

cc: --- --- District Administrator - ---S 


